Rodi

Bestaansrecht Huis aan het Water bewezen
Ideale plek voor iedereen die te maken heeft met kanker

Directeur Karin Hoogeveen (links) met enkele vrijwilligers. (Foto: John Bontje)

REGIO - Bij het Huis aan het Water in Katwoude kan iedereen terecht die te maken heeft of had met kanker. Patiënten (gasten) en hun partners, maar ook familie en vrienden. De ligging van het huis is uniek, pal aan en met een prachtig uitzicht over de Gouwzee.
Het hoofd vrij maken, tot rust komen, de balans terug vinden en samen dingen doen. Het is allemaal mogelijk. Op 1 mei was het precies vijf jaar geleden dat de deuren werden geopend. Om die reden brengt Johan Remkes, Commissaris van de Koning in Noord-Holland, op woensdag 30 mei een bezoek aan Huis aan het Water.
Karin Hoogeveen is directeur van Stichting MOC Aan het Water. Hoogeveen, die van huis uit therapeute is, liep al 30 jaar lang rond met het idee om iets dergelijks op te zetten. Die mogelijkheid deed zich ruim acht jaar geleden voor. "Ik kwam zonder werk te zitten en het huis stond leeg. Vanaf het allereerste begin hebben de mede-initiatiefnemers oncoloog Aart van Bochhove en psychiater Matty Hakvoort geholpen met de oprichting. De laatste is voorzitter van de stichting. Zonder hen had dit nooit van de grond gekomen. We kregen drie jaar de tijd om alles rond te breien. Uiteindelijk is het gelukt", vertelt Karin.

Grond zakt weg

Na de behandeling vallen mensen vaak in een gat. Ze voelen zich onzeker, zijn vermoeid, hebben concentratie-problemen of ze hebben totaal geen conditie meer. Voor die mensen is de aanwezigheid van Huis aan het Water een zegen. Hoogeveen: "Stel je voor dat je de diagnose kanker krijgt. Dan zakt de grond onder je voeten weg. Je hele wereld komt op z'n kop te staan. Dan heb je uiteraard veel behoefte aan steun om je heen. De gasten hebben bij ons contact met lotgenoten, leren om te gaan met onzekerheden en ze leren daarnaast hun grenzen kennen. Ook kan men bijvoorbeeld cursussen volgen of lekker sporten en werken aan de conditie. We leveren maatwerk. De meeste mensen komen hier gemiddeld twee keer per week".
Begeleiding

In Huis aan het Water komen wekelijks zo'n 130 gasten. Zij kunnen terugvallen op fysieke begeleiding/fitness van oncologische therapeuten, fysiotherapeuten, personal trainers, diëtist, masseurs en trainers in Mental Health. De psychosociale begeleiding komt van gespecialiseerde psychologen en getrainde vrijwilligers die een luisterend oor bieden. Verder wordt er mindfulness, yoga en creatieve therapie door vaktherapeuten gegeven en krijgen degenen die weer aan het werk willen desgewenst reïntegratie-advies. Maar er zijn ook tal van inloopactiviteiten zoals sporten, inloop-atelier, kookstudio, voorlichting, workshops, thema-avonden of gewoon uitblazen onder het genot van een kop koffie met uitzicht over het water.
Oproep voor chauffeurs

Volgens Hoogeveen wonen de meeste bezoekers aan Huis aan het Water in Waterland en Edam/Volendam, komt 20% uit Purmerend, hetzelfde percentage vanuit de Zaanstreek en is een slordige 5% afkomstig uit Amsterdam-Noord. "De verbinding met Noord is goed, maar vanuit Purmerend en Zaandam is toch wat lastig als je geen auto tot je beschikking hebt. Het zou daarom goed zijn om een poule van vrijwilligers te hebben die de patiënten zouden willen en kunnen vervoeren van huis naar Katwoude en terug", luidt haar oproep aan vrijwillige chauffeurs.
Op dit moment kan Huis aan het Water terugvallen op de medewerking van liefst 70 trouwe en bevlogen vrijwilligers. Velen onder hen hebben een beroepsachtergrond die naadloos aansluit bij de professionele hulp die in het huis wordt aangeboden. Hoogeveen is dolblij met de steun van de zeer betrokken vrijwilligersgroep. "Zonder deze mensen is het ondenkbaar dat we dit werk doen".
Geen overheidssubsidie

