Rodi

'Pas op wat je uitkraamt in de trein'
Alkmaarse taalfanaat schrijft Het Treintaalboek

Alkmaarse taalfanaat Selma Wagner schrijft Het Treintaalboek. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Nog even overleggen met je collega. Een oude bekende tegenkomen. Naar huis bellen om te zeggen dat je wat later bent. Samen met je vrienden het weekend uitgebreid nabespreken. In de coupé gebeurt het allemaal. Waar men vroeger rustig wachtte tot de bestemming bereikt was, is het tegenwoordig een drukte van jewelste in de coupé. Tot groot genoegen van taalfanaat Selma Wagner.


De 27-jarige Alkmaarse reist al acht jaar lang met de trein. Als kersvers treingroentje hoorde zij al veel versprekingen in de coupé: “Dat kost handen met klauwen. Ik val maar meteen met de voordeur naar binnen. Zij hadden het schaamhaar op hun kaken staan. Dat valt zuur op je dak. Ik had handzweetjes. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik hoorde de gekste dingen in de trein. Prachtig vond ik dat. Vanuit mijn passie voor taal ben ik deze versprekingen gaan opschrijven en verzamelen.”
En daarmee is het concept Treintaal ontstaan. Iedere treinrit weer luistert Selma haar medereizigers ongegeneerd en fanatiek af op zoek naar versprekingen: “Gewoon met een boekje op schoot en een pen in mijn hand. Hoor ik mijn voor-, achter- of overbuurman iets raars zeggen, dan schrijf ik dat op. Als ik riant kan zitten in een stiltecoupé, dan nog sta ik liever opgepropt in een coupé waar wel gepraat wordt.”
Door de jaren heen heeft Selma een flinke collectie Treintaal verzameld. Op veler verzoek van haar dik 5000 volgers op Instagram (@treintaal) heeft zij de 100 grappigste versprekingen, waarvan 50 nog nooit eerder vertoonde, gebundeld tot het boek Treintaal. “Lachen gegarandeerd!” Aldus Selma.
Het Treintaalboek kost €7,95 en is in Alkmaar onder meer te koop bij Van der Meulen’s Boekhandel, Bruna en Anne & Max. Ook kun je het boek online bestellen op www.treintaal.nl.

Artikel geplaatst op maandag 12 november 2018 - 14:37