Rodi

Langer thuis wonen dankzij technologie
Drie informatieavonden in KPN XL winkel Alkmaar

ALKMAAR - Ouderen en technologie. In veel gevallen geen makkelijke combinatie. Terwijl moderne hulpmiddelen zoveel te bieden hebben. KPN introduceerde onlangs KPN Vitaal, een leefstijlmonitoringssysteem dat ouderen helpt langer zelfstandig thuis te wonen. Hiermee kunnen mantelzorgers bovendien altijd zien hoe het met iemand gaat. En dat is soms een hele geruststelling.


Daan van Dooren van KPN vertelt: “Wij ervaren dat ouderen voorzichtiger zijn met nieuwe vormen van technologie. Soms is dat terecht, maar het zorgt er ook voor dat hulpmiddelen die wél gebruiksvriendelijk zijn, moeilijk hun weg vinden naar deze groep mensen. En dat is jammer, want sommige hulpmiddelen kunnen ouderen en hun mantelzorgers enorm helpen.”

Leefstijl in kaart via sensoren

De afgelopen jaren heeft technologie in de ouderenzorg een vlucht genomen. Er zijn inmiddels allerlei hulpmiddelen verkrijgbaar die thuis wonen veiliger en verantwoorder maken. Maar het is soms moeilijk door de bomen het bos te zien. Of te ontdekken waar je terecht kunt. KPN Vitaal Thuis is een leefstijlmonitor die met een paar simpele sensoren het leefpatroon van een alleenwonende oudere in kaart brengt. Via een app zie je als mantelzorger of alles goed gaat en krijg je een melding als er iets mis is. Bovendien ontvang je een waarschuwing bij mogelijke gezondheidsrisico’s. Bijvoorbeeld als iemand langzamer gaat lopen, wat de kans op vallen vergroot.
Een gerust gevoel

“Wij horen van onze klanten en hun mantelzorgers dat KPN Vitaal ze een gerust gevoel geeft. Zo vindt de bewoner het fijn dat er iemand een oogje in ’t zeil houdt. En de mantelzorger ervaart meer rust, omdat hij beter op de hoogte is van de situatie in huis en erop kan vertrouwen dat er een melding komt als er iets aan de hand is.” Voor zowel de verzorgende als de zorgbehoevende zijn er dus voordelen.
Hulpmiddelen ontdekken

Om ouderen en mantelzorgers op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met technologische hulpmiddelen organiseert KPN drie informatieavonden in de KPN XL winkel in Alkmaar. Tijdens deze avonden geeft KPN uitleg over producten zoals leefstijlmonitoring en mobiele persoonsalarmering. Bezoekers kunnen vragen stellen en de hulpmiddelen zelf uitproberen.
Wanneer: 25 juli en 1 augustus. Tijdstip: van 19.30 uur tot 21.00 uur. Inschrijven via www.kpn.com/informatieavond.

Artikel geplaatst op donderdag 12 juli 2018 - 11:19