Rodi

Marinka Koenis ontvangt promotie na tomeloze inzet
'In de wetenschap is het relatief makkelijk om een paar jaar in het buitenland te werken"

Diplomaoverhandiging door Marinka's promotor prof. dr. Hilleke Hulshoff Pol. (Foto: Martijn Koevoets)

REGIO – Marinka Koenis (31), geboren aan de Koningspade in Hoogwoud, is doctor in de Neurowetenschap. Zij verdedigde donderdag 6 juli haar proefschrift in het Academiegebouw aan het Domplein in Utrecht. Haar promotie-onderzoek heeft de Nederlandse titel: Hersenontwikkeling tijdens adolescentie. Een longitudinale tweelingstudie naar de ontwikkeling van hersenstructuur en de relatie met hormoonspiegels en intelligentie. Hadden vader Ton en moeder Cilia dat gedacht, toen hun kleine meid op basisschool St. Wulfram zat?


Toen de basisschool was afgerond, stapte de jongedame op de fiets om naar het Werenfridus in Hoorn te rijden, zo'n achttien kilometer verder. De volgende stap was het VU in Amsterdam. "Ik haalde daar na drie jaar eerst mijn bachelor in Biomedische Wetenschappen", vertelt de oud Hoogwoudse. Vervolgens na twee jaar mijn Master in Neurowetenschappen. Na vijf jaar studeren was ik Master of Science, vroeger doctorandus genoemd."

Baan

Na haar studie vond Marinka een baan in Utrecht als onderzoeker in opleiding. "Dit is een promotietraject, waarbij een student, na een aantal jaren onderzoek doen, promoveert tot doctor. Ik legde de lat voor mezelf veel te hoog en raakte overspannen: een combinatie van teveel uren maken en te streng zijn voor mezelf. Bijna was ik dat te boven en toen kreeg ik tijdens een bosrit een kopstoot van mijn paard. Ik had netjes mijn cap op en bleef in het zadel, maar liep nòg een hersenschudding op", zegt de doctor lachend.
Rustig aan

Marinka dacht dat de impact van de klap wel meeviel en ging rustig aan het werk. "Dat ging tien dagen goed en daarna kon ik niks meer. De huisarts zei dat het wel twee maanden kon duren. Maar het ging niet beter: alles kostte moeite en meer dan op de bank boeken lezen, kon ik niet. Elke dag een stukje door het park wandelen, maar dat ging voetje voor voetje. Ik had behoefte aan duidelijkheid: wanneer mag ik mezelf wel pushen en wanneer niet? De huisarts stuurde mij, na een bezoek, meteen door naar een revalidatiecentrum. Daar ging ik vier maanden drie keer in de week naar toe. Het begin was heel zwaar, maar ik kreeg stap voor stap -met goede begeleiding- weer vertrouwen in mijn lichaam en bouwde kracht op."
Bewuste keuze

Na herstel van haar hersenschudding, toen de Utrechtse overspannen was, koos zij er bewust voor om te blijven werken. "En ik wilde mijn promotie afmaken. Daar had ik al zoveel werk ingestoken, dat opgeven voor mij geen optie was. Het was moeilijk om de draad weer op te pakken, het voelde alsof ik alles nét aankon. Om op te bouwen, moest ik lichte druk uitoefenen. Het begon met een halfuur per week. Ik had de ideale ‘opbouwtaak’, namelijk het schrijven van de introductie van mijn proefschrift. Veel literatuur hoefde ik niet door te spitten en was ook niet in staat om meer te doen in die dertig minuten."
Doctor in de Neurowetenschap

Veel mensen in Marinka's omgeving zijn ook aan het promoveren, of net klaar, dus het voelt voor haar niet als iets ‘bijzonders’. Maar dat is het natuurlijk wel. "Het is fijn om iets af te ronden. In de wetenschap voelt dat vaak niet zo. Als ik een wetenschappelijk onderzoek af had, was ik alweer bezig met het volgende. Mijn proefschrift is echt áf, dat voelt goed", stelt de oud student.
Amerika

De volgende stap is werken bij Prof. Dr. David Glahn in Yale University in New Haven, Amerika. Marinka stapt in de laatste week van augustus in het vliegtuig. "In de wetenschap is het relatief makkelijk om een paar jaar in het buitenland te werken. Ik heb die optie altijd in mijn achterhoofd gehouden en naar mogelijkheden gekeken. Toen de kans zich aanbood, twijfelde ik geen moment. Mijn eerste werkdag is 1 september en wat mij precies te wachten staat... ik weet het niet precies, iets met hersenen, dat is duidelijk. De onderzoeksgroep waar ik aansluit, onderzoekt onder meer welke genen betrokken zijn bij hersenstructuur en functie. Een hele uitdaging!", besluit Marinka.

