Rodi

Bestaansrecht Huis aan het Water bewezen
Ideale plek voor iedereen die te maken heeft met kanker

Directeur Karin Hoogeveen (links) met enkele vrijwilligers. (Foto: John Bontje)

REGIO - Bij het Huis aan het Water in Katwoude kan iedereen terecht die te maken heeft of had met kanker. Patiënten (gasten) en hun partners, maar ook familie en vrienden. De ligging van het huis is uniek, pal aan en met een prachtig uitzicht over de Gouwzee.
Het hoofd vrij maken, tot rust komen, de balans terug vinden en samen dingen doen. Het is allemaal mogelijk. Op 1 mei was het precies vijf jaar geleden dat de deuren werden geopend. Om die reden brengt Johan Remkes, Commissaris van de Koning in Noord-Holland, op woensdag 30 mei een bezoek aan Huis aan het Water.
Karin Hoogeveen is directeur van Stichting MOC Aan het Water. Hoogeveen, die van huis uit therapeute is, liep al 30 jaar lang rond met het idee om iets dergelijks op te zetten. Die mogelijkheid deed zich ruim acht jaar geleden voor. "Ik kwam zonder werk te zitten en het huis stond leeg. Vanaf het allereerste begin hebben de mede-initiatiefnemers oncoloog Aart van Bochhove en psychiater Matty Hakvoort geholpen met de oprichting. De laatste is voorzitter van de stichting. Zonder hen had dit nooit van de grond gekomen. We kregen drie jaar de tijd om alles rond te breien. Uiteindelijk is het gelukt", vertelt Karin.

Grond zakt weg

Na de behandeling vallen mensen vaak in een gat. Ze voelen zich onzeker, zijn vermoeid, hebben concentratie-problemen of ze hebben totaal geen conditie meer. Voor die mensen is de aanwezigheid van Huis aan het Water een zegen. Hoogeveen: "Stel je voor dat je de diagnose kanker krijgt. Dan zakt de grond onder je voeten weg. Je hele wereld komt op z'n kop te staan. Dan heb je uiteraard veel behoefte aan steun om je heen. De gasten hebben bij ons contact met lotgenoten, leren om te gaan met onzekerheden en ze leren daarnaast hun grenzen kennen. Ook kan men bijvoorbeeld cursussen volgen of lekker sporten en werken aan de conditie. We leveren maatwerk. De meeste mensen komen hier gemiddeld twee keer per week".
Begeleiding

In Huis aan het Water komen wekelijks zo'n 130 gasten. Zij kunnen terugvallen op fysieke begeleiding/fitness van oncologische therapeuten, fysiotherapeuten, personal trainers, diëtist, masseurs en trainers in Mental Health. De psychosociale begeleiding komt van gespecialiseerde psychologen en getrainde vrijwilligers die een luisterend oor bieden. Verder wordt er mindfulness, yoga en creatieve therapie door vaktherapeuten gegeven en krijgen degenen die weer aan het werk willen desgewenst reïntegratie-advies. Maar er zijn ook tal van inloopactiviteiten zoals sporten, inloop-atelier, kookstudio, voorlichting, workshops, thema-avonden of gewoon uitblazen onder het genot van een kop koffie met uitzicht over het water.
Oproep voor chauffeurs

Volgens Hoogeveen wonen de meeste bezoekers aan Huis aan het Water in Waterland en Edam/Volendam, komt 20% uit Purmerend, hetzelfde percentage vanuit de Zaanstreek en is een slordige 5% afkomstig uit Amsterdam-Noord. "De verbinding met Noord is goed, maar vanuit Purmerend en Zaandam is toch wat lastig als je geen auto tot je beschikking hebt. Het zou daarom goed zijn om een poule van vrijwilligers te hebben die de patiënten zouden willen en kunnen vervoeren van huis naar Katwoude en terug", luidt haar oproep aan vrijwillige chauffeurs.
Op dit moment kan Huis aan het Water terugvallen op de medewerking van liefst 70 trouwe en bevlogen vrijwilligers. Velen onder hen hebben een beroepsachtergrond die naadloos aansluit bij de professionele hulp die in het huis wordt aangeboden. Hoogeveen is dolblij met de steun van de zeer betrokken vrijwilligersgroep. "Zonder deze mensen is het ondenkbaar dat we dit werk doen".
Geen overheidssubsidie

