Rodi

Leden van WhatsApp buurtgroepen bevorderen samen met wijkagenten de veiligheid
Nieuwjaarstoespraak burgemeester Nijpels

Burgemeester Nijpels van de gemeente Opmeer. (Foto: aangeleverd)

OPMEER – Burgemeester Nijpels van de gemeente Opmeer hield 5 januari een toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis in Opmeer. Een flink aantal inwoners uit de diverse kernen waren hierbij aanwezig. Voor wie niet bij deze bijeenkomst kon zijn, de nieuwjaarsspeech van de burgervader.


Dames en heren, in deze nieuwjaarsrede wil ik u graag meenemen in woorden van dankbaarheid en dienstbaarheid aan ons Opmeer. Wat er gedaan is en besloten. Wat er is gemaakt en bereikt en met wie en waarvoor. Kortom: een bloemlezing over uzelf en ons zelfstandig Opmeer.
Laat ik beginnen met al die vrijwilligers in alle verenigingen en aanverwante organisaties. Zij die belangeloos mensen helpen, ouderen, inburgeraars, bij ziekte en zeer, binnen en buiten de -vrienden en familieband. Alleenstaande mensen samen brengen door, eten, zang, bewegen en dans.
Leden van de WhatsApp buurtgroepen die samen met de wijkagenten de veiligheid bevorderen. Twee wijkschouwen met een goede opkomst en directe opvolging door onze mensen van groen en andere diensten.
Zie de hier aanwezige vrijwillige jeugd brandweerleden en hun begeleiders welke samen met hun collega’s ook vrijwilliger zijn bij de brandweer Opmeer en hun taak nu en voor onze veilige toekomst waarmaken binnen de regionale Brandweer organisatie.
Denk ook aan al die werkgevers die meewerken aan het beschikbaar stellen van hun mensen als onze brandweervrijwilligers.
Denk aan de begeleiders, vrijwilligers en deelnemers van al die evenementen en activiteiten. Pardoes, Argos, HIP & IPA, Gabberweek, Award groepen, Golf met Pit, Landbouwshow, Tour de Fris, Kinderdorp, Zomerpop, Paaspop, De Uitdaging, Crea TH, Jeugdparlement , en het afgelopen jaar het zeer succesvolle WK Schapen drijven met deelnemers uit 30 landen.
Alles alleen maar mogelijk door en met ons allemaal. Bedankt allemaal. Als burgemeester ben ik daar super trots op en u allen zeer dankbaar.
Maar er is meer….
Vernieuwing van rioleringen Beatrixlaan, Tetterodestraat, Hoge Weere met inspraak van vele inwoners. Sanering van garagepand Lindengracht 22 en aanleg parkeren. Appartement complexen van Roozendaalstraat en Graaf Florisstraat met louter tevreden huurders. Het vernieuwde Hertenkamp met vele nieuwe vrijwilligers en tevreden dieren. Vastgestelde West-Friese Detailhandelsvisie, West-Friese Economische visie, en de structuurschets West-Friesland. Duurzaamheidsprojecten kern Hoogwoud, Lintbebouwing en stolpen. Start werkzaamheden centrumplan Hoogwoud met nieuw tankstation en Aldi. CPO de Weere. De Wipbrug wipt als nooit tevoren. Ovatonde Langereis N241. Verbouw oude Pardoes naar appartementen. 13 miljoen voor nieuwe scholen. Een uitstekend functionerend Wijkteam met tevreden cliënten. Inwoners, jong en oud, krijgen de zorg die nodig is. De nieuwe abonnementsvorm binnen de WMO. Nieuwe opzet muziekeducatie. Meer producten via Internet, documenten thuis laten bezorgen.
Natuurlijk is het onmogelijk alles te benoemen, want er is nog meer, maar we moeten ons realiseren dat er veel is en wordt gerealiseerd met een kleine organisatie, welke aan alle regionale tafels een wel geziene partner is. De regionale samenwerking van de zeven West-Friese gemeenten gaat de komende jaren een nieuwe fase in. We hebben elkaar weten te vinden op vele beleidsterreinen welke de dienstverlening verder ten goede komen. Onze gemeenteraad is goed vertegenwoordigd bij de regionale bijeenkomsten. In april dit jaar worden de nieuwe gemeenteraden bijgepraat en nemen we later dit jaar besluiten over het Pact van Westfriesland editie 2.0.
