Rodi

VakVrouw - Frieda Oud

HOORN - Frieda Oud, woonachtig in Enkhuizen, geeft remedial teaching en studiebegeleiding aan kinderen en jongeren. Ze geeft daarnaast ook groepstrainingen voor kinderen gericht op meer zelfvertrouwen. Vanuit Talent helpt Frieda onder andere kinderen die niet kunnen meekomen in de klas. Ook helpt zij kinderen met concentratieproblemen (www.KJPtalent.nl). Frieda: “Ouders van een kind met leerproblemen kunnen zich soms hulpeloos voelen. Hun kind heeft vaak het plezier in het leren verloren en resultaten vallen tegen. Na een begeleidingstraject hoor ik vaak van ouders dat hun kind het tempo in de klas en de lesstof weer aan kan. Het leren is leuker geworden en het zelfvertrouwen is teruggekomen.”


Droomde je altijd van dit werk?
"Tijdens mijn opleiding merkte ik dat er grote niveauverschillen zijn in een klas. Dat is ook niet zo gek, met vaak dertig kinderen. Na mijn opleiding ben ik mij gaan specialiseren in individuele begeleiding. Ik heb het altijd interessant gevonden om het maximale uit ieder kind te halen. Ieder kind heeft zoveel mogelijkheden!"
Wat is er zo bijzonder aan je werk?
"Bij remedial teaching geef ik individuele hulp aan kinderen met lees-, spelling- en rekenproblemen. Sommige kinderen zijn het plezier in het leren kwijt geraakt omdat ze vaak hebben ervaren dat het niet lukt. Doordat kinderen plezier en succes ervaren in het leren, groeit het zelfvertrouwen. Samen maken we de volgende stap in het leerproces. Het is bijzonder om te merken dat het plezier en het zelfvertrouwen weer terugkomt!"
Waar ben je trots op?
"Ik ben er trots op dat kinderen na mijn begeleiding vaak het plezier terugvinden in het leren. De lesstof is voor hen makkelijker geworden en zij kunnen weer beter meekomen op school. Vaak lukt ook het concentreren beter en hebben ze geleerd om de juiste studievaardigheden te gebruiken. Het is een voorrecht om kinderen tijdens de begeleiding te zien groeien en stappen te zien maken. Het is fijn om te zien dat het zelfvertrouwen van kinderen toeneemt en dat ze merken dat ‘ze het kunnen’."
Waar ligt voor jou de uitdaging?
"Ieder kind is uniek. Het is telkens weer de uitdaging om de ‘sleutel’ te vinden. Daarmee bedoel ik de kern van het probleem. Als ik die gevonden heb, kunnen we samen vooruitgang boeken."
Welk cijfer geef je je baan?
"Ik heb iedere dag veel plezier in mijn werk; ik geef het een 9!"

Artikel geplaatst op donderdag 11 september 2014 - 13:41