Van financiële steun van de (regionale) overheid is nauwelijks sprake. Alleen de gemeente Waterland komt met geld over de brug. "We hebben in het begin onze eigen financiële boontjes moeten doppen, momenteel is het zo dat we dankzij fundraising en sponsoring geld in kas hebben om pakweg tien maanden vooruit te kunnen. Van de patiënten die bij ons komen, vragen we een kleine bijdrage in de kosten als ze bijvoorbeeld meedoen aan de kookstudio. Natuurlijk worden behandelingen door de oncologisch therapeut of de psychiater gewoon vergoed. Er is ongeveer 150.000 euro per jaar nodig om Huis aan het Water te draaien zoals we dat nu doen", heeft Hoogeveen uitgerekend.
Naast de wens van vrijwillige chauffeurs zou de directeur dolgraag in contact komen met iemand die kan en wil meedenken over het te voeren pr- en communicatiebeleid. "We doen nu alles zelf en het zou goed zijn om een goed pr-beleid voor de toekomst neer te zetten", droomt Karin Hoogeveen hardop.
In het kader van het 5-jarig bestaan van Huis aan het Water komt woensdag 30 mei de Commissaris van de Koning, Johan Remkes, naar Katwoude. Remkes gaat in gesprek met twee vrijwilligers en twee gasten. Daarna krijgt hij een rondleiding en uitleg over hoe Huis aan het Water werkt. De bijeenkomst wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch.
Voor meer informatie over Huis aan het Water kunt u bellen met 0299 742790. Het nummer van Karin Hoogeveen is 06 43933489. Of kijk op www.stichtinghuisaanhetwater.nl

