Rodi

'Succes Gouden Eeuw door Zaanse houtzaagmolens'

Gaby voor zijn stand. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

ZAANDAM - In de Zaanse molens ligt veel Nederlandse geschiedenis verscholen. "Het succes van de Gouden Eeuw is aan de Zaanse houtzaagmolens te danken", zegt Gaby Lovers van Windmill Cruises bijvoorbeeld. De ondernemer is diep in de historie gaan wroeten om via een app daarover te vertellen tijdens rondvaarttochten op de Zaan langs Zaanse molens. Mensen die hierin geïnteresseerd zijn of willen weten hoe molen De Bleeke Dood aan zijn naam komt, zitten op de Zaanse Schans goed. Sinds begin mei kunnen ze daar bij de Kalverringdijk opstappen om deze rondvaarttochten met de naam 'Helden in Zicht!' te beleven.


"Mensen moesten eerst alles met de hand zagen. In de zestiende eeuw echter werd voor het eerst de krukas toegepast in houtzaagmolens in en rond de Zaanstreek. Daarmee kun je een verticale beweging omzetten in rotatie en vice versa. Dankzij deze zaagtechniek kon in houtzaagmolens het hout veel makkelijker worden bewerkt om sneller schepen te bouwen. Zo ontstond in de Zaanstreek het eerste handelsgebied van de wereld, dat aan de basis stond van de Gouden Eeuw. Daarin kwam Nederland tot economische bloei. Het is niet voor niets dat de Russische Czaar Peter de techniek kwam afkijken", vertelt Gaby over het historisch belang van de Zaanse Molens, die hij daarom 'Helden' noemt.
Zo zijn er nog veel meer verhalen rondom de Zaanse molens. Bijvoorbeeld dat meelmolen De Bleeke Dood zo heet omdat mensen door het werk vaak onder het meel zaten en er daardoor 'lijkbleek' uitzagen. Gaby heeft de vele verhalen rondom acht Zaanse molens verzameld. Hij liet ze door tachtig stemacteurs in tien talen op een app inspreken.

Arrangementen

Gaby wil met Windmill Cruises nog veel meer moois gaan aanbieden. "We zijn nu door de eerste fase heen", zegt hij. "In de tweede fase komt er nog meer verdieping van de verhalen. We hebben een intensieve samenwerking met Vereniging De Zaansche Molen en zijn van plan meerdere arrangementen aan te bieden. We werken ook samen met de ondernemers van de Zaanse Schans en denken met deze partijen aan allerlei leuke combinaties. Prijsvragen voor kinderen, educatie en meer. Binnenkort zijn we overigens ook rolstoelvriendelijk. Verder kunnen de boten ook privé worden ingehuurd. Daartoe bieden we een spiksplinternieuw cateringprogramma, waarbij maatwerk uiteraard mogelijk is."
De rondvaart is dagelijks tussen 9.30 tot 16.30 uur elk half en heel uur. De tocht start vanaf Kalverringdijk 23 op de Zaansche Schans in Zaandam. Meer informatie: www.windmillcruises.com, tel.: 06-51343225 en e-mail: info@windmillcruises.nl.

Artikel geplaatst op maandag 04 juni 2018 - 11:55