Rodi

'Maatwerk is belangrijk'
Samenwerken aan veilige scholen

Op de foto staand van links naar rechts: Marianne Dubbeld, teamchef politie IJmond, René de Reuver, vestigingsdirecteur ROC Nova college Beverwijk, Marcel Jobse Adjunct-directeur Clusius College Castricum, Jeroen de Wit, conrector Jac. P. Thijsse College Castricum, Marga Nievelstein, rector Bonhoeffer college Castricum, Jos van der Maas, conrector Kennemer College havo-atheneum-gymnasium, Marjolein Dolfin, teamchef politie Alkmaar en Duinstreek & Kees Rood, wethouder gem. Castricum.
Zittend van links naar rechts; Aad Schoorl, wethouder gem. Heemskerk, Antoine Tromp, wethouder gem. Uitgeest, Haydor Erol, wethouder gem. Beverwijk, Jeroen Maréchal, voorzitter VIOS stuurgroep & Afdelingsleider bovenbouw Havo Bonhoeffercollege.
Marleen Lemstra, directeur van het Kennemercollege tekende ook de samenwerkingsovereenkomst maar staat niet op de foto. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Veiligheid op school krijgt een extra impuls. De scholen voor voortgezet onderwijs, de gemeenten Beverwijk, Uitgeest, Heemskerk en Castricum en de politie bevestigen hun samenwerking met een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ‘VIOS’.


Het samenwerkingsverband VIOS staat voor Veiligheid in en om school. De samenwerking is gericht op het vergroten en waarborgen van een veilig klimaat in en rondom scholen in de regio Kennemerland. Een veilige school is een school waar men elkaar respecteert en waar leerlingen zich optimaal kunnen ontplooien. Een veilige school stimuleert jongeren om hun schoolcarrière af te maken en om zich later optimaal verder te ontplooien in de maatschappij. Leerlingen, docenten, onderwijsondersteunend personeel en ouders dragen bij aan die veiligheid. Ook de omgeving rondom een school is gebaat bij een veilige school, hierbij spelen de politie en gemeente en belangrijke rol.
VIOS is opgericht in 2003, en is een samenwerkingsverband tussen gemeentes (Castricum, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest), scholen (Bonhoeffercollege, Jac. P. Thijsse college, Kennemer college, Clusius college en ROC NOVA college Beverwijk) en politie Noord-Holland. Het is opgericht om een actiever veiligheidsbeleid op te zetten. De nieuwe overeenkomst laat zien dat de partners de volgende stappen gaan zetten waarbij de scholen meer regie krijgen om het veiligheidsbeleid op de eigen school af te stemmen. Als speerpunten voor de komende tijd zijn gekozen: Veilig gebruik van sociale media, Aandacht voor de omgeving van school, Verminderen van alcohol- en drugsgebruik door jongeren, Loverboys en het oefenen voor calamiteiten.


Maatwerk


Jeroen Maréchal (voorzitter van de VIOS stuurgroep): “Niet elke school en omgeving is hetzelfde, dus maatwerk is belangrijk. De ene school heeft meer last van hangjongeren rond de school en de andere school maakt zich meer zorgen over het gebruik van sociale media. Hierbij is het belangrijk dat we van elkaar leren en waar nodig samen op trekken. Gezamenlijk gaan we aan de slag met verschillende onderwerpen zoals het verminderen van alcohol en drugs of het herkennen van signalen die duiden op loverboy problematiek. Ook regelen we dat de taken van de scholen, gemeente en politie goed op elkaar aansluiten.”
De uitdaging ligt er vooral in om de principes of beweegredenen achter gedragingen te zoeken. Wanneer je daar inzicht in hebt kan gedrag op een positieve wijze worden beïnvloed. De VIOS stuurgroep is er vooral op gericht om vanuit die inzichten op en via de scholen leerlingen, onderwijspersoneel en ouders bewust te maken van gedrag en de redenen daar achter. Wanneer gedrag beter wordt begrepen kan je daarin keuzes maken. “Het gaat dus niet om het stellen van regels om daarmee gedrag te sturen. Als het bijvoorbeeld gaat om pesten dan willen we dat leerlingen elkaar niet pesten omdat ze begrijpen en invoelen hoe kwetsend dat is, niet omdat ze bang zijn straf te krijgen op school. Om dat voor elkaar te krijgen geven we leerlingen op school een kritische mentaliteit mee zodat ze zelf verantwoorde beslissingen kunnen nemen. Dat doen we niet in één les. Dat is een proces waar we direct mee starten en waar bij elke activiteit op school aandacht aan kan worden gegeven.”