Artikel geplaatst op zaterdag 12 mei 2018 - 13:51

Foto's
Waterland
CWW verdeelt € 20.000 onder 29 maatschappelijke initiatieven
Bijdragen uitgereikt in Mirrorpaviljoen
WATERLAND - De Coöperatie Windenergie Waterland (CWW) stelt elk jaar een bedrag van ongeveer € 20.000,- beschikbaar voor allerlei initiatieven en activiteiten in de gemeenten Waterland en Edam-Volendam. In het 'Mirror Paviljoen' in Monnickendam werden de sponsorbijdragen afgelopen donderdag 17 mei uitgereikt. Door Pieter Pereboom De molens bij 'de Nes'...
Concert Noors koor Frisk Bris ZUIDERWOUDE - De CatharinaStichting Zuiderwoude Presenteert: Concert Noors koor Frisk Bris. Het koor komt uit Selje aan de Noorse westkust en heeft zijn naam te danken aan de frisse bries die van over de Atlantische Oceaan altijd over Selje waait. Het koor zal een aantal Noorse en Engelse werken ten... Ontmoet ons in de Bolder MONNICKENDAM - Stichting Vluchtelingenwerk Amstel tot Zaan en De Bolder houden vrijdag 1 juni een buffet 'Ontmoet elkaar' als afsluiter van een seizoen Ontmoet Ons. Om 18.00 uur wordt het buffet geopend in De Bolder. Ontmoet Ons was afgelopen jaar weer een groot succes! Er is gekookt door vluchtelingen uit... Optreden in Zuiderwoude ZUIDERWOUDE - De CatharinaStichting Zuiderwoude Presenteert het optreden Dialogue in Zuiderwoude van Paola Ghidini (dans), Detmar Leertouwer ('cello) en Selim Doğru (piano). De muziek-dansvoorstelling Dialogue between a Dancer and a Cellist reisde door heel Europa en is nu te zien in Zuiderwoude. De voorstelling is meer dan alleen de uitvoering... Waterland Halve Marathon WATERLAND - Degenen die zin hebben in een leuke hardloopuitdaging kunnen zondag 3 juni terecht in Monnickendam. Deze dag gaat er een grote groep hardlopers van start tijdens de 28e Waterland Halve Marathon. De marathon wordt georganiseerd door de Atletiek Vereniging Monnickendam. Naast de halve marathon zijn er natuurlijk ook... Rondje Dijk 'mooiste tocht van Holland!'
Dijk rond marken veiliger en aantrekkelijker
MARKEN - Op en rond de omringdijk van Marken wordt het zwemstrand, de aanlegstranden en het straatmeubilair opgeknapt. Ook wordt het aantal wandelroutes uitgebreid en komt er extra natuur. Dit gebeurt tegelijkertijd met de dijkversterking. Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland, gemeente Waterland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben dat afgesproken. Rijkswaterstaat maakt momenteel...
Open hardloop kampioenschap REGIO - Atletiek Vereniging Edam en Gymvereniging Hercules uit Middelie gaan samenwerken. De eerste editie van het open hardloop kampioenschap Edam, Middelie, Volendam wordt een feit! Tijdens de OOG Edam Kermisloop op 30 augustus 2018 en de Rabobank Zeevangsloop op 16 september2018 in Middelie, zal voor het eerst gestreden worden... Toeristisch Overstap Punt Oosthuizen beschikbaar voor campers OOSTHUIZEN - Het Toeristisch Overstap Punt in Oosthuizen wordt op korte termijn weer beschikbaar als overnachtingsplaats voor campers. Wethouder Schütt heeft gehoor gegeven aan het verzoek een parkeermeter te plaatsen met een marktconform overnachtingstarief. Enkele jaren geleden werd in Oosthuizen het Toeristisch Overstap Punt nabij de brug over de Beemsterringvaart... RepairCafé OOSTHUIZEN - Vrijdag 25 juni is er van 14.00 tot 16.00 uur een RepairCafé in Oosthuizen, locatie: woonzorgcentrum de Seevanck, Raadhuisstraat 5. Vrijwilligers zitten klaar om te bekijken of kapotte spullen gerepareerd kunnen worden. Niet weggooien maar repareren is het motto! Programma Summer Breek Compleet OOSTHUIZEN - Het programma voor de vierde editie van Summer Breek is rond. Vrijdag 20 en zaterdag 21 juli komen onder meer The Dawn Brothers, Jagd, The Homesick, Theatergroep Hilaria, It It Anita (B), Dakota, Mooon en Eelke Ankersmit naar Etersheim. Summer Breek is een intiem en sfeervol festival voor... Geslaagde Campina Open Boerderijdag op Marken Door Pieter Pereboom MARKEN - De boerderij van familie Terlouw aan het Oosterpad op Marken opende afgelopen vrijdag haar staldeuren voor bezoekers. Een gratis uitje voor het hele gezin, waarbij de bezoekers een kijkje konden nemen achter de schermen van de boerderij om zo te zien waar de melk, die... TV Ilpendam viert jubileum ILPENDAM - TV Ilpendam heeft zaterdag 12 mei haar 40 jarig jubileum gevierd. Veel leden, sponsoren en oud-leden waren naar het zonovergoten sportcomplex aan de Lepelaarstraat gekomen. Voor de jeugd verzorgden Tom Jepkes en Gerben Maas van tennisschool Fast Forward een clinic, waarbij de kinderen allerlei tennisspelletjes konden doen. TV... Bestaansrecht Huis aan het Water bewezen
