Rodi

Team Hoop op D'Swarte Walvis neemt De Smuiger over

De Smuiger. (Foto: aangeleverd)

ZAANDIJK - Restaurant De Smuiger is gevestigd in het pand tegenover Molen de Bleeke Dood, nabij het kruispunt Guisweg / Lagedijk in Zaandijk. Het pand is sinds 2009 in gebruik als restaurant. Nadat het in 2016 van eigenaar wisselde, heeft de laatste eigenaar, de familie Lam, het restaurant eind 2017 wegens privéomstandigheden te koop aangeboden. Na gesprekken met de huidige uitbaters van d'Swarte Walvis zijn zij overeengekomen dat de exploitatie per donderdag 1 februari al zou overgaan. Inmiddels is deze overname een feit en zijn alle reeds gemaakte reserveringen integraal overgenomen, onder dezelfde condities.


De nieuwe eigenaren zien een goede toekomst voor het restaurant, maar willen er wel een eigen signatuur aan geven. Ruud Keinemans: "Het restaurant is midden in de Zaanstreek gelegen in een gebied met steeds meer toeristen. Uit ervaring weten we heel goed hoe we hiermee om moeten gaan en bovendien botst deze zaak niet met al bestaande zaken in de omgeving. De keuze voor de nieuwe kaart maken we vòòr 1 april, de start van het hoogseizoen. We zoeken hierbij naar een goede mix van kwaliteit en toegankelijkheid. Ook zullen we wellicht ontbijt gaan aanbieden, want zeker in de zomer lopen de eerste toeristen al voor acht uur de brug over."
Ook zijn de nieuwe eigenaren van plan een nieuwe naam aan het restaurant te geven. Daarbij zoeken ze heel direct een stuk Zaanse storytelling. "De Smuiger heeft nu twee eigenaren in een relatief korte tijd gehad. We weten vanuit d'Swarte Walvis hoe lang het duurt om duidelijk te maken dat er een andere wind waait. Dan is het beter om de naam te veranderen. Bovendien is 'De Smuiger' een moeilijk woord. Mensen hebben vaak geen idee waar het voor staat. Met de nieuwe naam willen we sterk refereren aan de lokale geschiedenis. Ook toeristen nemen we straks mee naar het verleden middels een mooi verhaal over het pand en de streek."
"Wij zullen de dagtoeristen vooral wijzen op het lopen van de ronde via het Voetveer bij de Bonte Hen. Vanuit onze zaken (Brouwerij Hoop en Lab-44) kunnen we hier een goede rol in vervullen en de beleving van de Zaanse Schans completer maken. Het spreekt verder voor zich dat er zoveel mogelijk zal worden gewerkt met Zaanse en regionale producten."
De Smuiger bevindt zich op Lagedijk 7-9 in Zaandijk.

Artikel geplaatst op maandag 12 februari 2018 - 13:32