Pesten


Pesten krijgt vooral veel aandacht binnen het thema Mediawijsheid. Voor de scholen en ouders is het nodig om zich in te leven in de mediawereld van de kinderen. Te onderkennen dat de invloed heel groot is en dat ouders en school weinig zicht hebben op wat in sociale media speelt. Maar ook dat sociale media een belangrijke rol spelen bij het vormen van een eigen identiteit en het opbouwen en onderhouden van relaties. Je rolmodellen vind je in de media. Het gaat niet alleen om bedreigingen maar ook om mogelijkheden. Wanneer volwassenen dat zo zien is het voor kinderen veel makkelijker om ouders en scholen te betrekken bij dit deel van hun opvoeding en om hulp in te roepen indien nodig.
De VIOS samenwerking is vooral gericht op preventie maar bewijst ook haar waarde als er iets fout dreigt te lopen. Dan kennen partijen elkaar goed en weet iedereen wat hen te doen staat. Maréchal geeft een voorbeeld van de samenwerking: “Op een van de aangesloten scholenzagen we dat minderjarige leerlingen in en om de school alcohol dronken. Hierop heeft de school contact gezocht met de politie en gemeente en hebben diverse gesprekken plaats gevonden met de politie, leerlingen en ouders. Samen met de gemeente en bureau Halt kwam er zo voorlichting in de onderbouw”.

Artikel geplaatst op zaterdag 04 februari 2017 - 14:02Reacties (0)


Reageer

Castricum - Bakkum
Gedichten uit de Duitse Romantiek CASTRICUM - Op vrijdag 24 februari geeft Michiel Hagdorn een lezing over de Duitse Romantiek. In deze lezing krijgt men een beeld van de Duitse Romantiek en worden beroemde gedichten uit de romantische periode samen gelezen en toegelicht. “De wereld moet geromantiseerd worden!”, schrijft in 1798 de jonge Duitse dichter... Leren (over)leven in de natuur CASTRICUM - In Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum kunnen kinderen vanaf 8 april elk weekend leren (over)leven in de natuur. De lessen zijn onderdeel van de jaaropleiding survival en natuur voor kinderen van 7 tot 12 jaar en worden gegeven door boskinderen.nl. Het doel van de opleiding is kinderen op... Facebook REGIO - Word lid van de Facebook-pagina van Kennemerland op Zondag. Hier verschijnen regelmatig leuke en actuele nieuwsberichten, uitgaanstips, achtergrondverhalen en fotoreportages uit de regio. Zoek op 'Kennemerland op Zondag' en 'like' onze pagina. Dan verschijnen onze nieuwsberichten ook op uw eigen Facebook-pagina. TuinStruinen, een echte ontdekkingstocht door de Hoeptuin! CASTRICUM - In de tuin van Bezoekerscentrum De Hoep kun je een nieuwe activiteit komen doen, TuinStruinen. Deze ontdekkingstocht is geschikt voor iedereen vanaf 8 t/m 80 jaar en doe je met de TuinStruintas.In de tas zit een opdrachtboek en heel veel spullen die je nodig hebt bij de onderzoeken... Clusius College helpt PWN CASTRICUM - Voor het keuzevak ‘tuin en landschap’ zijn de 3e klas leerlingen van het Clusius College Castricum woensdag 8 februari, onder leiding van docent Michel Walda, naar het PWN duingebied gegaan om daar te zorgen voor een mooi landschap. De houtige gewassen worden door de leerlingen weggestoken zodat de... Clusius Leerlingen Castricum leren in het Clusius Lab Hoorn CASTRICUM - Afgelopen maandag zijn negen leerlingen van vier basis van het Clusius College Castricum in het kader van het keuzevak Groei en Oogst naar het Clusius Lab in Hoorn geweest. Daar hebben de leerlingen geleerd hoe ze via weefselkweek planten kunnen vermeerderen. Dat gebeurt in een laboratorium onder steriele...