Uitgangspunt bij dit alles is een bestuurlijk zelfstandig Opmeer met een organisatie welke in staat blijft mee te draaien op de regionale schaal. Dit vergt inspanningen en middelen voor de toekomst. Vraagt om raadsleden welke betere faciliteiten krijgen voor hun bestuurlijke inspanningen dan nu het geval is.
Hoogwoud, Aartswoud, De Weere en Gouwe, sinds 1979 onderdeel van de gemeente Opmeer.
Spanbroek, Wadway (gedeeltelijk) en Zandwerven, sinds 1959 onderdeel van de gemeente Opmeer
Buurtschappen
Abbekerkeweere, De Snip en Harderwijk, sinds 1979 onderdeel van de gemeente Opmeer.
De Kaag, sinds 1959 onderdeel van de gemeente Opmeer.
Lagehoek
Langereis, Paradijs en De Kolk sinds 1979 onderdeel van de gemeente Opmeer.
Al deze namen van kernen en buurtschappen vormen de gemeenschap Opmeer die, mede door het schapen drijven wereldwijd bekend staat als
gastvrij, aardig, gelukkig, eigenzinnig, realistisch, betrouwbaar, fijn bewoonbaar, met altijd wat te doen daar, met vele en goede voorzieningen en met inwoners die er zijn voor en met elkaar.
En dan nu 2018, wat een jaar gaat dat worden? In maart de gemeenteraadsverkiezingen waar vijf politiek partijen op zoek gaan naar uw stem. U bepaalt de koers voor de komende vier jaar. Opmeer verdient daarom een goed bestuur en daarom roep ik u nu alvast op te gaan stemmen.
Voor de toekomst van een net zo fijn Opmeer als dat we nu zijn.
Dank voor uw aandacht.

Artikel geplaatst op maandag 08 januari 2018 - 10:31

Foto'sKoggenland- Opmeer
Ruimte te huur De Brink OBDAM – Sociaal-Cultureel Centrum De Brink, aan de Dorpsstraat in Obdam, heeft verschillende fijne ruimtes beschikbaar die zij te huur aanbiedt. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat zowel de geïnteresseerde partij als de activiteit(en) die men in de ruimte wil ontplooien, moet passen bij het gedachtegoed en het concept van De... Muziek en cabaret in theaterkerk WADWAY – Astrid Seriese en Erwin van Ligten treden vrijdag 2 november om 20.30 uur op met hun theaterconcert Schatten in de theaterkerk, Wadway 30 in Wadway. Liedjes en poëzie van onder meer Elvis Costello, Billie Holiday en Tom Waits worden in een gloednieuw muzikaal jasje gestoken, maar ook eigen... Muziek en zang in Kerkhuys SPANBROEK – Marcel Kapteijn and The Raindogs treden zaterdag 3 november om 20.00 uur op in ’t Kerkhuys, aan de Spanbroekerweg in Spanbroek. Een singer-songwriter liefhebber mag dit niet missen. Marcel Kapteijn zong met Ten Sharp over de hele wereld de hit You en verwierf hiermee wereldfaam. Liedjes van het... 'Thom heeft er alle vertrouwen in'
Wogmeers Vocaal Ensemble zingt Herinneringen
HENSBROEK – Van de twee jaarlijks geplande uitvoeringen van Wognmeers Vocaal Ensemble is dit jaar het jubileumconcert afgeblazen. "Dat kwam omdat onze dirigent Didy Coljée bij een ernstig ongeval was betrokken", laat Jeanette Kraaijveld weten. "Ondanks deze tegenslag en met de medewerking van een nieuwe, tijdelijke dirigent, Thom ten Harkel,...
Huiswerk maken is voor sommige kinderen best moeilijk
Westfriese bibliotheken verzorgt HuiswerkLAB
OPMEER – Wie loopt vaak vast tijdens het maken van het huiswerk? En kan wel wat inhoudelijke ondersteuning gebruiken? Kom dan vanaf woensdag 7 november van 14.00 tot 17.00 uur naar HuiswerkLAB in de bibliotheek, Breestraat 15 in Opmeer. HuiswerkLAB is voor leerlingen vanaf groep 7 van de basisschool tot...
