Rodi

'Het zit Hoogwouders in het bloed om betrokken te zijn en elkaar te helpen'
'Housewarming' in vernieuwde Pardoes

Thomas Vlaar is druk bezig met de 'finishing touch' Wie komt 21 september een kijkje nemen tijdens de housewarming? (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

HOOGWOUD – JC Pardoes, De Weijver 8a in Hoogwoud kreeg een totale 'make-over'. "We zitten nu zeven jaar in dit gebouw en hebben een groot maatschappelijk doel en een brede doelgroep die we aanspreken", legt Thomas Vlaar, voorzitter van stichting Pardoes, uit. Afgelopen seizoen hebben we meer dan vijfduizend bezoekers ontvangen. We draaien geheel op vrijwilligers en deze verbouwing wordt ook volledig gerealiseerd door vrijwilligers. Het zit de Hoogwouders in het bloed om betrokken te zijn en elkaar te helpen."


Het jongerencentrum bestaat al sinds 1981. De jeugd uit Hoogwoud kwam toen bij elkaar om te 'chillen' na school. Thomas is 27 jaar en ging in zijn jonge jaren ook naar Pardoes. "Gezellig bij elkaar komen... Dat is nu ook zo, maar we hebben het naar een ander niveau getild. De kids van toen zijn gegroeid en meegegroeid in de ontwikkelingen van het jongerencentrum. Het bestuur bestaat uit één grote vriendengroep die zeer betrokken is bij de stichting, maar ook bij de jongeren van het dorp."

Cultureel centrum

Het bestuur praat eigenlijk al lang niet meer over een jongerencentrum, maar over een cultureel centrum. "Wij vinden het belangrijk om een zo breed mogelijk programma aan te bieden aan jong én oud", zegt Thomas. "We proberen de jongeren allerlei culturele vlakken bij te brengen, denk hierbij aan cabaret, maar ook live en 'dance'-muziek. Soundos, Kees van Amstel en Pepijn Schoneveld staan komend seizoen onder meer op het podium. Maar cabaret is natuurlijk niet alleen bedoeld voor de jongeren, volwassenen zijn ook van harte welkom. Ook organiseren we 'dance'-feesten, denk aan Superstijl, Lokaal Kabaal en Silent Disco's. Superstijl is al compleet uitverkocht! Ik denk dat dàt de kracht is van de stichting; om een zo breed mogelijk programma aan te bieden."
Veel bezoekers

Door het programma aantrekkelijk te maken komen er veel bezoekers op Pardoes af. "Belangrijk is om samen te werken met de jongeren. Zorg voor bekende namen op de bühne, niet alleen beroemde Nederlanders, maar ook lokale bekenden. We verzorgen ook dj lessen. Vrienden nemen vrienden mee en dat uit zich in een fantastische avond met diverse muziekstijlen en remixen. En de opkomst is dan overweldigend!"
Exclusief

Het bestuur wil alles zo exclusief mogelijk houden. "Vaak is het zo dat als een activiteit aanslaat, die dan meerdere malen wordt georganiseerd. Wij doen dat dus niet", vertelt Thomas. "Het kan zijn dat je dan in een sleur raakt door herhaling. Wij houden het programma exclusief en zo breed mogelijk. En wij merken dat die formule werkt. Om alles in goede banen te leiden werken we met een bandjessysteem en letten we goed op met het schenken van alcohol aan de jeugd jonger dan 18 jaar. Na de eerste controle kregen we zelfs een pluim! We blijven scherp op het handhaven van de alcoholwet."
Vrijwilligers

Het dagelijks bestuur wordt aangevuld met een bestuur van werkgroephoofden. De vijf werkgroepen verzorgen de diverse activiteiten. "Wij zijn heel blij met de vele vrijwilligers die zich inzetten voor Pardoes. Daarom organiseren we één keer per jaar een gezellige vrijwilligersbarbecue. Iedereen die zijn steentje bijdraagt, bieden we een gezellige avond aan. Iedereen hier heeft het in zijn bloed. Dorpsgenoten vinden het belangrijk dat Hoogwoud actief en sociaal blijft en daar zorgen zij gezamenlijk voor. Hoe mooi is dat!"
Baan

Thomas begon als vrijwilliger en na drie jaar nam hij het stokje als voorzitter over van zijn broer. "Dat doe ik nu al zo'n vijf seizoenen. Naast mijn baan als vormgever, ben ik zeer betrokken bij Pardoes. Ik heb een passie voor horeca, dat kan ik hier goed kwijt. Ook de marketing neem ik op me. We houden onze Facebook, Instagram en website goed bij. Ook hebben we sinds vorig seizoen een iPhone-app waar het programma is te vinden en iedereen direct kaartjes kan kopen."
Activiteiten

Omdat Pardoes verbouwd is, is iedereen van harte welkom om vrijdag 21 september een kijkje te nemen. De 'housewarming' begint om 21.00 uur. De officiële opening vindt 22 september plaats, daarvoor zijn de uitnodigingen al verstuurd. Wie het programma van komend seizoen wil weten, gaat naar www.jcpardoes.nl. Op Facebook en Instagram van Pardoes zijn diverse foto's van de verbouwing te vinden.

