Rodi

'Met een schip als middel weer perspectief bieden'
De Wilde Vaart helpt jongeren integreren

Mede-oprichters Rick den Hollander (links) en Dirk de Mooij (rechts) op De Excelsior. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

WESTKNOLLENDAM - De Westknollendammer Frank (24) is in de morgen van dinsdag 21 november druk bezig. Hij schuurt het dek van een oud zeilschip, als belangrijke eerste stap om het weer op te knappen en vaarklaar te maken voor de zomer. Frank heeft al die tijd wel nodig om het schip in goede staat te krijgen. Gelukkig is hij normaal gesproken niet alleen. Sinds woensdag 1 november is Frank actief bij Stichting De Wilde Vaart. Dit is een initiatief van Rick den Hollander (penningmeester), Hil Rabenberg (voorzitter) en Dirk de Mooij (secretaris). De stichting helpt jongeren die om wat voor reden dan ook uit koers zijn geraakt.

De drie mannen zijn collega's bij Stichting dnoDoen, een organisatie die mensen helpt die door complexe problemen dak- of thuisloos zijn of dit dreigen te worden. Alle drie hebben ze wat met water. Rick had een schip, verkocht het, maar geeft nog wel zeilles. Hil heeft nog steeds een boot en Dirk groeide op aan het water. Hun affiniteit met water en werk bracht hen op het idee van Stichting De Wilde Vaart. "Twee jaar geleden hebben we een bedrijfsplan geschreven", vertelt Dirk. "In het veld zagen we jongeren met mogelijkheden die geen kansen kregen. Zij kunnen wel degelijk wat betekenen in de maatschappij."

Frank*
Een van hen is Frank, die sinds kort bij De Wilde Vaart actief is. Hij vertelt: "Ik ben hier sinds 1 november. Ik schuur dit schip, knap het op, zodat het voor de zomer weer vaarklaar is." Hij staat voor een grote klus, want het houten vaartuig moet van alle kanten geschuurd en daarna geverfd worden. Ook de onderdelen, zoals de mast, vereisen een grondige aanpak. Frank: "Het verven duurt wel een stuk minder lang." Gelukkig krijgt hij steun van andere leerlingen. Vanaf maandag gaat Frank ook stage lopen op een vrachtschip."
Dat is immers het idee van De Wilde Vaart. Jongeren die om wat voor reden dan ook uit koers zijn geraakt kunnen bij De Wilde Vaart een leerwerktraject volgen en certificaten halen. Ze gaan eerst een aantal maanden aan de slag op de kadewerkplaats van de stichting in Westknollendam. "Daar krijgen ze onder meer les in hout bewerken: hoe gaat dat bijvoorbeeld met een schuurmachine? Daarbij leren ze hoe je een klus moet aanpakken en plannen. Ook raken ze bekend met de discipline van het matrooswerk. Ze leren dat de schipper de leiding heeft en je naar hem moet luisteren. Ook het belang van fitheid komt aan bod. Het hijsen van de zeilen is zwaar, zodat de jongeren hierbij moeten samenwerken. Ze komen erachter wat goed zeemanschap is. Een motorboot moet in principe uitwijken voor een zeilboot omdat hij sneller is. In sommige situaties moet de zeilboot echter overstag gaan. Dan moeten de opvarenden niet boos worden."
Na een aantal maanden op de kadewerkplaats brengen de deelnemers het geleerde in de praktijk op een van de twee zeilschepen van De Wilde Vaart of via een stage op een schip bij verbonden bedrijven. Tijdens een stage verblijven ze tijdelijk op het gastschip. "Wij willen de jongeren met het schip als 'middel' weer perspectief bieden. We kijken naar wat hun kracht is en zetten ons in om hen op basis daarvan na het leerwerktraject bij bedrijven te plaatsen." Als de jongeren voldoende geleerd hebben, krijgen ze dus de kans om te solliciteren bij aan het project verbonden werkgevers. Zij hebben meerdere vacatures uitstaan. "Er is een tekort aan personeel", legt Dirk uit, "en de deelnemende bedrijven zijn enthousiast over het project."
Twee zeilschepen
De Wilde Vaart heeft twee zeilschepen: De Excelsior en De Aaltje. De Excelsior is een zogenaamde Hasselter aak (bouwjaar 1901) en deed tot in de jaren vijftig dienst als turfvrachtschip. Het schip ligt in Westknollendam en blijft daar ook. Het moet nog een beetje worden opgeknapt. Dirk laat het vaartuig zien. Er is een gezellige verblijfsruimte, de kajuit, met keuken, toiletten en plaats voor zeker twintig personen. Het Groninger Bolschip Aaltje (bouwjaar 1923) ligt nu nog in Zaandam.
De Wilde Vaart biedt plek aan ongeveer 18 jongeren tussen de 18 en de 28 jaar. Zij dienen een Wmo-indicatie te hebben om deel te nemen. De stichting heeft een ANBI-status en een Wmo-samenwerking met meerdere gemeenten in de regio. Meer informatie: www.dewildevaart.nl.
*Naam gefingeerd

