Rodi

Regio Alkmaar blijft interessante woningmarkt

DVA-makelaars. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De woningmarkt in Noord Holland-Noord is volop in beweging aldus Tineke van Aalst – Dapper, zelf werkzaam als NVM-makelaar in Alkmaar en tevens bestuurslid van de afdeling NVM Noord-Holland-Noord (NVM). De regio Noord-Kennermerland omvat de volgende gemeenten: Alkmaar, Langedijk, Heerhugowaard, Heiloo, Bergen (N.H.), noordelijk deel Castricum en de Schermer.


Halverwege het 4e kwartaal 2018 stonden er in onze regio totaal 688 woningen te koop; een daling van 19% t.o.v. vorig jaar maar een toename van eveneens 19% ten opzichte van het vorig kwartaal. De daling in het aanbod in het afgelopen jaar varieerde van 8% voor tussenwoningen tot 30% voor appartementen." Er staan momenteel erg weinig appartementen te koop", aldus Tineke. "Het meeste aanbod is momenteel vrijstaand. Het aantal transacties in de regio daalde met 8%. Het aantal verkochte tussenwoningen daalde slechts 2% terwijl er 28% minder vrijstaande woningen werden verkocht. De transactieprijzen lopen met bijna 15% op naar nu gemiddeld € 308.000,- voor een woning. Deze prijsstijging is het meest te danken aan de appartementen; dit woningtype steeg maar liefst met 24% in prijs. Ongeveer 44% van alle woningen wordt nog steeds boven de vraagprijs verkocht en de verkooptijd bedraagt in deze regio gemiddeld 34 dagen, het gaat dus erg snel. De prijsstijging bedroeg over de afgelopen vijf jaar 45% en slechts 18% van al het woningaanbod staat al een jaar of langer te koop."

Expats naar regio Alkmaar


"Wij zien momenteel een grote toename van expats naar deze regio", aldus Tineke. Dit komt onder meer door de komst van het EMA (Europees Medicijnenagentschap) vanuit Londen naar Amsterdam. Maar ook andere internationale bedrijven vestigen zich in Noord-Holland waardoor er steeds meer expats op zoek zijn naar koopwoningen in deze regio. Door alle toestroom is de woningmarkt in deze regio nog iets krapper geworden met een krapte-indicator van 3,2. De NVM krapte-indicator geeft een benadering voor het aantal keuzemogelijkheden dat een potentiële koper op de woningmarkt heeft. In een evenwichtige woningmarkt ligt de krapte-indicator tussen 5 en 10. In de gemeente Alkmaar zijn rijwoningen en appartementen erg schaars; hiervan is de krapte-indicator momenteel slechts 2,1.

Conclusie


De druk op de woningmarkt is nog steeds enorm. Wel zien wij dat de druk iets afneemt ten opzichte van de afgelopen kwartalen. Opmerkelijk is wel dat Amsterdam niet langer meer de meest overspannen regio qua woningmarkt is, dat is namelijk Midden-Kennemerland. Tenslotte zien wij dat het lagere prijssegment heel snel verkoopt, met name beleggers storten zich in dit segment waardoor het voor de starter momenteel erg lastig is om te kopen. Aangezien de prijzen in dat lagere segment hierdoor harder stijgen dan in het hogere segment biedt dat wel weer goede kansen voor de doorstromers. Voor meer informatie kunt contact opnemen met DVA-makelaars via e-mail info@dvamakelaars.nl of telefonisch 072-520 20 51.
Bron: NVM-NHN

Artikel geplaatst op maandag 14 januari 2019 - 12:51