Artikel geplaatst op donderdag 20 september 2018 - 08:00


Koggenland- Opmeer
'Je hebt geen televisie nodig om de avond door te komen'
Bart en Irene vullen elkaar goed aan
OPMEER – Veel mensen zijn tegenwoordig in dit tijdperk van technologie en social media aangesloten bij een 'datingsite' om een Valentijn/partner te vinden. Vroeger ging dat anders, dan kwam er zomaar iemand op je pad. Zo ging dat ook met de 18-jarige Bart Agterberg en Irene Tesselaar. Zij kwamen elkaar...
Druk weekend voor theaterkerk WADWAY – Toneelliefhebbers genieten vrijdag 22 februari van de toneelvoorstelling George & Eran worden Racisten in de theaterkerk, Wadway30 in Wadway. Een komedie over de onmogelijkheid het goed te doen. Roos Blufpand staat zaterdag 23 februari op het podium met liedjes die goudeerlijk, kwetsbaar en zo klein zijn dat het... Promobus Gabberweek REGIO – De Promobus staat maandag 18 februari om 10.00 uur op de parkeerplaats bij de bibliotheek, Breestraat 15 in Opmeer. Iedereen die langskomt krijgt een kopje koffie, thee of limonade. Wie goed idee, of voor zijn klas, heeft voor 2020 voor het programma, dan wordt dat genoteerd. Als dat... Niels van der Gulik en band in 't Kerkhuys SPANBROEK – Rock in de kerk! De gedachte van Niels van der Gulik was: 'Waarom kan het in Paradiso Amsterdam wel en in de kerkjes in de rest van Nederland niet?' Rock in de kerk is een heel breed concept. Het publiek krijgt een zeer divers Engelstalig muziekprogramma via alle... Inschrijving Gemeenschapsveiling geopend OPMEER – Mensen bij elkaar en met elkaar in contact brengen en projecten ondersteunen van verenigingen die dat niet uit eigen middelen kunnen bekostigen: bij de start van De Gemeenschapsveilingen waren dat de doelstellingen. Bij een hoge opbrengst worden ook sociaal-culturele projecten met een gift beloond. De BeleefTV voor bewoners... Lions Club ondersteunt culturele behoeften OPMEER – Lions Club Opmeer steunde - middels de crowdfundings actie - een uitvoering van twee magnifieke Beethoven-composities in de Bonifatiuskerk -n Medemblik op 2 februari jl. In een bomvolle kerk genoten meer dan driehonderd toehoorders zowel van het Keizerconcert als van de Pastorale. Het unieke van dit concert was... Opgeruimd is netjes! Toch?
Hondenpoep rond de Bonifatiusschool
SPANBROEK – Een veld vol hondenpoep. En dat vinden de kinderen van de Bonifatiusschool in Spanbroek maar niets. Daarom aan alle hondenbezitters die hun hond uitlaten op het speelveld voor de Bonifatiusschool: ruim de hondenpoep op! Want opgeruimd staat netjes! Toch? In de gehele gemeente Opmeer geldt een opruimplicht voor...
Lezing HOOGWOUD – Vrouwen van Nu verzorgen 21 februari om 20.30 uur een lezing. Bart Lankester vertelt over het leven van Trien de Haan: een revolutionaire socialist uit West-Friesland. Zij leefde van 1891 tot en met 1986. De arbeidersvrouw en moeder van twee dochters is al ver in de dertig als... Doe mee met 30dagengezonder
Kom in actie, eet gezondheid
REGIO – Na het succes van vorig jaar daagt GGD Hollands Noorden in maart opnieuw alle inwoners uit regio Noord-Holland Noord uit een gezonde gewoonte aan te leren en mee te doen met de actie 30dagengezonder. Deze actie van vier GGD’en werkzaam in Noord Holland en Flevoland. "Iedereen, jong en...
Cabaret in theaterkerk WADWAY – Cabaretgroep Oldenhermanns speelt zaterdag 16 februari om 20.30 uur de voorstelling Unsexed in de theaterkerk, Wadway 30 in Wadway. Oldenhermanns gaat in deze voorstelling op zoek naar de nooduitgang van de dagelijkse sleur. Lize van Olden en Anna Hermanns wensen zich een ander leven en sleuren het publiek... Alzheimer Café SPANBROEK – In wijksteunpunt De Schakel, Pastoor Meriusstraat 4 in Spanbroek wordt maandag 11 februari om 19.30 uur het Alzheimer Café gehouden. Het thema is: dementievriendelijke omgeving en wat kan de gemeente betekenen? Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, mantelzorgers, familieleden en vrienden, hulpverleners... Cursus 'Help de weidevogels' ABBEKERK – Landschap Noord-Holland verzorgt de basiscursus Weidevogelbescherming. Zoals elk jaar bevolken kieviten, scholeksters, tureluurs en grutto’s binnen enkele weken de akkers en weilanden van West-Friesland. Om deze fraaie vogelsoorten in het landelijk gebied te behouden, kunnen ze wel wat hulp gebruiken. Landschap Noord-Holland is op zoek naar vrijwilligers die... Jaarvergadering dorpsraad in ’t Kerkhuys SPANBROEK – De jaarvergadering van dorpsraad Spanbroek-Opmeer staat 28 maart om 19.15 uur in het teken van wonen voor 50-plussers in de toekomst. De dorpsraad ontving diverse signalen van mensen die graag in een besloten hofje willen wonen. In bijvoorbeeld Obdam en tientallen andere plaatsen is overweldigende belangstelling voor deze... Een nieuwe, West-Friese liefde?