Artikel geplaatst op woensdag 22 november 2017 - 14:38

Foto'sWormerland
Avondrondje Engewormer ENGEWORMER - Wandelliefhebbers kunnen woensdagavond 25 juli met de 10 kilometeravondwandeling van Wandelsportvereniging De Laatste Loodjes (DLL) meelopen. De start is bij IJsclub Nova Zembla in Wormer. Inschrijven kan vanaf 18.15 uur en het gezamenlijk vertrek is om 19.00 uur. Het wandeltempo ligt rond de vijf kilometer per uur, maar... Dennis de Borst en Stan van Oord keren huiswaarts met bekers OOSTKNOLLENDAM - Dennis de Borst en Stan van Oord hebben tijdens het DTM-weekend op Zandvoort een overwinning en een tweede stek behaald. Hiermee heeft het duo van Febo Racing goede zaken gedaan in de stand van het kampioenschap van de Supercar Challenge, een amateurautosportklasse. Bij het doven van de lichten... ZaansFit AZ zomerkamp WIJDEWORMER - De vierde editie van het ZaansFit AZ Zomerkamp vindt van maandag 20 tot en met woensdag 22 augustus plaats. Drie dagen lang krijgen kinderen van 8 tot en met 14 jaar die op gezond gewicht willen komen een programma aangeboden waarin gezondheid, plezier, bewegen en spel centraal staan.... Exterieurkeuring voor rashonden in Wormer WORMER - De Kynologenclub Zaanstreek IJmond (KCZIJ) houdt zondag 15 juli de Clubmatch 2018. Deze vindt plaats op het veld van de KCZIJ in Wijdewormer, Sportpark Kalverhoek, nabij Zaandam, in Wijdewormer. De Clubmatch is een exterieurkeuring voor rashonden. Keurmeesters beoordelen in hoeverre de deelnemende honden voldoen aan de rasstandaard en... Open dag sporthal Wormer WORMER - De sporthal in Wormer bestond in 2017 50 jaar! Om daar bij stil te staan is er een open dag georganiseerd waarbij de diverse verenigingen zichzelf presenteerden. Vele verenigingen deden hier aan mee en evenzoveel enthousiasme was er volgens de organisatie bij de deelnemers. "Vanwege het doorslaande succes... Familie Zwaan kiest kortste weg WORMER - Een zomers plaatje van Bart van der Laan vanuit een achtertuin aan het water in Wormer. Dit zwanenechtpaar met vier nakomelingen weet inmiddels de weg richting de maaltijd op de steiger. Dwars door de dichtbegroeide sloot met fraaie waterlelies nemen de zwanen de kortste route: één ouder-zwaan houdt... Koninklijke onderscheiding Rob Berkhout WORMER - Burgemeester P.C. Tange reikte dinsdagavond 3 juli om 19.30 uur een Koninklijke onderscheiding uit aan Decorandus de heer R.J.G. (Rob) Berkhout. Het lintje werd voorafgaand aan de raadsvergadering uitgereikt in de Raadzaal van het gemeentehuis. VVD Raadslid Berhout dankt zijn lintje aan het 'langdurige raadslidmaatschap' in Wormerland. Hij...

Kijk, daar gaat een bruine kiekendief!

WORMER - Zeker twintig mensen stapten zondag 1 juli in een boot van Bezoekerscentrum De Poelboerderij in Wormer. Onder een strakblauwe hemel en met zomerse temperaturen, maar wel een stevige oostenwind, loodste schipper Wim Whermeijer de opvarenden door het Wormer- en Jisperveld. Via het water De Poel koerste hij de...
En de echte winnaar is... WORMER - De Beschuittoren Regatta die zondag 17 juni plaatsvond in Wormer had een andere winnaar bij de Optimistenklasse dan werd genoemd in de vorige editie van Zaanstreek op Zondag. Stijn van 't Hart was de winnaar, hij won de beide races afgetekend. Toch Omloop Engewormer inline skating ENGEWORMER - De zesde editie Omloop van de Engewormer inline skating moest dit jaar noodgedwongen uitwijken naar een ander parcours, maar vond zaterdag 23 juni toch plaats. Organisator STG Zaanstreek nam kort van tevoren het besluit om de wedstrijd om de OomsSport Skeelercup naar de wielerbaan van DTS in sportpark... Frits Bleeker trainer van VCC'92 WORMER - Volleybalvereniging VCC'92 uit Wormer heeft Frits Bleeker als trainer van dames 1 en heren 1 aangetrokken. Frits is geen onbekende van de club. Hij was voorzitter, speelde zelf vele jaren bij de club en was trainer-coach van de C1-jeugd, waarin Niels de Vries en Mats Bleeker speelden. Niels... Kaarten nieuwe voorstellingen Theater De Kaasfabriek WORMER - "De kaartverkoop is 31 mei gestart en verloopt succesvol. Kaarten voor Henry van Loon zijn al uitverkocht en de andere voorstellingen lopen ook goed." Als Wil Nobel een advies mag geven, is het wel dat theaterliefhebbers er snel bij moeten zijn voor het nieuwe seizoen van Theater De... Varen met De Poelboerderij WORMER - Bij De Poelboerderij in Wormer zijn zondag 1 juli twee activiteiten te doen. Er is een pannenkoekentocht en een roofvogelvaartocht. De pannenkoekentocht vindt zondag 1 juli om 10.30 uur plaats. Dit is een vaartocht met bezoek aan graanmolen De Koker, onder leiding van een gids. Mensen varen eerst... Butter en team Oly winnen Beschuitstoren Regatta WORMER - Eindelijk wind, dat moet de wedstrijdleiding van de WV Wormer zondag 17 juni hebben gedacht. Na twee jaar met nauwelijks wind waren de omstandigheden voor de jaarlijkse zeilwedstrijden om de Beschuitstoren Regatta optimaal met een zuidwestenwind kracht 4 en bij vlagen 5. Een internationaal deelnemersveld kwam op het... Kunstenaars gezocht Veldwerk Expo WORMERLAND - Stichting Veldwerk Expo Wormerland houdt in september de 11e kunst- en poëzieroute door de Schaalsmeerpolder. Het thema dit jaar is 'Dichter bij Duurzaam'. Kunstenaars die beelden/ objecten, film/ fotografie, samenwerkingsprojecten en poëzie maken welke passen in dit thema, worden uitgenodigd voor deelname. De opening is vrijdag 15 september... Geslaagden bij Opleidingsorkest Ratatouille WORMER - Opleidingsorkest Ratatouille geeft diverse concerten. Ook is het repertoire vastgelegd op een cd. Een deel van de opbrengst is voor KiKa en het eerste exemplaar is onlangs overhandigd aan burgemeester Peter Tange. Met de cd-verkoop in volle gang stonden onlangs de muziektheorie-examens in de klassen A en B...