'Maatwerk is belangrijk'
Samenwerken aan veilige scholen

CASTRICUM - Veiligheid op school krijgt een extra impuls. De scholen voor voortgezet onderwijs, de gemeenten Beverwijk, Uitgeest, Heemskerk en Castricum en de politie bevestigen hun samenwerking met een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ‘VIOS’. Het samenwerkingsverband VIOS staat voor Veiligheid in en om school. De samenwerking is gericht op het vergroten en...
Herinneringen in Bakkum CASTRICUM – Zowel Stichting Oud-Castricum als kunstenaarsvereniging Perspectief bestaan dit jaar 50 jaar. Het in Bakkum gesitueerde gebouw van de voormalige ‘School met den bijbel’ en de latere ‘Duinrandschool’ doet tegenwoordig dienst als atelier van Perspectief. In het kader van beide jubilea is er vrijdag 10 februari 's middags om... Wandelen op woensdag CASTRICUM - De wandeltochten op de woensdagochtend zijn al jaren een begrip in Castricum. Menig contact is gelegd en vele kilometers zijn gemaakt. De natuur van Castricum heeft veel te bieden. De wandelingen worden uitgezet en georganiseerd door een enthousiast team van wandelbegeleiders. Een lange of korte tocht, stevig doorstappen...
Zes studenten Horizon College strijden om nationale titels
REGIO - Zes studenten van het ROC Horizon College zijn gekwalificeerd voor de landelijke finales van Skills Heroes. Dit zijn vakwedstrijden voor mbo-studenten. In de disciplines Verpleegkundige, Verzorgende IG, Gastheer/Gastvrouw en Allround Timmerman zijn studenten van het Horizon College finalisten. Zij strijden om de nationale titel in hun vakgebied. Per...
De Groene Ezel helpt MOV Castricum
CASTRICUM - MOV Castricum heeft een mooi project in Ethiopië dat zich voornamelijk richt op hulp voor de allerarmste kinderen. De grote gangmaker is pastoor Kaleab van de Goede herder in Castricum. Met dit project stelt men 60 kinderen in de gelegenheid om een jaar lang onderwijs te volgen, zodat...
Trio Nouvelle Philharmonie
Minsk, hofleverancier van muzikaal talent
CASTRICUM - Trio Nouvelle Philharmonie. Misschien doet de titel wat vreemd aan, maar al eerder zijn in Castricum musici uit Wit-Rusland opgetreden, die in Minsk het daar gevestigde muzieklyceum doorlopen. Zo ook de pianist, violist en cellist van trio Nouvelle Philharmonie, die bovendien ook nog eens alle drie in de...
Dertig jaar onderzoek bij Steenuilen CASTRICUM - Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland houdt dinsdagavond 14 februari in samenwerking met PWN een lezing met beelden onder de titel: ‘Dertig jaar onderzoek bij Steenuilen’. “Steenuulen, bu’j dee kwiet dan?”- zo maar een onvergetelijke reactie van een boer tijdens hun zoektocht naar steenuilen in de oostelijke Achterhoek. Dat was in 1986.... Facebook REGIO - Word lid van de Facebook-pagina van Kennemerland op Zondag. Hier verschijnen regelmatig leuke en actuele nieuwsberichten, uitgaanstips, achtergrondverhalen en fotoreportages uit de regio. Zoek op 'Kennemerland op Zondag' en 'like' onze pagina. Dan verschijnen onze nieuwsberichten ook op uw eigen Facebook-pagina. Werken met glas CASTRICUM – Bij Perspectief in Bakkum kunnen geïnteresseerden vrijdag 3 februari van 13.30 tot 17.00 uur kennismaken met de beginselen van het werken met glas. Glaskunstenaar Marie-Louise Hebly uit Haarlem komt deze middag bij Perspectief vertellen hoe glas veilig gesneden kan worden en hoe daarna een glazen kunstwerk kan ontstaan.... Castricum op z'n (winter)best CASTRICUM - De eerste schaatsmarathon in Noordlaren is anderhalve week terug alweer gehouden. Daar waren prachtige winterse plaatjes zijn gemaakt. Het koude weer dat dezer dagen Nederland in z'n greep heeft, levert vaak hele mooie foto's op. Behalve in Noordlaren ook bij Castricum, zoals deze foto die de redactie van... 'Ze probeerden het 'onmogelijke' mogelijk te maken'
