Rodi

Unieke evenement WK Schapendrijven aan Herenweg

Organisator Erik Groot uit Hoogwoud, doet niet mee met het WK Schapendrijven. "Mijn focus ligt op de organisatie, dus mijn deelname gaat niet door." (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - Het wereldkampioenschap Schapendrijven vindt tot en met 16 juli plaats in het West-Friese Hoogwoud. Dit evenement werd steeds georganiseerd in Schotland, Engeland of Ierland en wordt voor het eerst in de geschiedenis gehouden in Nederland.


In deze unieke sport wordt met hulp van Border Collies geprobeerd vijf schapen over een parcours te drijven. 247 deelnemers uit 30 landen (van Schotland tot aan Japan) strijden voor de wereldtitel Schapendrijven 2017. Voor het eerst vindt een speciale competitie plaats voor de jeugdhandlers. Naast het kampioenschap kunnen bezoekers dagelijks deelnemen aan de vele activiteiten op en rondom de wedstrijdvelden.

Organisatie

Spanbroeker Erik Groot is bekend in het wereldje van schapen drijven, hij is meervoudig Nederlands kampioen en deed aan vele EK’s mee. Hij plaatste zich ook voor dit wereldkampioenschap, maar omdat hij, zich als hoofd-organisator van de stichting, wil focussen op de organisatie, trok hij zich terug. "Een behoorlijke aderlating", meldt Erik, "maar ik ben hoofdverantwoordelijke voor de organisatie en dit toernooi ingaan met twee petten op, kan niet. Samen met alle vrijwilligers is het belangrijk dat we ervoor gaan om een geweldig evenement neer te zetten.
De openingsoptocht werd gisteren gehouden. De stoet bestond uit vips en leden van de jury. Zij reden mee in de voertuigen van de Blokkers Oldtimer Club en Lions Club Opmeer. Gevolgd de burgermeesters van de West-Friese gemeentes, Marijke Dirkson en haar kudde Kempische heideschapen, de vlag- en vaandeldragers van alle dertig deelnemende landen, dertig schoolkinderen met vlaggetjes en alle handlers met hun Border Collies. Antieke voertuigen en paarden vormden het sluitstuk.
Activiteiten

Op het hoofdterrein wordt vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 13.00 uur een grootse braderie/markt gehouden met meer dan tachtig kramen. Kinderen vermaken zich op het grote kinderplein, volwassenen genieten van al het lekkers in de kleurrijke foodtrucks met terrassen en de diversiteit aan livemuziek. Onder meer Henny Huisman, Booming Piano’s en 80’s/90’s. ’t Kerkhuys verzorgt de muzikale invulling op zaterdagmiddag en Pardoes neemt de zondagavond voor haar rekening.
Wandel- en fietsroute

De organisatie stelde wee prachtige routes samen die de deelnemers door het groene, waterrijke West-Friese landschap voeren. Een wandeltocht van 8 kilometer en een fietsrit van 37 kilometer. Vertrekken kan zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur en zondag van 10.00 tot 13.00 uur. Meer informatie en inschrijven bij de stand van Peter Koelemeijer Schoenmode en iCycle, aan de ingang van het hoofdterrein.
Musearoute

Elke bezoeker van het evenement krijgt de unieke gelegenheid om kosteloos drie musea te bezoeken en gebruik te maken van een speciale huifkarpendel. Museumboerderij West-Frisia en molen de Lastdrager in Hoogwoud en het Rundveemuseum in Aartswoud openen hun deuren op zaterdag en zondag. Vanaf het hoofdterrein vertrekt de huifkar naar deze musea, waar men ook weer kan opstappen na de bezichtiging.
Entree

De entree van het evenement is tot en met vrijdag gratis. Een entreebewijs kost in het weekend 5 euro. Dit kaartje geeft tevens toegang tot alle activiteiten rondom dit spektakel.
Meer informatie, het complete programma en openingstijden zijn te vinden op www.wkschapendrijven.nl of haal een programmaboekje bij de entree.

Artikel geplaatst op dinsdag 04 juli 2017 - 10:27

Foto's
Reacties (0)