Artikel geplaatst op donderdag 13 juli 2017 - 08:00

Foto's
Reacties (0)


Reageer

Koggenland- Opmeer
West-Friesland Plat geeft try-out URSEM - West-Friesland Plat is klaar voor weer een heel seizoen lang West-Friese humor op z'n best. Zaterdag 30 september geeft de groep een try-out van de gloednieuwe voorstelling in zaal De Rode Leeuw aan Walingsdijk 4 in Ursem. Vanaf 20.00 uur precies kan het publiek genieten van de mooie... Kunstlezing in De Brink OBDAM - In De Brink in Obdam is donderdag 19 oktober een kunstlezing te bezoeken. Deze avond is Martijn Pieters weer de spreker die op zijn eigen manier vertelt over Emanuel de Witte (1617-1692) en het Nederlandse kerkinterieur. Na de succesvolle tentoonstelling over Caesar van Everdingen vorig jaar, stelt het... De heer Loos ontvangt bronzen legpenning Carnegie Heldenfonds SPANBROEK – De stichting Carnegie Heldenfonds besloot begin juli dat aan de heer P.J. Loos een bronzen legpenning en het loffelijk getuigschrift worden toegekend. Burgemeester G.J.A.M. Nijpels reikte de onderscheiding afgelopen dinsdag uit. De overwegingen die geleid hebben tot de uitreiking van de legpenning en het loffelijk getuigschrift:Op 31 december... Wandelen is gezond OPMEER – Het hoofd helder maken? Loop dan met de leden van wandelvereniging AWV’69 mee. De organisatie heeft zaterdag 30 september en zondag 1 oktober vier wandelingen uitgezet in de omgeving van de gemeente Opmeer. De 5 en 10 kilometer blijven in de directe omgeving. De 15 en 25 kilometer... Taalcafé de Lindehof HOOGWOUD – Iedereen die graag beter Nederlands wil leren spreken, lezen en schrijven is van harte welkom in het Taalcafé in Wijksteunpunt de Lindehof, Graaf Willemstraat 27 in Hoogwoud. Het Taalcafé is de plek om op een makkelijke en leuke manier kennis te maken met de Nederlandse taal. De conversatielessen... Elfde editie van Kapellentocht OBDAM - De elfde editie van de Kapellentocht gaat zondag 1 oktober van start. Het thema is 'lopen in verbondenheid'. Vanuit Obdam gaan de deelnemers te voet naar de kapel O.L.V. ter Nood in Heiloo. De afstand is 25 kilometer met een koffie-/theestop halverwege in de Alkmaarse Poort. Er wordt... Zanggroep Samen viert veertigjarig bestaan SPIERDIJK - Zanggroep Samen viert zondag 24 september haar veertigjarig jubileum. Om 11.00 uur is er een feestelijk viering in de RK-kerk van Spierdijk. Na deze viering is er voor alle aanwezigen gelegenheid om iets te nuttigen in de kerk. Iedereen is van harte welkom! 'Een mooie glimlach en een dikke kus'
WarmThuis presenteert film tijdens Doe Markt
ZUIDERMEER - "Als ik iemand ’s avonds naar bed breng en ik krijg een mooie glimlach en een dikke kus op mijn wang, dan denk ik: dit zijn de momenten waarvoor ik werk!" Dit zegt Aileen, een van de hoofdrolspelers in de film 'Mooi Werk'. De première van de film...
Hoogwouder dansers op reis HOOGWOUD – De Hoogwouder dansers droegen 8 en 9 september de West-Friese folklore uit op het 17e Folklore Festival Walcheren in het Zeeuwse Oost-Souburg. De groep vermaakte het publiek van vrijdagmiddag tot zaterdagavond laat met verschillende optredens en een optocht vol dans en muziek in traditioneel West-Friese dracht. Samen met... Rundveemuseum langer open AARTSWOUD – Het Rundveemuseum aan de Schoolstraat in Aartswoud blijft langer open. In de tweede helft van september komen nog een flink aantal groepen op bezoek. De expositie in de stal over 'Boter, kaas en eieren' is een grote publiekstrekker. Reden genoeg om de deuren van het museum langer open... Geslaagden zwemdiploma in 't Woudmeer OPMEER – Voor veel kinderen was het zondag 17 september een spannende dag. Maar liefst 46 kinderen zwommen af voor een diploma. De geslaagden die een diploma haalden zijn: A: Scott Beerepoot, Hayden Verhoef, Isabella Loos, Bram Boerema, Kaat Jonker, Yasin Kalkan, Sem Doesburg, Jim Kramer, Finn Roskam, Yann Kinuanago... Winterkleding- en speelgoedbeurs OBDAM - Sporthal De Stap aan Stationsweg 6 in Obdam vormt zaterdag 7 oktober van 13.30 tot 15.30 uur het onderkomen voor een winterkleding- en speelgoedbeurs. Wie spullen wil inschrijven voor de verkoop, kan contact opnemen via kledingbeursobdam@gmail.com. De