Rodi

'Bouwen aan het merk Alkmaar'
Alkmaar Marketing klaar voor nieuw toeristenseizoen

Het team van Alkmaar Marketing. (Foto: Rick Akkerman)

ALKMAAR - Nog even en dan stroomt Alkmaar weer vol met buitenlandse toeristen. Met een monumentaal centrum, AZ en de grootste kaasmarkt ter wereld heeft de stad ook veel te bieden, maar achterover leunen is er voor Alkmaar Marketing niet bij. Een team van professionals werkt zichtbaar en achter de schermen aan het merk Alkmaar om meer 'kwalitatieve bezoekers' naar de kaasstad te lokken.


"Dit zijn bezoekers die werkelijk geïnteresseerd zijn in wat je als stad te bieden hebt", zegt Niels van de Beek, directeur Alkmaar Marketing. "Zij hebben ook de middelen om wat te besteden en daar profiteert de hele stad van."

Deal

Van de Beek - die in april 2017 Karin Geelink opvolgde - wil 'bouwen aan het merk Alkmaar'. "Citymarketing bestaat zo'n tien jaar in Alkmaar en mensen kennen ons van Alkmaar Prachtstad, de AlkmaarPas en de website Visit Alkmaar, die meer gericht is op buitenlandse toeristen. Daarom is deze site in het Engels en vanaf dit seizoen ook in het Duits. Wat minder zichtbaar is, zijn de mediacontacten in binnen- en buitenland. We ontvangen journalisten, cameraploegen en nemen deel aan toeristische vakbeurzen. Bovendien werken we actief aan het binnenhalen van touroperators. Zo hebben we net in samenwerking met lokale touroperator EventsHolland een deal gesloten met een grote Duitse touroperator die negenduizend extra bezoekers naar Alkmaar brengt. Bovendien ligt er bij dezelfde operator een optie voor 6500 bezoekers die Alkmaar bezoeken voor een winterprogramma."
Feestjaar

Het jaar 2018 is een feestjaar voor Alkmaar want de Grote Kerk bestaat 500 jaar, Het Nationaal Kaasmuseum bestaat 35 jaar en het kaasdragersgilde viert zijn 425e verjaardag. "In het weekend van 15 tot en met 17 juni gaat we dit kaasdragersfeest vieren met onder meer een wereldrecord kaasproeven. Vóór de eerste kaasmarkt dit jaar wordt ook de eerste fase van de kaasexperience opgeleverd in de VVV. Dit vloeit voort uit de wedstrijd het Gouden Kaasidee."
Focus

Om Alkmaar de komende jaren echt de kaart te zetten is het volgens Van de Beek noodzakelijk om keuzes te maken. "Samen met de ondernemers en gemeente moeten we goed bedenken hoe we onszelf willen presenteren. Neem bijvoorbeeld een stad als Eindhoven. Zij focussen zich op Techniek, Design en Kennis. En dit keert dan steeds weer terug in de keuzes die gemaakt worden in de uitingen. Dit werkt ook echt, want op deze vlakken scoort de stad qua naamsbekendheid opvallend goed. Leiden en de Zaanstreek hebben ook duidelijke keuzes gemaakt in wie ze zijn en wat ze willen communiceren. Ook dat zie je terug in de resultaten als het om naamsbekendheid gaat. Alkmaar zal ook moeten kiezen en wij als Alkmaar Marketing zien het als onze taak een sterk merk Alkmaar te bouwen. Als we samen onze marktpijlers omarmen, kunnen we de volgende stap zetten om Alkmaar als sterk merk op de kaart te zetten."

Artikel geplaatst op zondag 04 maart 2018 - 08:39Nieuws AZ
Recordopbrengst Vrienden MEE Sportfonds ALKMAAR - De benefietavond voor het Vrienden MEE Sportfonds, op woensdag 13 juni 2018 in het AFAS-Stadion te Alkmaar, heeft een recordbedrag opgeleverd van € 23.625,-. Doel van de avond, georganiseerd door Vrienden MEE en MEE & de Wering, was om zoveel mogelijk sportabonnementen te realiseren voor kwetsbare mensen die... AZ-clinic in OKB ALKMAAR - Twee AZ-trainers houden zaterdag 9 juni van 10.00 tot 12.00 uur een voetbalclinic in speeltuin OKB. Kinderen - zes tot twaalf jaar - leren voetbaltrucjes en spelen vier tegen vier. Bovendien kunnen ze op de foto van de mascottes Herry & Berry. Aanmelden kan op de dag zelf... De Cocon wint Energy Challenges HEILOO/ALKMAAR - Basisschool de Cocon heeft donderdag 31 mei in de Cultuurkoepel Heiloo de Energy Challenges 2017-2018 gewonnen. Ruim 300 leerlingen van veertien basisscholen uit regio Alkmaar lieten middels eigen ingerichte marktkramen zien wat hun verrichte inspanningen zijn voor de Energy Challenges en wat ze voor resultaten hadden geboekt. Met... Obstacle Run met Ron Vlaar en Nadine Broersen HEERHUGOWAARD - Het natuurgebied Park en Strand van Luna in Heerhugowaard worden zaterdag 2 juni omgetoverd tot een spectaculair terrein met meer dan veertig uitdagende obstakels voor de Obstacle Run Heerhugowaard. De afstanden 8 en 15 kilometer bieden een uniek parcours waar diverse elementen zoals water, zand, vuur, steen, hout... Jan Terlouw eregast tijdens finale Energy Challenges HEILOO - Veertien basisscholen uit regio Alkmaar zijn sinds begin dit jaar actief bezig geweest met de Energy Challenges. De leerlingen zijn middels de diverse challenges uitgedaagd en hebben ieder op eigen wijze campagne gevoerd voor energiebesparing en duurzaamheid op hun school en in hun omgeving. Tijdens de finale op... Rabo Clubkas bijdrage voor 178 clubs ALKMAAR - Tijdens een feestelijke avond in het AFAS stadion verdeelde Rabobank de clubkas van 65.000 euro. Een deel van onze winst voor 178 clubs uit de gemeenten Castricum, Bergen en Heiloo. Op de tribune liep de spanning over de uitslag hoog op. Wat zou het resultaat van jouw club...