Reageer

Koggenland- Opmeer
Inloopspreekuur mantelzorg en ouderenadvies OPMEER – Ouderenadviseur Jan Olijve van MEE & de Wering is donderdag 3, 17 en 31 augustus is in het Belevingscentrum Lekker Blijven Wonen aanwezig. Belangstellenden kunnen van 15.00 tot 17.00 uur hun vragen stellen die te maken hebben met ouder worden en mantelzorg. Vragen over zelfstandig blijven wonen of... Aanmelden voor een lintje OPMEER – Personen die zich inzetten voor de samenleving kunnen een Koninklijke onderscheiding krijgen. Wie iemand in zijn omgeving kent die een lintje verdient, kan die persoon voordragen. Neem contact op met de gemeente waarin de personage woont. Een Koninklijke onderscheiding wordt uitgereikt bij twee gelegenheden: tijdens de jaarlijkse 'lintjesregen',... Muziek Opmeer: muzieklessen in eigen tijd
Leren spelen op viool, dwarsfluit, drums, piano, gitaar en individueel zingen of met een groepje
OPMEER – Met plezier naar muziekles? Zelf bepalen wat de leerstof is? Klassiek of pop, in een groep of alleen. Elke week of minder vaak? Dat kan in Opmeer. De muzieklessen worden gegeven door zelfstandige docenten. Op www.opmeer.nl/inwoners/muziek-in-opmeer nog meer informatie over het cursusaanbod en lesgelden. Elma Nowak geeft vioolles...
Gezocht WOGMEER - Ook zo veel plezier in het spel bridgen en zin om dit kaartspel (weer) op te pakken? Kom dan spelen bij bridgeclub Kompas in Wogmeer! De club start in september met de competitie 2017-2018. Er is plaats voor nieuwe leden, spelend van beginnend tot ervaren. De leden spelen... Nieuw programma Theaterkerk Wadway WADWAY – De theaterkerk start op zaterdag 30 september met haar nieuwe theaterseizoen. Voor de aftrap tekent Andermans Veren Live; een muzikaal cabaretgezelschap dat het Nederlandstalige theaterlied levend houd met oude hits, vergeten nummers en onbekende kleinkunstparels. Theaterkerk Wadway aan Wadway 30, beschreven als kraamkamer van het Nederlandse cabaret, doet... WK Schapendrijven druk bezocht HOOGWOUD – Het wereldkampioenschap Schapendrijven vond van 12 tot en met 16 juli plaats in het West-Friese Hoogwoud. Dit evenement werd steeds georganiseerd in Schotland, Engeland of Ierland, maar vond nu dus voor het eerst in de geschiedenis in Nederland plaats! Wel 30.000 mensen kwamen op dit spektakel af en... De Formulierenbrigade OPMEER – De zomervakantie begint voor velen aankomende week. De tijd om iets leuks met elkaar te ondernemen. Een dagje naar de dierentuin, een avond naar de bioscoop of bijvoorbeeld een midweek op stap met de Stichting Samen. Wie een laag inkomen heeft, kan kan dat vaak niet betalen. De... Kamperen en leuke dingen doen tijdens Zomeracademie OPMEER – De Zomeracademie staat dit jaar weer op camping De Gouwe in Hoogwoud. Gezinnen en alleenstaanden zijn van harte welkom om er een midweek tussenuit te gaan, als de mogelijk er niet is om op vakantie te gaan. Dit evenement begint zondag 30 juli met een gezamenlijke lunch, met... Recensie Zomertentoonstelling Als geboren en getogen Aartswouder sla ik de tentoonstellingen van de Culturele Werkgroep Aartswoud nooit over. En als het uitkomt bezoek ik de tentoonstelling op de openingsdag, zoals afgelopen vrijdag. En als ik als kind al het idee had, dat alles wat de wereld te bieden had zeker in Aartswoud... 'Samen staan we sterk!'
Jan en Thea lopen Nijmeegse Vierdaagse voor KWF
OBDAM - Jan Schouten en Thea Molenaar uit Obdam lopen komende week de Nijmeegse Vierdaagse. Dat doen ze niet zomaar; ze lopen namelijk voor een goed doel: KWF Kankerbestrijding. Jan en Thea hopen zoveel mogelijk geld op te halen voor dit fonds. "De afgelopen jaren hebben wij helaas regelmatig binnen...
Marinka Koenis ontvangt promotie na tomeloze inzet
'In de wetenschap is het relatief makkelijk om een paar jaar in het buitenland te werken"
REGIO – Marinka Koenis (31), geboren aan de Koningspade in Hoogwoud, is doctor in de Neurowetenschap. Zij verdedigde donderdag 6 juli haar proefschrift in het Academiegebouw aan het Domplein in Utrecht. Haar promotie-onderzoek heeft de Nederlandse titel: Hersenontwikkeling tijdens adolescentie. Een longitudinale tweelingstudie naar de ontwikkeling van hersenstructuur en de...
Zomeravondfilms in De Lindehof HOOGWOUD - De oecumenische werkgroep Midden West-Friesland verzorgt 26 juli en 2 en 9 augustus zomeravondfilms, met het thema Leven met een geheim. Als eerste wordt de Japanse film Nobody knows getoond. In 1988 werden vier Japanse kinderen door hun moeder achtergelaten in een klein appartement in Tokio. Zes maanden... Sluis Rustenburg vaker open dankzij vrijwilligers RUSTENBURG - Gediplomeerde vrijwilligers bedienen vanaf maandag 17 juli tot half oktober doordeweeks de sluis en de brug bij Rustenburg. Dat kwamen het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en het Recreatieschap Westfriesland overeen. Dankzij afspraken tussen het hoogheemraadschap, het Recreatieschap en in samenspraak met de gemeenten Opmeer en Koggenland is het... Oude trekkers bezichtigen tijdens Schapendrijven HOOGWOUD – De Blokkerse Oldtimer Club (BOC) houdt zaterdag 15 juli van 10.00 tot 17.00 uur een oldtimershow tijdens het WK schapendrijven in Hoogwoud. Tijdens deze happening bezichtigen bezoekers onder meer de diverse oldtimer auto's, trekkers en stoommachine. Ook wordt een recordpoging Miedema's wagens rijden gehouden. Wie een Miedema wagen... Nieuwe vrachtwagen voor buitendienst OPMEER – Bij de buitendienst van de gemeente Opmeer werd afgelopen week een nieuwe vrachtwagen geleverd. De auto is voorzien een autolaadkraan. In de winterperiode wordt deze ook ingezet voor de gladheidbestrijding. Hiervoor heeft de gemeente een nieuwe opzetstrooier aangeschaft. Ook kan de vrachtwagen uitgerust worden met een sneeuwschuiver. Een nieuw verkeers- en vervoersplan REGIO – De gemeente Opmeer actualiseert haar beleid op het gebied van verkeer en vervoer. Het oude Gemeentelijke Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) uit 2007 krijgt een update met daarbij aandacht voor duurzaamheid en bereikbaarheid. In het eerste kwartaal van 2018 moet het nieuwe GVVP gereed zijn. Dit plan geeft richting... Kanjers halen zwemdiploma OPMEER – Voor veertien kinderen was het zondag 9 juli een spannende dag. Ze moesten namelijk afzwemmen voor een diploma. En gelukkig, ze deden het allemaal supergoed en zijn allemaal geslaagd. Diploma A: Roy Boelhouwers, Caitlyn Nas, Chloé Borg en Sascha de Jong.Diploma B: Mackenzie Verhoef, Geert Snijders, Fenna Deken,...

