Ook ‘foute’ Heemskerkse burgemeester hoort in portrettengalerij
HEEMSKERK - Ook de ‘foute’ burgemeester Karel ter Punt behoort te worden opgenomen in de portrettengalerij van burgemeesters in het Heemskerkse gemeentehuis. Dat schrijft historicus Jan de Roos in een boek over de drie burgemeesters die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Heemskerk de scepter zwaaiden: Willem Vreugde, Herman van Benthem en Karel ter Punt.
Het boek wordt zaterdag 6 mei om 11.30 uur gepresenteerd in de bibliotheek aan het Maerten van Heemskerckplein 3. Oud-wethouder Ton van Herpen zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.
Van Herpen vroeg al jaren geleden aan het gemeentebestuur om NSB-burgemeester Ter Punt op te nemen in de portrettengalerij, maar het college van burgemeester en wethouders wilde daar niet aan. De Roos is zeer kritisch over Ter Punt. Hij noemt hem een opportunist en vindt dat er een te rooskleurig beeld van deze burgemeester in oorlogstijd bestaat. Toch zijn er volgens hem geen goede redenen om Ter Punts portret uit de galerij te weren.
De Haarlemse historicus, oud-inwoner van Heemskerk, heeft voor zijn boek uitvoerig onderzoek gedaan. Daarbij kwam onder meer aan het licht dat Ter Punt vóór hij naar Heemskerk kwam, als ambtenaar in Haarlem belast was met de uitvoering van Duitse strafmaatregelen tegen de bevolking.
De Roos onthult verder dat Ter Punts voorganger Willem Vreugde, die wél een plaats kreeg in de portrettengalerij, ook lid was van de NSB en nachtelijke feesten hield met Duitse officieren in zijn ambtswoning aan de Marquettelaan. Het heeft niet veel gescheeld of Vreugde was door het Heemskerkse verzet uit de weg geruimd. Een opzienbarende fraudezaak, die in het boek voor het eerst in detail wordt beschreven, kostte Vreugde halverwege de oorlog de kop.
Heemskerkse burgemeesters in oorlogstijd bevat ook nieuwe feiten over Herman van Benthem, de gemeentesecretaris die als waarnemend burgemeester de periode tussen Vreugde en Ter Punt overbrugde. Hij was anti-Duits maar kreeg na de bevrijding wel een berisping van de Commissaris van de Koningin omdat hij lid was geweest van de Nederlandse Volksdienst, een door de Duitse bezetter in het leven geroepen organisatie voor sociale zorg.
Het boek Heemskerkse burgemeesters in oorlogstijd zaterdag 6 mei in de bibliotheek tussen 11.30 tot 12.30 uur te koop voor € 22,50. Daarna is het verkrijgbaar via www.boekenbestellen.nl.
Reacties (0)