Rodi

Al het goede komt van boven
Heerlijk Nel: culinaire hoogvlieger in huiskamersfeer

Cindy van Westen van bistro Heerlijk Nel. (Foto: Vincent de Vries)

ALKMAAR - Je moet even weten waar het zit, want het restaurant ligt een beetje verscholen aan de gracht. Verdronkenoord 131 bereik je via een trap naast café de Pilaren. Eenmaal boven voel je je meteen thuis, want eigenaresse Cindy van Westen heeft hier met veel gevoel voor smaak een heerlijke huiskamersfeer gecreëerd. Tel daarbij op dat haar man Marcel en Sheldon van Schalkwijk in de keuken met veel liefde en aandacht de heerlijkste gerechtjes op tafel serveren en je kunt rustig spreken van een culinaire hoogvlieger in huiskamersfeer.


"Mensen noemen dit al snel een huiskamerrestaurant en dat begrijp ik goed; we zijn klein behuisd en er hangt een heel huiselijke sfeer", zegt Cindy. "Maar we zijn geen eetcafé, want we besteden veel tijd en aandacht aan onze gerechten. Denk bijvoorbeeld aan het duo van geconfijte eend. Dit zijn min of meer huisgemaakte bitterballen 'pulled' eend en worden geserveerd met knolselderijmousse en cranberrycompote. Hier zit zo veel voorbereiding in en dat proef je gewoon terug. Of neem een klassieker op de kaart: sukade van Hollands melkrund, 24 uur gegaard in ganzenvet. Meer traditionele gerechtjes, zoals een carpaccio hebben we ook. Het vlees roken we dan wel zelf. Zo krijgen al onze gerechten een eigen signatuur. Alle sauzen en bouillons maken we zelf. Daarnaast koken we met de seizoenen mee, dus Afrikaanse aardbeien staan bij ons niet op de kaart."
Marcel is klassiek - Franse keuken - geschoold en juist door de samenwerking met jonge kok Sheldon ontstaan spannende gerechten. "Als ze een nieuw gerecht op de kaart willen, krijgen ze met mij te maken, want ik fungeer als kritische gast. Pas als iedereen het gerecht heeft goedgekeurd, mag het op de kaart. Zo leggen we de lat voor onszelf hoog."
Een restaurant op de eerste verdieping heeft zijn voordelen. Zo krijgen gasten een prachtig uitzicht op de sfeervol verlichte Visbanken cadeau. "De tafeltjes bij het raam zijn ontzettend gewild en dat snap ik wel. Je zit er ook heerlijk en kijkt zo op de gracht: heel sfeervol. Wat we in onze bistro heel belangrijk vinden is aandacht voor onze gasten. Die moeten zich écht gast voelen. Zo bieden we een avondje uit met heerlijke gerechtjes op de kaart. Als we onze gasten glimlachend weer naar huis zien gaan, zijn wij ook tevreden."
Bistro Heerlijk Nel is te vinden aan Verdronkenoord 131. Meer weten of een plekje reserveren? Kijk op www.heerlijknel.nl, bel 072 5111868 of mail contact@heerlijknel.nl.

Artikel geplaatst op donderdag 15 november 2018 - 16:15