Leerlingen Jac P Thijsse onder indruk van India-reis
CASTRICUM - Twaalf leerlingen en twee begeleiders van het Jac P Thijsse zijn in december op reis geweest naar India. De Indiase school, waar het Jac P Thijsse contact mee heeft, het St Stanislaus in Mumbai, werd bezocht. In april 2016 waren de leerlingen van de Indiase school al op...
Lezing van Marieke Hildenbrant in boekhandel Laan CASTRICUM - Marieke Hildenbrant geeft zondag 12 februari (aanvang 14.00 uur) een lezing bij boekhandel Laan over haar boek 'Pulangan, de reis'. In haar boek schrijft ze: “Mijn Indonesië gevoel tot dan toe, bestond uit blote voeten, familie samenzijn met veel en lekker Indonesisch eten, en rijst eten met een... Strand- en duinloop in Castricum CASTRICUM - Atletiek Vereniging Castricum organiseert vandaag, zondag 5 februari de laatste van de vier strand- en duinlopen van dit seizoen. Iedereen kan meedoen, en je hoeft geen lid te zijn van een atletiekvereniging. Beginnende lopers kunnen meedoen aan de loop over 4 kilometer. De start is op de atletiekbaan... Speel-o-theek Castricum klaar voor carnaval CASTRICUM - Wat is het toch heerlijk als kinderen lekker kunnen spelen. Daarmee wordt de fantasie goed ontwikkeld. Verkleden hoort hier zeker bij, wie wil er nou niet eens een ridder, Spaanse danseres, indiaan, lieveheersbeestje of Frozen meisje zijn? Al deze verkleedkleding is leuk voor een keertje dus om dit... Bewust leren hardlopen in vijf technieklessen CASTRICUM - BasicRunning start zondag 29 januari in Castricum een verdiepingscursus voor iedereen die wil beginnen, of verder wil komen met hardlopen. BasicRunning biedt technische achtergrond en praktische tips. Het is géén hardloopgroepje maar het zijn verdiepingslessen voor iedereen die soepel wil leren rennen. De lessen zijn voor zowel beginners... Anderstaligen helpen met Nederlands CASTRICUM - In januari worden veertien statushouders gehuisvest in de ruimte van ‘Het Kleurenorkest’ in Limmen. SamenSpraak van Welzijn Castricum gaat hen ondersteunen bij het oefenen van de spreekvaardigheid in kleine groepjes in de activiteitenruimte. Het project gaat in februari van start. De vrijwilligers worden begeleid door een oud-docente Nederlands... Honderden jeugdatleten tijdens crosscompetitie op camping Bakkum CASTRICUM - Zaterdag 14 januari j.l. werd in Bakkum onder winterse weersomstandigheden de tweede cross van de regionale crosscompetitie gehouden. Dit is een wedstrijd, waarbij atleten zowel individueel als voor hun team hardlopen en de beste lopers mogen meedoen aan de finale die in maart gehouden wordt in Amsterdam. Totaal... Muzikaal- en gezelschapsspel in Emergo CASTRICUM - Muziekvereniging Emergo Castricum combineert in het weekend van 28 en 29 januari het muzikale spel met het gezelschapsspel. Zaterdagavond presenteert de hele vereniging zich op het jaarlijkse donateursconcert. Zowel de blokfluitklas, het opleidingsorkest, brassband Backum Brass, het fanfare orkest en de bigband laten van zich horen. Door de...