Opmeer investeert in dienstverlening, voorzieningen en zorg
Begroting voor komend jaar
OPMEER – Het college van Burgemeester en Wethouders wil het komende jaar investeren in het voorzieningenniveau in de kernen en de beloofde lastenverlichting voor de inwoners realiseren. Onder andere rioolheffing wordt verlaagd. De gemeenteraad moet dan wel het nieuwe gemeentelijke rioleringsplan goedkeuren in december 2018. Enkele belangrijke punten uit de...
Vul een schoenendoos voor Actie4Kids DE WEERE – Wat is er leuker dan een cadeau krijgen? Iemand anders een cadeau geven! Iets geven aan een kindje dat niets heeft. Door een schoenendoos te versieren en te vullen met allerlei bruikbare en leuke spulletjes kan iemand een kind ergens anders op de wereld heel blij maken.... Cabaret in theaterkerk WADWAY – Kirsten van Teijn staat zaterdag 27 oktober om 20.30 uur met haar nieuwe cabaretprogramma ‘Nobel’ op het podium van de theaterkerk, Wadway 30 in Wadway. Als het plaatje maar klopt. Als het gazon maar strak gemaaid is, de ramen blinken en de nieuwe auto precies past bij de... Hobbybeurs in dorpshuis HENSBROEK – De jaarlijkse hobbybeurs wordt zondag 21 oktober van 11.00 tot 17.00 uur gehouden in de jaarlijkse hobbybeurs gehouden in en rond dorpshuis de oude school, Dorpsweg 70 in Hensbroek. Deze beurs wordt voor de 25e keer georganiseerd door de plaatselijke werkgroep voor Missie, Ontwikkeling en Vrede (M.O.V.). Hobbyisten... Lustrum editie wintermarkt boordevol ambachten en creativiteit OBDAM – De vijfde editie van de creatieve hobbymarkt vindt zondag 4 november van 11.00 tot 16.30 uur plaats in de Brink, Dorpsstraat 155 in Obdam. Op deze sfeervolle en gezellige wintermarkt exposeren en verkopen hobbyisten uit de omgeving hun eigen gemaakte creaties. Het aanbod is groot: onder meer klein... WMC houdt modelspoor-beurs DE GOORN – De Westfriese Modelspoorclub (WMC) houdt zondag 28 oktober van 10.00 tot 16.00 uur haar jaarlijkse modelspoor-beurs in de Koggenhal, Dwingel 4 in De Goorn. In de sporthal van ruim 1.200 m² kan een modelbouwer zijn hart ophalen. Jong en oud geniet van de diverse takken van modelbouw... Gift Vrouwen van Nu OPMEER – Vrouwen van Nu, afdeling Opmeer/Spanbroek houdt elk jaar een verloting tijdens de jaarmarkt in Opmeer. Daar is een plaatselijk goed doel aangekoppeld. Het bedrag wat bijeen is gebracht werd nu gedoneerd aan de plaatselijke afdeling van de Zonnebloem. Vrouwen van Nu overhandigde15 oktober 225 euro aan de stichting... Landlubbers zingen bij Wipbrug SPANBROEK – Het piratenkoor De Landlubbers uit Obdam bestaan volgend jaar twintig jaar. Het koor liet zaterdag 13 oktober een foto en filmsessie maken bij de Wipbrug in Spanbroek. De koorleden namen in tenue plaats in een schuit en tijdens het zingen van enkele Ierse shanty’s voeren zij naar de... Grote opkomst stormschaaktoernooi HOOGWOUD – Het eerste stormschaaktoernooi van schaakclub Aartswoud vond 13 oktober plaats in Het Huis van Egmond in Hoogwoud. Ondanks het warme weer gingen 52 schakers de strijd met elkaar aan. Aartswouder Michael Lie won zijn eerste partij van Dimitri Reinderman en speelde remise in de tweede ronde tegen Alexander... Preek van de leek HOOGWOUD – In de protestantse kerk, aan de Burgemeester Hoogenboomlaan in Hoogwoud wordt zondag 21 oktober om 10.00 uur de zogeheten 'preek van de leek' gehouden. Uitvaartleidster Angita Waal-Pijper uit Hensbroek vertelt waarom zij haar werk doet, wat er in de loop der