Rodi

'We gaan nog minimaal twintig jaar door'

V.l.n.r. Frank Ossen, Björn Ossen en Arnoud Ritsma. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

ZAANDAM - Het was 23 augustus 1997. Frank Ossen weet nog goed dat hij zijn eerste klant een Asics-trainingspak cadeau deed als zij een paar hardloopschoenen kocht. Deze maand heeft Runnersworld Zaandam opnieuw diverse acties, maar de reden is iets anders. Frank ‘runt’ zijn zaak woensdag 23 augustus precies twintig jaar. De eigenaar kijkt terug op een bijzondere periode, die werd ingeleid door de brand bij Wastora.


Diep geschokt was Frank toen hij het nieuws vernam van de grote brand die 30 augustus 1993 Wastora Zaandam verwoestte. Hij was daar bedrijfsleider op de sportafdeling. Sowieso was het door overnames al onrustig bij het bedrijf, dat uiteindelijk ophield te bestaan. Het leidde tot een geheel nieuwe zaak: Runnersworld Zaandam op de Gedempte Gracht in Zaandam. Frank werd door betrokkenen gezien als de ideale kandidaat om dit bedrijf op poten te zetten.
Sport was immers de rode draad in Franks leven. Hij werd in 1983 bedrijfsleider op de sportafdeling van Wastora, dat een directe link met AZ'67 had. De Wastora-eigenaren Cees en Klaas Molenaar namen in 1972 AZ'67 over, waarna de voetbalclub grote successen kende. In 1981 pakte de Alkmaars/Zaanse club de landstitel en ze haalden ook de UEFA Cup-finale. In het seizoen '82/'83 was Frank naast zijn baan bij Wastora materiaalverzorger van AZ'67.

Eigen bedrijf


"Ik moest het even aankijken of ik voor mezelf wilde beginnen", twijfelde Frank over het starten van een eigen bedrijf, maar hij nam de uitdaging aan, want het had kans van slagen. "Er was geen hardloopwinkel in Zaanstad. Helemaal vanaf nul heb ik het opgebouwd. Ik nam allemaal personeel met hardloopervaring aan, zodat we een goed advies kunnen geven over trainingen, schoenen en kleding. We zijn ook nauw gaan samenwerken met (atletiek)verenigingen."
Het bleek een schot in de roos. "De afgelopen jaren zijn steeds meer mensen gaan hardlopen. Op de club, recreatief en de laatste tijd ook veel meer vrouwen. Mensen hebben het druk op het werk. Wie gaat hardlopen stapt de deur uit en is zo weer terug. Het aantal evenementen, zoals de Dam tot Damloop, is ook sterk toegenomen. We ontvangen bovendien topwielrenners en -voetballers die buiten hun seizoen gaan hardlopen om hun conditie op peil te houden."

Uitbreiding


Frank is met zijn personeel, Björn Ossen, Arnoud Ritsma, Melchert Kok, Dion Bout en Arianne Gravesteijn, vol plannen met de zaak. "Binnen twee jaar willen we uitbreiden naar 250 vierkante meter ruimte. Dan kunnen we voor een advies even ergens gaan zitten met klanten en voor loopanalyses meerdere loopbanden installeren."
In het kader van haar twintigjarig bestaan geeft Runnersworld Zaandam 20 euro terug bij inlevering van oude hardloopschoenen. De zaak biedt tevens een gratis voetanalyse. Voor meer informatie kunnen hardlopers naar de zaak aan Gedempte Gracht 58 in Zaandam komen, op de website www.runnersworld.nl/vestigingen/zaandam kijken, bellen naar tel.: 075-6315354 of e-mailen naar info@runnersworldzaandam.nl.

Artikel geplaatst op maandag 21 augustus 2017 - 15:28