Van financiële steun van de (regionale) overheid is nauwelijks sprake. Alleen de gemeente Waterland komt met geld over de brug. "We hebben in het begin onze eigen financiële boontjes moeten doppen, momenteel is het zo dat we dankzij fundraising en sponsoring geld in kas hebben om pakweg tien maanden vooruit te kunnen. Van de patiënten die bij ons komen, vragen we een kleine bijdrage in de kosten als ze bijvoorbeeld meedoen aan de kookstudio. Natuurlijk worden behandelingen door de oncologisch therapeut of de psychiater gewoon vergoed. Er is ongeveer 150.000 euro per jaar nodig om Huis aan het Water te draaien zoals we dat nu doen", heeft Hoogeveen uitgerekend.
Naast de wens van vrijwillige chauffeurs zou de directeur dolgraag in contact komen met iemand die kan en wil meedenken over het te voeren pr- en communicatiebeleid. "We doen nu alles zelf en het zou goed zijn om een goed pr-beleid voor de toekomst neer te zetten", droomt Karin Hoogeveen hardop.
In het kader van het 5-jarig bestaan van Huis aan het Water komt woensdag 30 mei de Commissaris van de Koning, Johan Remkes, naar Katwoude. Remkes gaat in gesprek met twee vrijwilligers en twee gasten. Daarna krijgt hij een rondleiding en uitleg over hoe Huis aan het Water werkt. De bijeenkomst wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch.
Voor meer informatie over Huis aan het Water kunt u bellen met 0299 742790. Het nummer van Karin Hoogeveen is 06 43933489. Of kijk op www.stichtinghuisaanhetwater.nl