jaren veranderd is in haar vak en... Huldiging Nederlands kampioenen K&V HOOGWOUD – Robert Tesselaar, wethouder sport van de gemeente Opmeer, huldigde 13 oktober de Nederlands kampioenen van turnvereniging Kracht en Vriendschap (K&V Opmeer) van het afgelopen seizoen. De springploeg jeugd C met onder meer Estee Kortman, Mandy Schipper, Maaike Groot, Suus Tromp, Nika Wagenaar, Rosanne Zweed, Isabella Steur, Tess Ursem... She Sings en Men@Work presenteren (S)He Together BERKHOUT - Popkoor She Sings en Vocalgroup Men@Work geven zaterdag 10 november een dubbelconcert. Het optreden '(S)He Together' vindt plaats in de Berkhouter Kerk, Kerkebuurt 172 in Berkhout. She Sings, onder leiding van Michael van Breemen, laat tijdens het concert een selectie van nieuwe popsongs en nummers uit voorgaande projecten... Rein Genoegen laat Meisjeskamer zien OBDAM – Toneelvereniging Rein Genoegen uit Obdam speelt De Meisjeskamer, geschreven door Geertrui Daem. De voorstelling vindt plaats op vrijdag 26 en zaterdag 27 oktober om 20.15 uur in het Brakenkerkje, Dorpsstraat 38 in Obdam. Twee zussen op één kamer kamer. Zuchten, schateren, wiebelen, krijsen, trekken, knuffelen, aantrekken en afstoten.... 'Kom gezellig langs en maak er een leuk dagje van'
Seniorendag in wijksteunpunt De Lindehof
REGIO – De Seniorendag in de gemeente Opmeer vindt plaats op donderdag 25 oktober in De Lindehof. Het thema is 'Muziek en cultuur in je leven'. Diverse boeiende sprekers komen aan het woord en de bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops. "De organisatie is in handen van de lokaal samenwerkende...
Kindervoorstelling in theaterkerk WADWAY – Mark van Vliet staat woensdag 24 oktober om 14.30 uur op de bühne van de theaterkerk, Wadway 30 in Wadway, met zijn kindervoorstelling De Reuze Dwerg. De uitvoering is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. De jonge bezoekertjes krijgen een energieke muziekvoorstelling te zien vol grappige personages op... Special Olympics Team NL is klaar voor de strijd OPMEER – De eerste stappen zijn gezet naar de Special Olympics World Summer Games 2019. Remy Treffers, Sabine Leek, Sam Veeken, Stefan Tettelaar en coach Barbara Dijkman van Vereniging Paardrijden Gehandicapten Opmeer gaan in maart naar Abu Dhabi. Deelname aan de World Games verandert het leven van de vier ruiters... Anna en Irma bij Vrouwen Kontakt Obdam OBDAM – Vrouwen Kontakt Obdam verzorgt 17 oktober om 20.00 uur een avond met de zangeressen Anna en Irma, moeder en dochter uit Heerhugowaard. Hun theatervoorstelling bestaat uit grappige sketches en prachtige luisterliedjes. Het duo zingt popliedjes, waar een eigen draai aan is gegeven. Vooral nummers komen voorbij, die men... Argentijnse muziek in Brakenkerkje OBDAM – Neelke Stremler en Ana Balestra, twee leden van Conservatorium Amsterdam uit Argentinië, brengen zondag 14 oktober om 11.00 uur klassieke volksmuziek ten gehore in 't Brakenkerkje. De aanwezigen kunnen na afloop de kerk en overige ruimtes bezichtigen. Neelke Stremler (klassieke gitaar) en Ana Balestra (zang) kwamen elkaar tegen... Marcel de Groot in theaterkerk WADWAY – Marcel de Groot speelt zaterdag 20 oktober om 20.30 uur zijn nieuw muziektheatervoorstelling ‘DOOR’ in de theaterkerk, Wadway 30 in Wadway. Met nieuwe liedjes, oudere liedjes, stokoude liedjes, een verhaal, enkele anekdotes. Marcel brengt het allemaal even charmant, met koele humor en de bekende donkerbruine stem. Zijn eerste...