Ideale plek voor iedereen die te maken heeft met kanker
REGIO - Bij het Huis aan het Water in Katwoude kan iedereen terecht die te maken heeft of had met kanker. Patiënten (gasten) en hun partners, maar ook familie en vrienden. De ligging van het huis is uniek, pal aan en met een prachtig uitzicht over de Gouwzee.Het hoofd vrij...
Derde lustrum Pianowandeling Edam
Feestelijk programma
EDAM - Stichting Piano Edam houdt zondag 27 mei 2018 voor de vijftiende keer de pianowandeling door het centrum van de binnenstad. Op 24 locaties kan men luisteren naar circa 100 deelnemende muzikanten met een breed scala aan (piano) muziek. Ter gelegenheid van dit derde lustrum zal om12.00 uur een...
Michiel Appel gehuldigd voor 250 wedstrijden in S.V. Marken 1 MARKEN - Voorafgaand aan de wedstrijd S.V. Marken - XerxesDZB, werd Michiel Appel afgelopen zaterdag gehuldigd voor het spelen van meer dan 250 wedstrijden in het eerste elftal van Sportvereniging Marken. Michiel kreeg op de middenstip een jubileumbordje overhandigd door voorzitter Jan Peereboom van S.V. Marken. (Foto en tekst: Pep/... Juliana in teken van vrijheid & donateurs MARKEN - Bevrijdingsdag werd afgelopen zaterdag op Marken gevierd met een donateursconcert van de Christelijke Muziekvereniging 'Juliana' in dorpshuis 'Het Trefpunt'. Het dorpshuis was goed gevuld met publiek en muzikanten. Het concert stond (uiteraard) in het teken van de bevrijding. De avond werd gepresenteerd door Tess Zondervan. Door Pieter PereboomDe... Rommelmarkt MONNICKENDAM - In De Bolder in Monnickendam is zondag 27 mei weer de welbekende Boldermarkt. Er is van alles te koop voor een klein prijsje, denk aan speelgoed, kleding, boeken en allerlei leuke hebbedingetjes. U bent van harte welkom van 13.00 tot 15.30 uur, de entree is vrij en natuurlijk... Bevrijdingspop Ilpendam geslaagd ILPENDAM - Traditioneel is er op 5 mei Bevrijdingspop in Ilpendam. Ook dit jaar genoot iedereen weer van het feestje, de muziek, het mooie zonnige weer en met een verkoelend drankje in de hand was het goed toeven in Ilpendam! (Foto’s: Cees Bandt) Kletskous Moederdag is de ultieme dag om even bij te kletsen...Dit kan onder het genot van een ambachtelijk kletskous-likeurtje uit Marktstad Purmerend. Een kletskous is iemand die langdurig en tot vervelens toe praat over iets...Maar deze kletskous van slijterij Breebaart is veel beter te verdragen! Lekker bij de koffie of thee,... Zes inwoners Waterland gedecoreerd WATERLAND - Voorafgaand aan Koningsdag vindt in elke gemeente de Lintjesregen plaats. Dit jaar was dat dus op donderdag 26 april 2018. In de gemeente Waterland reikte burgemeester L.M.B.C. Kroon zes Koninklijke onderscheidingen uit. Dit in aanwezigheid van familie en vrienden en alle nog in Waterland wonende gedecoreerden. De volgende... Droomboeket Bij Zijlstra laat je je eigen droomboeket laten samenstellen voor moeder. De keuze is reuze want met een zee van bloemen in het assortiment in de meest prachtige kleuren vind je altijd iets bijzonders! Zijlstra,Nieuwe Gouw 14, Landsmeer. Tel: 020-4825470. www.zijlstrabloemen.nl. Wijntje erbij Is je moeder een wijnliefhebber? Schenk deze Duc de Meynan Saint Mont rosé dan tijdens de Moederdagborrel en neem er zelf ook een! Deze rosé heeft een donker aroma van bosbessen en rood fruit en daardoor krijgt de rosé een frisse en kruidige smaak. Verkrijgbaar voor 3,99 euro. PLUS Slooten,... Gratis stadswandeling met gids in Monnickendam
Elke vrijdagavond van 11 mei t/m 28 september
MONNICKENDAM - In het zomerseizoen 2018 vanaf 11 mei tot en met 28 september staat er elke vrijdagavond weer een stadsgids klaar voor een gratis stadswandeling door de binnenstad van Monnickendam. Bekijk de monumenten zoals de Speeltoren, de Waag en de Grote Kerk. Ook rijke en grote koopmanshuizen doen het...
SPW lanceert nieuwe wandeling 'Joods Monnickendam' WATERLAND- De eerste week van mei staat ook in Monnickendam in het teken van de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van de Bevrijding. Wandelingen met als thema 'Joods Monnickendam' hebben al jaren de interesse van inwoners en bezoekers van Monnickendam. Daarom lanceert Stichting Promotie...