Wormerse Mexx de Vries turnt op NK

ALMELO - Als Mexx de Vries (14) uit school komt, eet ze even wat. Ze stapt in de auto en even later oefent ze bij Turncentrum Waterland in Purmerend op de balk, sprong, vloer en brug. De Wormerse turnt vijftien uur in de week. Zaterdag 2 en zondag 3 juni...
Inhoud coalitieakkoord college Wormerland rond WORMER - De komende vier jaar wordt er in de gemeente Wormerland gewerkt aan de thema’s: wonen, sociaal, maatschappelijke en burgerparticipatie, duurzaamheid en bestuurskracht en financieel duurzaam. Dat is wat GroenLinks, VVD, CDA en de PvdA met elkaar hebben afgesproken en vastgelegd in het coalitieakkoord 'Voor elkaar', voor de periode... Zangeressen Evergreen gaan het toneel op JISP - PPG Paletkwartet uit Wormer en Herleving 1898 uit Jisp spelen van donderdag 14 tot en met zondag 17 juni een viertal theatervoorstellingen over het dorp Jisp in de zeventiende eeuw. Zo stond Jisp toentertijd alom bekend om haar genees'kunsten'. Voor botbreuken kwamen mensen dan ook van heinde en... Zorgen om toekomst KWF-afdeling Wormerland WORMERLAND - De vrijwilligersafdeling van KWF in Wormerland staat onder druk. Het aantal vrijwilligers is de laatste jaren teruggelopen. Daarom zijn er dringend nieuwe organisatoren nodig die samen met KWF de vrijwilligersafdeling willen opbouwen. Alleen al in Wormerland krijgen elk jaar 91 mensen de diagnose kanker. Daarom organiseert KWF-afdeling Wormerland... Finalistenconcert Jan Pasveer Concours JISP - Het Jan Pasveer Concours, dat jaarlijks in april wordt gehouden door Fluxus, was dit jaar een solisten-concours. Er waren 43 deelnemers en van hen behaalden 15 een finaleplaats. Het is een goede traditie dat de finalisten, winnaars van dit concours, als beloning mogen optreden op een aantal locaties...

Vv Knollendam-publiek droog

OOSTKNOLLENDAM - Adel verplicht, moet het Knollendam-bestuur gedacht hebben nu het de club zo voor de wind gaat. Vorig seizoen werden de groen-gelen met machtsvertoon kampioen van de vijfde klasse. Een jaar later is er met nog één wedstrijd te gaan, zondag 27 mei uit tegen Rood Wit Zaandam, nog...
23e CVV Blauw-Wit-bedrijventoernooi WESTKNOLLENDAM - Bij voetbalvereniging CVV Blauw-Wit zijn alle wedstrijden van het 23e bedrijventoernooi gespeeld, maar de belangrijkste pot staat nog op het programma. Dat is de finale, die vrijdag 25 mei op het terrein van de vereniging uit Westknollendam plaatsvindt. De wedstrijden en zo ook de finale vinden plaats op... Voorjaar in het veld ervaren bij De Poelboerderij WORMER - Het is volop voorjaar in het Wormer- en Jisperveld. Bij De Poelboerderij in Wormer kunnen belangstellenden dat zondag 20 en maandag 21 mei (Eerste en Tweede Pinksterdag) tijdens een vaarexcursie ervaren onder leiding van een gids. Is het gelukt of niet? Hebben de weidevogels die in het vroege...