Rodi

'Spannend jaar, maar geen seconde spijt van'
Mondzorg Wandelweg één jaar open

Het team van Mondzorg Wandelweg, v.l.n.r. Dorien, Tessa, Linsey (Foto: aangeleverd)

WORMERVEER - Mondzorg Wandelweg was zaterdag 1 juli alweer een jaar open. Eigenaresse Tessa de Vries werkte daarvoor als tandarts in Purmerend, maar besloot om voor zichzelf verder te gaan. Ze is erg blij met haar beslissing. "Het is een heftig jaar geweest, heel spannend, maar ik heb er geen seconde spijt van."


"Ik heb in het afgelopen jaar hele leuke reacties van patiënten gekregen. Mensen kwamen ook speciaal uit Purmerend naar ons toe. Dat doet me goed. Ook kan ik het nu doen zoals ik het wil doen. Ik ga met veel meer energie naar cursussen en lezingen", zegt Tessa, die in het jaar veel heeft geleerd.
Na een maand of zes heeft Tessa vanwege toenemende klandizie met Jeanise Tjon Kie Sim-Schuilenburg en Marcel Prazsky twee tandartsen aangenomen. Dit heeft nog andere bijkomende voordelen. "Drie weten meer dan één en je kunt met elkaar sparren. Bijvoorbeeld als we nieuwe materialen hebben en als een van ons een goede cursus heeft gedaan, delen we de kennis met elkaar." Er is nu ook ruimte voor nieuwe patiënten.

Angst wegnemen

Jong en oud kunnen angst voor de tandarts hebben. Tessa vertelt hoe ze mensen op hun gemak stelt. "Ik neem hun angsten serieus. Sommigen voelen dat ze in de stoel de controle kwijt zijn. Dat beangstigt hen. Ik leg de regie bij de patiënt, stop soms even als het niet gaat. Neem rustig de tijd, zoek uit in welk deel van de behandeling de angst zit. Daarbij leg ik steeds uit wat ik aan het doen ben. Uiteindelijk komt het altijd goed. Als mensen dan weer komen, zijn ze minder angstig."
Bij kinderen gaat het net even anders. "Dan doe ik het spelenderwijs. Met een fantasieverhaaltje kun je kinderen goed afleiden. Als ik een kies moet verdoven, zeg ik bijvoorbeeld 'Die kies gaat even slapen. Horen we hem al slapen?' Of ik begin over iemands schoenen. Het woord boren neem ik niet in de mond. Als het nodig is, zoals soms bij kinderen onder de drie jaar, kunnen we ook narcose toepassen."
Meer informatie over Mondzorg Wandelweg: www.mondzorgwandelweg.nl en tel.: 075-2047020. De praktijk bevindt zich op Wandelweg 3 in Wormerveer.

Artikel geplaatst op donderdag 13 juli 2017 - 11:45Reacties (0)


Reageer