artikelen die tijdens de beurs niet verkocht worden, gaan naar Roemenië... Speciale dienst vredesweek OBDAM – In het kader van de Vredesweek wordt zondag 24 september om 10.00 uur een oecumenische dienst gehouden in de rooms-katholieke kerk aan de Herenweg in Hoogwoud. Sprekers zijn pastor Bert Glorie en Coby Ruarus, beiden afkomstig uit Obdam. Het Dames- en Herenkoor, onder leiding van Wil Luiken, verleent... Cabaret in theaterkerk WADWAY – De theaterkerk start haar nieuwe seizoen met cabaret. De aftrap vindt zaterdag 30 september om 20.30 uur plaats met een muzikale trip langs de mooiste theaterliedjes van Nederland. Zing mee met oude hits, lach om vergeten nummers en word verrast door onbekende kleinkunstparels. De gelegenheidsgroep Andermans Veren Live... Informatieavond DE GOORN – Bij Vriend GGZ werken voornamelijk ervaringsdeskundigen. In de afgelopen jaren is veel aandacht voor ervaringsdeskundigheid: het wordt nu terecht gezien als een belangrijke kennisbron. Over de implementatie van die kennis is echter nog veel discussie en onduidelijkheid. Een onderzoek verscheen in boekvorm, onder de titel ‘De wijze... Gitarist Jac doneert helft opbrengst AVENHORN - De jaarlijkse Rotary Koggenland kofferbakmarkt op zondag 3 september was een groot succes. Dit was mede te danken aan het prachtige weer, de vele vrijwilligers en aan gitarist Jac die de helft van zijn opbrengst doneerde; samen (ertoe) doen! Met trots maakt Rotary Koggenland bekend dat 2.500 euro... Golftoernooi voor Dorcas OPMEER – De Lions Club Opmeer verzorgde 1 september voor de zestiende keer een golftoernooi voor het goede doel. Ruim honderd mensen hadden een sportieve dag op Golfbaan de Vlietlanden in Wervershoof. De club haalde 3.750 euro op voor Dorcas.De winnaars van het Lions Opmeer Golf Open 2017 zijn bij... Inschrijven Lions Opmeer Stamppotrally OPMEER – Wie van autorijden houdt zonder snelweg en van lekker eten, zet dan 30 september meteen in de agenda. De Stamppotrally is geschikt voor onervaren en ervaren rallyrijders. Zij hebben niet alleen een leuke dag, maar steunen ook twee goede doelen. Omdat Lions Club Opmeer dit evenement zelf organiseert,... Reünie obs de Akker OPMEER – Openbare basisschool de Akker, Meibloem 46 in Opmeer bestaat veertig jaar en houdt op vrijdag 29 september van 19.00 tot 23.00 uur een reünie. Aanmelden voor 20 september via reunie@akkeropmeer.nl, Vermeld naam en jaar van schoolverlaten. Vlak voor de zomervakantie besloot de gemeente Opmeer dat in de komende... 'Herfst in Schoorl' OBDAM - Toneelvereniging Rein Genoegen speelt vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober om 20.15 uur een komedie van toneelgroep 'Het Volk' en wel 'Herfst in Schoorl'. Locatie: 't Brakenkerkje in Obdam. Een ouder echtpaar gaat voor het zoveelste jaar op vakantie naar een zomerhuisje in Schoorl. Tijdens deze vakantie worden... Open deur OBDAM - ’t Brakenkerkje, het multiculturele gebouw aan de Dorpsstraat 38 in Obdam, opent zijn deuren voor belangstellenden. De open-deurochtenden zijn zondag 15 oktober, 3 december, 28 januari en 25 maart. Bezoekers krijgen een rondleiding en mogen gratis het conservatoriumconcert van de dag bijwonen. Het Spanjaardorgel is gereviseerd na vijftig... Vrijwilliger worden OPMEER – Wie heeft er weleens over nagedacht of kent iemand die het al doet: vrijwilligerswerk. Belangeloos inzetten en nuttig maken voor een ander die dat nodig heeft. Het is leuk en dankbaar werk en een vrijwilliger krijgt daar een goed gevoel van. Maar misschien rijzen er nog een aantal... Wegafsluiting Wipbruglaan SPANBROEK – De Wipbruglaan ter hoogte van de Wipbrug wordt afgesloten van 20 september tot en met 27 oktober. In die periode wordt de houten Wipbrug vervangen. Het verkeer wordt omgeleid via de Hogeweg, de Hertog Willemweg en de Spanbroekerweg. Wethouder controleert ID in supermarkt OPMEER – Jongeren die alcohol willen kopen hebben nog lang niet altijd een Identiteitsbewijs (ID) bij de hand. En het is voor verstrekkers niet altijd makkelijk om jongeren te controleren. Ook halen oudere jongeren vaak drank voor hun minderjarige vrienden of probeert de jongere een leeftijdgenoot achter de kassa te...