'Hoe overleefden mensen in de mammoettijd?'
Wessel Kerssens en Chris Witberg organiseren Mammoetdag
WORMER - Wie aan de mammoet denkt, ziet een groot, bruinachtig dier voor zich dat op een olifant lijkt. Duizenden jaren geleden, ten tijde van de laatste ijstijd, zwierven ze over de goeddeels droge bodem van de Noordzee. Daar kwamen ze water drinken in rivierdelta's. Toen de ijskappen zich met de komst van de huidige warmere periode noordwaarts terugtrokken, liep de Noordzee weer vol en stierf de mammoet mede daardoor zo'n 4000 jaar geleden uit. De mens hield zich echter prima staande. Dit thema inspireerde Wessel Kerssens en Chris Witberg om een Mammoetdag te organiseren bij De Poelboerderij in Wormer. Dankzij de flinke inspanningen van de twee Poelboerderij-stagiairs kunnen jonge natuur- en geschiedenisliefhebbers zondag 28 mei deelnemen aan diverse activiteiten. "We vinden het heel erg leuk dat we dit als schoolopdracht kunnen doen", zegt Wessel.
In Nederland worden vanaf de bodem van de Noordzee en op het land nog steeds mammoetkiezen en -botten opgevist. In 2009 zijn in de buurt van Orvelte, Drenthe, nog resten van een mammoet gevonden. De imposante beesten hebben Wessel en Chris een hoop inspiratie opgeleverd. Hoe was het om in die tijd te leven, vragen ze zich af. Wat deden de mensen om te overleven? Wessel en Chris hebben hun fantasie de vrije loop gelaten en verzorgen in totaal veertien activiteiten bij De Poelboerderij. Ze geven een greep daaruit. "De pijl en boog waren erg belangrijk om te jagen naar voedsel. Met een natuurfluitje konden mensen op afstand met elkaar communiceren en ze maakten takkenhutten om in te wonen", zegt Wessel. "Bezoekers kunnen deze overlevingsmiddelen op Mammoetdag zelf maken."
"Ontdekken hoe zonder aansteker vuur te maken is, ouderwets leren vissen en eten uit de natuur kan eveneens. Werkgroep Pleistocene Zoogdieren (WPZ, website: www.pleistocenemammals.com) zorgt voor fossielen en andere oude voorwerpen, houdt hier een expositie over en begeleidt de activiteit 'pielen met fossielen'. Bij het Rad van Fortuin zijn verschillende prijzen te winnen die tot wel 50 euro waard zijn."
Wessel woont in Wormer en kende De Poelboerderij al van vroeger, toen hij er met de basisschool op excursie ging. Hij zit in het derde en laatste jaar van de mbo-opleiding Natuur, Water en Recreatie aan het Clusius College in Hoorn. Zijn stage bij het bezoekerscentrum was als Wormernees een logische stap. Wessels klasgenoot Chris was ook op zoek naar een stageplek en hij volgde zijn vriend. Hun gezamenlijke stage in de eerste negen weken van dit schooljaar is inmiddels voorbij. Wessel en Chris hebben op school echter ook het project 'regioleren', waar de Mammoetdag uit voortvloeide.
Al sinds december vorig jaar zijn de jongens bij De Poelboerderij voorbereidingen aan het treffen om de dag tot een succes te maken. "Een natuurdag als deze bleek al een tijdje te zijn weggeweest", zegt Wessel. "We halen het in een iets andere vorm weer terug. We begonnen in december en waren toen nog een beetje onzeker: welke onderdelen komen er, waar en hoe gaan we het doen. Het is veel organisatie, plannen en voorbereiden, maar het heeft steeds meer vorm gekregen. Tot de dag er is, zijn we nog wel even bezig. We gaan al ruim over de uren heen die ervoor stonden! Er moet natuurlijk ook een goed draaiboek liggen. De Poelboerderij wil er ook daarna nog wat mee kunnen, want ze gaan dit soort evenementen weer vaker organiseren."
De activiteiten duren van 11.00 tot 15.00 uur en zijn bedoeld voor kinderen van 4 tot en met 14 jaar. Deelname kost 7 euro per kind. Daarvoor mogen ze aan alle activiteiten meedoen en alles wat ze maken mee naar huis nemen. Kinderen jonger dan 4 jaar, ouders/verzorgers, opa's en oma's kunnen gratis naar binnen. Vooraf aanmelden is niet nodig en kan op de dag zelf bij de entree. Ook als het regent, gaat de Mammoetdag gewoon door. Meer informatie via tel.: 075-6219100 of www.poelboerderij.nl. De Poelboerderij is te vinden aan de Veerdijk 106 in Wormer.
Reacties (3)
Als ik zie hoe jullie er mee bezig zijn, moet dit wel een mooie dag worden, mannen.
Leuk initiatief man succes klinkt allemaal erg goed
Super mannen, trots op jullie X