Rodi

'Hoe meer reuring, hoe beter’
Voorzitter Bas de Regt over vrijwilligers, veiligheid en samenwerken

Bas de Regt. (Foto: Vincent de Vries / RM)

ALKMAAR – "Wat ik graag wil benadrukken is dat onze vereniging uit louter vrijwilligers bestaat. Zonder al die vrijwilligers is er geen ontzetfeest. Zo simpel is het eigenlijk", aldus de voorzitter van de 8 October Vereeniging Bas de Regt. "Onze honderden vrijwilligers zorgen jaarlijks voor een onvergetelijke viering van Alkmaar Ontzet. We gebruiken niet voor niets de hashtag #voor- AlkmaardoorAlkmaar op ons Twitterkanaal".


Het is nog nooit zo druk geweest rond de viering van 8 October als nu. Er komen steeds meer mensen naar de stad. Een bekroning voor de honderden vrijwilligers van de 8 October Vereeniging en alle sponsors, maar tegelijkertijd ook een extra belasting, want hoe leid je alles in goede banen? "De veiligheid van zowel deelnemers als bezoekers is een terugkerend aandachtspunt. Er komen jaarlijks zo’n veertig- tot vijftigduizend mensen naar het ontzetfeest en we willen deze bezoekers zonder uitzondering een plezierige én veilige dag bieden." Om de festiviteiten, met als grootste spektakel de Grote Middagoptocht die dwars door de stad loopt, in goede banen te leiden is nauw contact met allerlei organisaties, van die bij de gemeente tot aan de verkeersregelaars. "Vanaf dit jaar kunnen we bij de Grote Middagoptocht rekenen op nieuwe vrijwilligers: cliënten van Esdégé-Reigersdaal. Een prachtige samenwerking en hopelijk het begin van een nieuwe traditie. Een traditie die plaats moet maken voor een meer duurzame variant is de afsluiting met vuurwerk. Dit jaar worden feestvierders getrakteerd op een spectaculaire lasershow op de Kanaalkade. En de mensen die al die jaren het vuurwerk afstaken? Die zijn op 7 oktober speciale gasten van ons. Ook onze samenwerking met AZ is relatief nieuw. AZ speelt een belangrijke rol bij het verzorgen van de zuurkoolmaaltijd en sponsort tevens de prijzen voor het VictorieVoetbalToernooi." ‘Hoe meer reuring in de stad, hoe beter.’ Daarom zijn we ook blij met de (hoewel vaak) commerciële evenementen die met steun van de gemeente en Alkmaar Marketing worden geïnitieerd. We zoeken met elkaar naar samenwerkingsmogelijkheden ter bevordering van de viering van onze vrijheid. Want daar doet elke vrijwilliger het allemaal voor! Hoe lang ik nog voorzitter blijf? Ik ben het inmiddels elf jaar en ik vind dat eigenlijk te lang: een voorzitterschap moet een jaar of zeven à acht duren. Maar het is echt het allerleukst ‘bijbaantje’ om te hebben in Alkmaar. Voorlopige té leuk om mee op te houden dus."

Artikel geplaatst op woensdag 27 september 2017 - 15:24


Nieuws AZ
Op de fiets door regio Alkmaar ALKMAAR - Al fietsend de regio Alkmaar ontdekken. Het kan tijdens de Fiets4Daagse Alkmaar. Le Champion laat fietsers van 4 tot en met 7 juli in 30, 50 en 70 km alle ‘highlights’ zien tijdens de Fiets4Daagse Alkmaar. Bewonder strand, bos, duin, polders en pittoreske dorpjes. Iedere dag ontdek je... Recordopbrengst Vrienden MEE Sportfonds ALKMAAR - De benefietavond voor het Vrienden MEE Sportfonds, op woensdag 13 juni 2018 in het AFAS-Stadion te Alkmaar, heeft een recordbedrag opgeleverd van € 23.625,-. Doel van de avond, georganiseerd door Vrienden MEE en MEE & de Wering, was om zoveel mogelijk sportabonnementen te realiseren voor kwetsbare mensen die... AZ-clinic in OKB ALKMAAR - Twee AZ-trainers houden zaterdag 9 juni van 10.00 tot 12.00 uur een voetbalclinic in speeltuin OKB. Kinderen - zes tot twaalf jaar - leren voetbaltrucjes en spelen vier tegen vier. Bovendien kunnen ze op de foto van de mascottes Herry & Berry. Aanmelden kan op de dag zelf... De Cocon wint Energy Challenges HEILOO/ALKMAAR - Basisschool de Cocon heeft donderdag 31 mei in de Cultuurkoepel Heiloo de Energy Challenges 2017-2018 gewonnen. Ruim 300 leerlingen van veertien basisscholen uit regio Alkmaar lieten middels eigen ingerichte marktkramen zien wat hun verrichte inspanningen zijn voor de Energy Challenges en wat ze voor resultaten hadden geboekt. Met... Obstacle Run met Ron Vlaar en Nadine Broersen HEERHUGOWAARD - Het natuurgebied Park en Strand van Luna in Heerhugowaard worden zaterdag 2 juni omgetoverd tot een spectaculair terrein met meer dan veertig uitdagende obstakels voor de Obstacle Run Heerhugowaard. De afstanden 8 en 15 kilometer bieden een uniek parcours waar diverse elementen zoals water, zand, vuur, steen, hout... Jan Terlouw eregast tijdens finale Energy Challenges HEILOO - Veertien basisscholen uit regio Alkmaar zijn sinds begin dit jaar actief bezig geweest met de Energy Challenges. De leerlingen zijn middels de diverse challenges uitgedaagd en hebben ieder op eigen wijze campagne gevoerd voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school en in hun omgeving. Tijdens de finale op...