'We hopen op een fantastische editie'
39e Wielerronde van Obdam

OBDAM - De Wielerronde van Obdam wordt zondag 9 juli voor de 39e keer gehouden. De organisatie is weer in staat geweest een aansprekend programma samen te stellen op het spectaculaire en snelle 1600 meter lange parcours. De allerkleinste wielrennertjes - met misschien wel de Tour de France-winnaar van 2030...
Kogge Klassiek zingt Carmina Burana DE GOORN - Kogge Klassiek bestaat in het voorjaar van 2018 tien jaar. De zangvereniging uit Avenhorn gaat dit lustrum uitbundig vieren. In april wordt uitgepakt met een feestelijke uitvoering van Orff’s Carmina Burana in de kerk van De Goorn. Aan de voorstelling werken solisten, slagwerkers, blazers, pianisten en een... Feest in Sint Victorkerk OBDAM - De huidige Sint Victorkerk in Obdam werd 25 juli 1892 in gebruik genomen, 125 jaar geleden dus! Zondag 16 juli vindt de slotviering van dit jubileumjaar plaats. De bouwtijd van de huidige parochiekerk en pastorie was destijds zestien maanden. Gedurende de afgelopen zestien maanden zijn dan ook vele... Afrikaanse luchtacrobaten in Schardam SCHARDAM - Buitengewoon Natuuractiviteiten verzorgt zondag 23 juli de activiteit 'Afrikaanse luchtacrobaten in Schardam' voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. In Schardam broeden zowel de gierzwaluw, boerenzwaluw als de huiszwaluw. Om aan genoeg voer voor de jongen te komen, maken ze acrobatische toeren. Tijdens deze kinderactiviteit gaat... Artiesten in muziektheater ’t Kerkhuys SPANBROEK – Tijdens het WK Schapendrijven in Hoogwoud, tot en met16 juli in Hoogwoud, spelen wollige weidedieren en de getrainde Border Collies de hoofdrol. Naast het schapendrijven kunnen bezoekers en deelnemers van de vele andere activiteiten genieten.Onder meer van Muziektheater ’t Kerkhuys op zaterdag 15 juli. Van 17.00 tot 19.00... Open dag K&V Opmeer HOOGWOUD – Kracht & Vriendschap (K&V) in Opmeer houdt zaterdag 8 juli tussen 10.00 en 14.00 uur een open dag. Kinderen kunnen die dag meedoen aan de verschillende lessen, onder meer freerun, funjump, kids-, jeugd- en kleutergym of lekker vrij springen. Freerunnen vindt plaats in de sporthal van de Weijver... Unieke evenement WK Schapendrijven aan Herenweg HOOGWOUD - Het wereldkampioenschap Schapendrijven vindt van 12 tot en met 16 juli plaats in het West-Friese Hoogwoud. Dit evenement werd steeds georganiseerd in Schotland, Engeland of Ierland en wordt voor het eerst in de geschiedenis gehouden in Nederland. In deze unieke sport wordt met hulp van Border Collies geprobeerd...