Rodi

-Advertorial-
Nieuwe ingreep in ZMC: behandelmethode goedaardige prostaatvergroting (UroLift)

Dr. Sigrun Langbein, uroloog. (Foto: Zaans Medisch Centrum)

ZAANDAM - Veel mannen vanaf hun vijftigste hebben last van prostaatklachten zoals flinke aandrang, slecht kunnen uitstellen, vaker naar de wc en met name ook 's nachts moeten plassen. Als de prostaat aangroeit, vernauwt deze de plasbuis, waardoor het plassen minder makkelijk gaat. Urologen hebben diverse methoden ter beschikking om een goedaardige prostaatvergroting te behandelen. Tot nu toe was een medicamenteuze of een operatieve therapie de gouden standaard. Sinds enkele jaren bestaat er een andere techniek genaamd de UroLift en deze wordt ook in het Zaans Medisch Centrum (ZMC), Zaandam, toegepast.


Door het inbrengen van kleine ankertjes (bandjes) worden de vergrote prostaatkwabben opzijgetrokken. Hierdoor ontstaat er tussen de prostaatkwabben weer meer ruimte in de plasbuis, wat het plassen makkelijk maakt. Uroloog Sigrun Langbein: "Ik ben zeer verheugd dat wij deze behandeling hier kunnen uitvoeren. Het is een fantastische ontwikkeling die de zorg voor de patiënt nog meer optimaliseert."
In dagopname worden deze bandjes onder verdoving endoscopisch via de plasbuis ingebracht. De patiënt heeft dan eventjes een katheter, maar kan later bijna altijd zonder katheter naar huis. Hierdoor hoeft de patiënt vaak geen medicijnen of een operatie te ondergaan. De UroLift is een veilige en effectieve methode, die het krijgen van een erectie en zaadlozing niet vermindert. De methode heeft als voordeel dat er niet gesneden hoeft te worden en er geen prostaatweefsel wordt verwijderd.
Voordelen:
-Deze behandeling is minimaal invasief en geeft nauwelijks bloedverlies;
-Patiënten kunnen in dagbehandeling geholpen worden;
-Er wordt niet gesneden;
-Er wordt geen prostaatweefsel verwijderd.
De urologieafdeling van het ZMC is inmiddels het centrum voor UroLift boven het IJ-kanaal en Amsterdam. Er zijn in Noord-Holland geen andere ziekenhuizen die deze ingreep uitvoeren.

Artikel geplaatst op dinsdag 24 april 2018 - 16:23