Rodi

'Waar anderen opgaven ging Wittenberg door'
Erepenning voor SBZ-voorzitter Wittenberg

Frans Wittenberg (r) neemt vol trots de erepenning in ontvangst van burgemeester Hamming, met in het midden zijn echtgenote. (Foto: Yvette van der Does/RM)

ZAANDAM - Het college van B&W heeft Frans Wittenberg - voorzitter van Stichting Binnenstadmanagement Zaandam (SBZ) - de Erepenning van Zaanstad toegekend. De Erepenning werd donderdagavond 14 december uitgereikt door burgemeester Hamming tijdens de kerstborrel van SBZ in de Verskade.Wittenberg, die binnenkort afscheid neemt als voorzitter, krijgt de gemeentelijke onderscheiding voor zijn buitengewone verdiensten voor de ontwikkeling van de binnenstad van Zaandam. Hij werd voorzitter van SBZ in 2011, het jaar dat de kiosken op de Gedempte Gracht gesloopt werden en de voorbereidingen voor het uitgraven van de gracht van start gingen. Een tijd waarin ondernemers en gemeente soms lijnrecht tegenover elkaar stonden.
"Frans Wittenberg heeft daar verandering in gebracht", aldus burgemeester Hamming. "Hij is een echte verbinder. Als oud-ondernemer in het centrum kende hij de pijn van zijn collega's en kon die aan 'ons'overbrengen. Maar hij had ook steeds oog voor het grotere belang en was in staat ondernemers daarvan te overtuigen. Het gezamenlijke belang, daar deed en doet hij het voor. De succesvolle realisatie van de gracht is mede te danken aan de goede en structurele samenwerking met Wittenberg en SBZ."
Wittenberg was er na de uitreiking even stil van. Wittenberg: "Je doet het natuurlijk voor elkaar en met elkaar. Ik heb het nooit alleen voor mezelf gedaan. Omdat wij het met de bakkerij altijd goed hebben gehad dacht ik wel 'Ik hoop dat ik later ook iets terug kan'."


Stadshart als merk

Het college roemt de constructieve opstelling van Wittenberg en de positieve manier waarop hij met tal van onderwerpen - van reclameregels tot de organisatie van evenementen - aan de slag ging. "Zijn buitengewone verdiensten vragen om een buitengewone waardering", aldus burgemeester Hamming. "Daarom heeft college hem de Erepenning van Zaanstad toegekend."
De Erepenning van Zaanstad geeft de mogelijkheid om specifiek de gemeentelijke waardering tot uitdrukking te brengen voor personen, bedrijven en instellingen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor Zaanstad. Om die reden is dit college weer actief overgaan tot het uitreiken van gemeentelijke Erepenningen. In september kreeg architect Sjoerd Soeters de Erepenning.

Artikel geplaatst op vrijdag 15 december 2017 - 12:16

Foto's