Artikel geplaatst op zaterdag 12 mei 2018 - 13:51

Foto'sWaterland
Flying Bears verhuizen naar jeugdgebouw De Zonnewijzer
Marker dartsvereniging heeft een nieuw onderkomen gevonden
MARKEN - Dartsvereniging 'The Flying Bears' verhuist haar 'thuisbasis' naar jeugdgebouw 'De Zonnewijzer' aan de Kerkbuurt op Marken. Na de sluiting op zaterdag 16 juni jongstleden van Eetcafé 'Flying Sailer' wordt dit het nieuwe onderkomen van de Marker darters. Door Pieter Pereboom The Flying Bears waren na de sluiting van...
Organisatie Kaasmarkten tevreden over seizoen EDAM - De organisatoren van de Kaasmarkt zijn tevreden over het optreden van de ruim honderd vrijwilligers tijdens de afgelopen Kaasmarkten. Er is volgens hen een prachtig toeristisch plaatje neergezet in de oude binnenstad. Met het optreden van een Braziliaanse sambaband als één van de hoogtepunten. Ondanks de overmatig warme... Geldautomaat Oosthuizen verdwijnt OOSTHUIZEN - De geldautomaat van de Rabobank aan de Raadhuisstraat 1 in Oosthuizen sluit per 24 augustus aanstaande. Men betaalt vaker met de bankpas of telefoon en minder met contant geld. Ontwikkelingen zoals deze en vele pogingen tot plofkraken bij banken en het aflopende huurcontract van de Rabobank aan de... Sport- en spelweek Ilpendam ILPENDAM - In de laatste week van de schoolvakantie, van 27 augustus tot en met 1 september 2018 wordt een sport- en spelweek gehouden in Ilpendam. Het thema dit jaar is Escape 2018. Hieronder een overzichtje van wat er deze week op het programma staat. Maandag 27 augustus is er... Parasol houdt parkeerautomaat op Marken koel
Bezoekers kunnen automaat comfortabeler bedienen
MARKEN - Op de algemene parkeerplaats op Marken staan drie parkeerautomaten. Deze staan de gehele dag in de volle zon. Het scherm is door het vele licht bijna niet te zien. Om die reden heeft een lokale ondernemer bedacht, om één parkeerautomaat wat comfortabeler te maken, door er een parasol...
Bram van der Vlugt eregast Avondkaasmarkt EDAM - Een feeëriek verlichte gracht met roeibootjes die afgeladen zijn met Edammer kaasjes, op weg naar de kaasmarkt. Boeren die met hun paard en kaasbrik door de straten van de oude binnenstad kletteren...Zie daar het décor voor de avondkaasmarkt van zaterdag 11 augustus op het pittoreske Jan Nieuwenhuizenplein in... Activiteiten Draai33 BROEK IN WATERLAND - Bij Draai33 kan jong en oud diverse activiteiten ondernemen om gewoon even gezellig samen te zijn of een leuk spelletje te spelen. Iedere donderdagochtend kan men vanaf 10.00 uur gezellig koffiedrinken, lekker kletsen of bewegen. Ook kan er worden gebreid en gehaakt voor het goede doel.... Expositie Grote kerk Oosthuizen OOSTHUIZEN - In het kader van 500 jaar Grote kerk Oosthuizen tonen acht Zeevangse kunstenaars recent werk in het fraaie koorgedeelte van de kerk. De expositie is vrij te bezoeken van 5 tot en met 26 augustus. Van donderdag tot en met zondag 14.00 tot 17.00 uur. De deelnemers zijn:... Creatieve zomermarkt Middelie MIDDELIE - Creatievelingen opgelet! Zondag 26 augustus wordt het plein rondom het Wapen van Middelie omgetoverd tot een creatief walhalla; oftewel de traditionele zomermarkt komt er weer aan! De markt wordt voor de 24ste keer georganiseerd door Vereniging Volksvermaak Middelie. Van 11:00 tot 16:00 uur kan iedereen hier terecht. De... Vrijwilligers brandweer gezocht BROEK IN WATERLAND - Een auto te water, een woningbrand, een dier in nood...Voorbeelden van incidenten waar Brandweer Broek in Waterland 24 uur per dag voor uitrukt. Een brandweermedewerker (M/V) heeft dus een gevarieerd takenpakket. Ook ondersteunt de vrijwillige brandweer diverse activiteiten die in het dorp plaatsvinden zoals de Broekerfeestweek,... Inzameling voor de voedselbank BROEK IN WATERLAND - Er worden weer spullen verzameld voor de Voedselbank. Dit gebeurt op zaterdag 15 september 2018 in de kerk van Broek. De kerk is open van 11:00 tot 13:00 uur. Wat is er gewenst? Houdbare verpakte artikelen zijn heel erg welkom zoals; pasta, rijst, potten en blikken... Kunst in de Broekerkerk BROEK IN WATERLAND - In de kerk van Broek in Waterland wordt maandelijks een nieuwe expositie ingericht met wisselende kunstenaars. Tot en met 31 augustus is werk te zien van twee kunstenaars uit Broek in Waterland: Anneke Wiedemeijer met foto's en Gré Mars met schilderijnen. De Broekerkerk is geopend op... Sfeer van weleer tijdens Monnickendammer Visdagen
Rokers, ambachtslieden en veilingmeester vertellen over vroeger
MONNICKENDAM - In de binnenhaven van Monnickendam hangen fuiken en visnetten te drogen. De zon straalt al uitbundig over de Gouwezee waar in de verte de VD241 komt aanvaren met de in aller vroegte gevangen vis. De visrokers zetten hun rooktonnen klaar terwijl in de oude visrokerij het vuur wordt...

'Ik weet zeker dat mijn bedrijf er komt!'
Jongeren aan de bak tijdens zomerondernemer

