Rodi

'Het ontzorgen is zó belangrijk'
Kwaliteit als uitgangspunt voor Uitvaartverzorging Duin

(Foto's: Vincent de Vries / RM)

ALKMAAR - "Mijn opa behoorde als uitvaartverzorger echt tot de notabelen van Alkmaar. Toentertijd was dat echt een vak met aanzien, waarbij de nabestaanden vooral naar zijn mening luisterden. Tegenwoordig is het vak wezenlijk anders, want ik ben er vooral voor de nabestaanden en treed tijdens een uitvaart juist op de achtergrond", licht Tim Duin van Uitvaartverzorging Duin toe.


Zijn grootvader en vader gingen hem voor. Nu staat Tim aan het hoofd van het team van de Alkmaarse uitvaartonderneming en behoort hij tot de derde generatie van het familiebedrijf. "Wij hebben altijd in Alkmaar gezeten, waardoor veel mensen ons alleen daarom al weten te vinden. Schaalvergroting is nooit aan de orde geweest, want ik wil betrokken zijn bij de nabestaanden die mij inschakelen én er voor kunnen hen zijn. Groot Alkmaar is voor ons precies goed om de kwaliteit en de service te kunnen verlenen waar wij voor staan. De persoonlijke benadering kunnen wij alleen leveren door niet groter te willen worden. Drukwerk bespreek ik bijvoorbeeld altijd met de nabestaanden in plaats van via de mail. Juist door langs te gaan bij de mensen kom je meer te weten om hen zo goed mogelijk te kunnen helpen."

Taboe


Waar de dood in ieders leven een feit is, merkt Tim wel dat er nog steeds een taboe rust op het onvermijdelijke waar ieder mens mee te maken krijgt. "Men praat er liever niet over en vindt het maar raar om er überhaupt aan te denken. Vreemd, want je denkt tenslotte wel over een heleboel andere zaken na. Het grappige is dat als mensen mij tegenkomen op een verjaardag ze het via een omweg over dit taboe kunnen hebben, want omgaan met de dood is tenslotte mijn werk. Als ik een bijdrage kan leveren aan het wegnemen van dat taboe, dan doe ik dat graag."

Ontzorgen


Met het uitvaartcentrum aan de Van Maerlantstraat in Alkmaar en het zwarte kerkje aan de Kerkelaan in Koedijk dat dienstdoet als uitvaartcentrum heeft Uitvaartverzorging Duin twee sfeervolle uitvaartcentra ter beschikking. "In aanloop naar een uitvaart neem ik alles uit handen van de nabestaanden", vertelt Tim. "Zo neem ik vooraf de muziek samen met de nabestaanden door en bekijk ik of het aangeleverde fotomateriaal op de juiste manier vertoond kan worden. Ik zorg vervolgens dat het materiaal bij het uitvaartcentrum terecht komt. Het ontzorgen is zó belangrijk, want de familie is begonnen met het rouwproces en dan ben ik er om te zorgen dat de uitvaart of crematie goed verloopt."

Respectvol


Als Alkmaarder is het onvermijdelijk dat Duin bekenden tegenkomt tijdens zijn werkzaamheden. "Dat raakt je natuurlijk, want naarmate ik ouder word zie ik vanzelfsprekend bekenden waarvoor ik de uitvaart mag verzorgen. Hoewel dat lastig is, ben ik er in de eerste plaats voor de nabestaanden. De uitvaart moet goed en naar wens verlopen en daar doe ik alles aan. Dan moet je denken aan het inwilligen van de wensen van de familie, maar ook als uitvaartleider tijdens de dienst je rol kennen. Het moet gaan om degene die overleden is en daar hoort een respectvolle benadering bij. Ik draag altijd een jacquet, zodat iedereen weet dat ik de leiding heb en als ik zelf spreek is dat zo kort mogelijk. Zo houd ik onopvallend de leiding in handen, maar gaat het juist niet om mij. Wanneer wij de overledene van huis of een zorginstelling halen, dan lopen wij altijd uit. Hetzelfde gebeurt op de dag van de uitvaart als we gaan vertrekken naar de begraafplaats of het crematorium. Zo kan iedereen zien dat de wereld even stil staat voor degene die overleden is."
Duin Uitvaartverzorging is te vinden aan Lindelaan 100 in Alkmaar, tel. 072-5115238. Zie voor meer informatie: www.uitvaartverzorgingduin.nl

Artikel geplaatst op zondag 18 november 2018 - 10:21

Foto's