Rodi

'Daar had ik echt een algeheel kippevelgevoel'

COV Zaanstreek in actie. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Negentig jaar, zo lang bestaat de Christelijke Oratoriumvereniging Zaanstreek (COV Zaanstreek) in 2017. Zaterdag 28 oktober verzorgen zij daarom in de Oostzijderkerk, Zaandam een groots jubileumconcert. Voorzitter Erno de Vries zingt al een kleine achttien jaar in het koor en Gid Smolders is er recenter bijgekomen. Het algemeen bestuurslid is nu zo’n zes jaar lid. De mannen vertellen over het koor, hun passie voor het zingen en het jubileumoptreden.


De mooiste beleving met COV Zaanstreek tot nu toe was voor Gid de uitvoering van de Matthäus Passion in 2016. Het koor voert de Passion elke vier jaar uit. Deze keer was dat in de Oostzijderkerk. "Daar had ik echt een algeheel kippevelgevoel. De tranen biggelden over mijn wangen tijdens het zingen. Zo mooi had ik het nog nooit meegemaakt. Ook aan het publiek was te zien dat ze het mooi vonden." Erno weet zich het Adventsconcert van 2015 in de Noorderkerk, Zaandam, nog goed te herinneren. "We hadden toen een stuk of tien Syrische vluchtelingen uit het opvangcentrum in het Veldpark die ons optreden bijwoonden."

Mooi zingen kan alleen als er veel aan de zangtechniek wordt gesleuteld. Dat gebeurt met de jonge dirigent Gerrit Maas (34). "We oefenen heel veel op de zangtechniek", vertelt Erno. "Ook wordt het koor regelmatig gestemd. De dirigent kijkt dan of de koorleden nog in de goede stemcategorie (bijvoorbeeld: alt, tenor, sopraan, bas) ingedeeld zijn. We zijn een amateurkoor dat op redelijk professioneel niveau zingt."

Elk jaar geeft het rond de tachtig leden tellende koor twee kleinere concerten en een grote. Het verschil zit hem in de begeleiding. Bij de kleinere concerten is er bijvoorbeeld orgel- of pianobegeleiding, terwijl in de grote concerten begeleiding van professionele orkesten is. Deze optredens zijn dan ook een stukje duurder voor het publiek.

Jubileumoptreden


Voor zaterdag 28 oktober heeft COV Zaanstreek kosten nog moeite gespaard om een groots jubileumoptreden in de Oostzijderkerk, Zaandam, te verzorgen. Erno: "Het bijzondere aan dit concert is dat wij de Cecilia-mis van Gounod uitvoeren. Deze mis is gewijd aan de beschermheilige van de kerkmuziek St. Cecilia. Het extra feestelijke karakter wordt na de pauze ingevuld door de koorwerken van beroemde opera's. Daarmee gaan we wel enigszins uit onze comfortzone, aangezien we normaliter geen opera's uitvoeren. De link naar opera kan worden gelegd, omdat Gounod immers ook een beroemde operacomponist is." Het optreden begint om 20.00 uur. Alle informatie over dit concert is te vinden op www.covz.nl.

Wie eens een keer wil kijken of zingen bij COV Zaanstreek wat voor hem/haar is, kan drie keer vrijblijvend meedoen. Kijken kan altijd. Het koor repeteert dinsdagavond van 20.00 tot 22.15 uur in de Noorderkerk, Heijermansstraat 127 in Zaandam.

Artikel geplaatst op woensdag 18 oktober 2017 - 13:24