MONNICKENDAM - Voor de jongeren van het project zomerondernemer was er vorige week geen tijd voor strand- of terrasbezoek. Er werd drie dagen hard gewerkt. Het doel? Een eigen onderneming starten...Jonge ondernemers en ondernemers in spé kregen de afgelopen drie dagen een spoedcursus ondernemen. De eenentwintigjarige Christien uit Monnickendam gaf...
Varen in Waterland lust voor het oog REGIO - Waterland kent tal van mooie en idyllische plekjes. Vanaf het water vertonen deze plekjes nog meer schoonheid. Met andere woorden: varen door Waterland is een lust voor het oog.Neem de route over het water van Monnickendam naar Zuiderwoude. Maar vaar je liever van Broek in Waterland naar Holysloot... Nieuw brandweervoertuig voor Broek in Waterland BROEK IN WATERLAND - Afgelopen vrijdag werd in Broek in Waterland een nieuw brandweervoertuig overgedragen aan de leden van de post. Onder grote belangstelling van brandweercollega's uit de regio werd de nieuwe auto het terrein van de brandweerkazerne in Broek in Waterland opgereden. Op het terrein van de brandweer vond... Echtpaar Tolman-Bruning 65 jaar getrouwd MONNICKENDAM - Op 23 juli 2018 waren de heer K. Tolman en mevrouw J. Tolman-Bruning maar liefst 65 jaar getrouwd. De heer Tolman is geboren in Monnickendam en mevrouw Tolman-Bruning in Purmerend. Daar zijn zij ook getrouwd. Zij wonen al sinds 10 november 1995 op hun huidige adres in Monnickendam.... Rabobank Zeevangsloop MIDDELIE - Gymnastiekereniging Hercules uit Middelie houdt zondag 16 september aanstaande de 39ste editie van de Zeevangsloop. De Rabobank Zeevangsloop geldt al jaren als dé ideale voorbereiding voor de Dam tot Dam loop die een week later wordt gehouden. De routes zijn dit jaar deels aangepast waardoor de lopers langs...

De Bolder wordt brede welzijnsvoorziening Waterland

WATERLAND - Op 19 juli 2018 hebben alle toekomstige gebruikers van de te renoveren De Bolder en gemeente Waterland overeenkomsten getekend waarmee zij zich akkoord verklaren met de gemaakte afspraken omtrent huur en (onder)verhuur. Na de renovatie van het pand worden naast De Bolder het Centrum voor Jeugd en Gezin,...
Kattekwaad in de brouwerij
Mail & Win rondleiding Bierderij Waterland
WATERLAND - Nog niet bij Biologische Bierderij Waterland geweest? Dan wordt het hoog tijd! Mail dus je naam en adres naar redactie.osb@rodi.nl en maak kans op een rondleiding met proeverij voor twee personen. Tenminste als je een fijnproever bent en een goed glas speciaalbier kan waarderen. Het proeflokaal is nu...

Provincie verlaagt geluiddrempel

REGIO - De provincie Noord-Holland heeft een nieuw Actieplan geluid voor 2018-2022 voor minder geluidbelasting. Verkeer op de provinciale wegen produceert geluid. En bij hoge geluidbelasting op omliggende woningen kan dit gezondheidseffecten en hinder voor bewoners opleveren. Daarom blijft de provincie zich inzetten voor minder geluidbelasting. Zo wordt er een...
Ga op staycation in eigen buurt
Niet naar een ver land, maar kamperen in de achtertuin is de trend
WATERLAND - De leerlingen van de Waterlandse basisscholen zijn vrijdag 20 juli aan hun zomervakantie begonnen. Tot september hebben de kinderen vrij. Dat betekent voor ouders en verzorgers zes weken lang geen broodtrommels vullen, maar een lekkere picknick klaarmaken voor de gezellige dagjes uit. Deze zomer lijkt zonnig te blijven...
Goedgemutst de Kale Berg op
Team Huis aan het Water haalt geld op met bingo
REGIO - Vorige week zondag presenteerde het Mont Ventoux-team van Huis aan het Water in Katwoude de zogeheten ZoetBergBingo met afwisselende high tea rondes. Met als doel geld bijeen te krijgen voor zowel Huis aan het Water (40%) als KWF kankerfonds (60%) voor onderzoek. Het team beklimt eind augustus de...
Optreden Holy Trinity Church Choir MONNICKENDAM - In de Grote kerk van Monnickendam treedt 25 juli het Engelse Holy Trinity Church op. Aanvang: 20:00 uur. Dit bijzondere kerkkoor uit Stratford-upon-Avon komt voor een korte tournee naar Nederland om in vier verschillende kerken op te treden. Charles Matthews begeleidt het koor op het orgel. Er wordt...