Vrijgezellen doen oproep in deze krant
REGIO – Vrijgezellen uit de regio doen in deze krant een oproep aan vrijgezellen in West-Friesland: wie trekt de stoute schoenen aan en gaat opzoek naar een nieuwe, West-Friese liefde? Acht dames en heren nemen een sprong in het diepe en willen graag een praatje maken of een date. Lees...
Vrijgezellen opgelet! REGIO - Na drie succesvolle edities van 'West-Fries zoekt West-Fries', verschijnt binnenkort in deze krant de vierde editie! Vrijgezel en op zoek naar een nieuwe liefde, maar geen zin in een langeafstandsrelatie of gewoon een zwak voor een echte West-Fries? Trek dan de stoute schoenen aan, stuur een mailtje mét... Het kind is de dupe
Week van het vergeten kind
OPMEER – Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste kinderen ter wereld, zo blijkt uit onderzoeken. Maar helaas geldt dit geluk niet voor alle kinderen in dit land of zelfs in de eigen regio. Nog te vaak gaat het fout. Om extra aandacht te geven aan die kinderen wordt de Week...
Spaanse sferen in ’t Brakenkerkje OBDAM - In ’t Brakenkerkje, Dorpsstraat 38 in Obdam, staat zondag 17 februari om 11.00 uur een optreden van Jasper Iturrospe op het programma. Kom luisteren naar deze Spaanse gitaar virtuoos. Jasper volgt momenteel zijn master studie klassiek gitaar aan het Conservatorium van Amsterdam, bij gitarist Gabriel Bianco. Met klassieke... 'Bizar dat ik maandag gewoon weer naar school moet'
Ex-Langedijkse Mikki (17) schittert in 'The Voice'
OBDAM/LANGEDIJK - Vrijdag 1 februari is dé dag, dan staat Mikki van Wijk, geboren in Langedijk en sinds een jaar of drie jaar woonachtig in Obdam, in de eerste live show van 'The Voice' op RTL4. "Ik denk dat mijn moeder zenuwachtiger is dan ik." Zaterdag vierde Mikki van Wijk...
Langer zelfstandig OPMEER – De raadscommissie Samenlevingszaken informeert 5 februari van 20.00 tot 22.00 uur de gemeenteraad over: hoe kunnen inwoners langer zelfstandig blijven wonen. Inwoners en andere belangstellenden zijn ook van harte welkom in wijkpunt De Schakel, Pastoor Meriusstraat 4 in Spanbroek. Dr. Hanna van Dijk gepromoveerd op ‘Oud worden in... Weerbaarheidtraining Rots en Water OPMEER – Heeft een kind last van driftbuien en een kort lontje? Met de weerbaarheidtraining Rots en Water leren kinderen van groep 7 en 8 zich te beheersen, zodat ze zelf kunnen kiezen of ze kwaad worden. Kwaadheid hoeft niet de baas te zijn, maar houd die emotie onder controle.... Dorpsbijeenkomsten IKC REGIO – Een Integraal Kind Centra (IKC) is een voorziening waarin organisaties als onderwijs, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, peuteropvang en welzijnsactiviteiten voor kinderen zijn samengevoegd. De huidige schoolgebouwen in Hoogwoud, Opmeer en Spanbroek zijn aan vervanging toe. De noodzaak voor nieuwbouw is een kans om op twee locaties een IKC te... Onder Zeil in Schakel SPANBROEK – Zeemanskoor Onder Zeil uit Schagen treedt vrijdag 15 februari om 14.00 uur op in de Schakel, Pastoor Meriusstraat 2 in Spanbroek. Het repertoire bestaat uit shanty’s, zeemansliedjes en diverse andere populaire liederen. Deze staan garant voor een gezellig, ontspannend en sfeervol optreden. Het koor bestaat uit veertig man,... Oproep deelnemers Kunstroute Opmeer REGIO – Expositie Kring Beeldende Kunst Opmeer houdt zaterdag 29 en zondag 30 juni van 12.00 tot 17.00 uur voor de dertiende keer de Kunstroute Opmeer: open huis bij de kunstenaar thuis. Kunstenaars, die een atelier of expositieruimte in de gemeente Opmeer hebben, zijn van harte welkom om aan deze... Keeper gezocht voor meisjes SPANBROEK – Het dames en meisjes-voetbal van VVS’46 is groeiende, inmiddels heeft de vereniging in elke leeftijdcategorie één of meer teams. De MO19 eindigde in de najaarcompetitie als tweede en het mooie aan succes dat het ook een keerzijde heeft. De talentvolle, jonge keeper stapte over om verder te ontwikkelen....