Rodi

'Probeer leven in de brouwerij te maken in Krommenie'

Café 't Centrum houdt een groot evenement rondom Ronde van Krommenie. (Foto: Cafe 't Centrum)

KROMMENIE - Een derde Pinksterdag? Dat was lange tijd een extraatje voor Zaankanters. Deze vrije dag ontstond tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Zaankanters vierden in 1574 de overwinning op de Spanjaarden tijdens de slag bij Wormer. Traditioneel was derde Pinksterdag ook de datum van de Ronde van Krommenie. Echter, 'Pinkster Drie Ronde van Krommenie', is sinds dit jaar niet meer. De ronde wordt nu zondag 20 mei verreden, oftewel Eerste Pinksterdag. "Vroeger had iedereen vrij, maar nu moeten de meeste mensen werken. Bovendien komen de wielrenners ook van buiten de Zaanstreek en die hebben evenmin een vrije dag", zegt Raymond Castricum, die rondom de wielerronde altijd activiteiten organiseert. De datumwijziging van de ronde grijpt hij aan als kans, want in plaats van één dag is het nu drie dagen feest bij zijn Café 't Centrum. Dit 'Pinksterfestijn' moet als het aan Raymond ligt de nieuwe traditie worden.


Al tientallen jaren is het feest bij Café 't Centrum als de Ronde van Krommenie weer voor de deur staat. "Mijn vader is ermee begonnen. Ik ben van de tweede generatie", vertelt café-eigenaar Raymond. "We zagen dat er minder wielrenners kwamen omdat ze op Pinkster Drie niet vrij zijn of vrij willen nemen. Ronde van Krommenie is een heel oud evenement en we willen dat het blijft bestaan. Daarom hebben we in overleg met wielervereniging DTS besloten om het naar Eerste Pinksterdag te verplaatsen."
Raymond pakt groots uit. Zaterdag 12 mei is er alvast een voorproefje, want dan komt rapper Yes-R naar het café voor een muziekavond. Tijdens het Pinksterfestijn spelen zondag 20 mei de band La Stampa en zanger Dries Roelvink. Maandag 21 mei is het podium voor de band Trafassi en zanger John de Bever en dinsdag 22 mei (Pinkster Drie) voor Yves Berendse en René Eshuijs. "De optredens beginnen rond 16.00 uur en duren tot in de vroege uurtjes. Ik probeer leven in de brouwerij te maken in Krommenie", klinkt Raymond enthousiast.
Maandag 21 mei vanaf 15.00 uur is er bovendien voetbaldarten. "Je moet een klevende bal op een groot dartbord schieten", weet Raymond. Die dinsdag is er vanaf dezelfde tijd spijkerbroekhangen. "De deelnemers hangen in hun spijkerbroek aan een ijzeren beugel. Het gaat erom wie dit het langst volhoudt. Bij beide spelen zijn leuke prijzen te winnen!"
De Ronde van Krommenie start zondag 20 mei om 14.00 uur aan de Heiligeweg in Krommenie en finisht daar ook. Café 't Centrum bevindt zich op Zuiderhoofdstraat 89 in Krommenie.

Artikel geplaatst op donderdag 03 mei 2018 - 15:55