Rodi

Slagerijen Gebr. Groot bestaat 60 jaar

V.l.n.r. Jan, Sander en Arthur Groot. (Foto: Vincent de Vries/Rodi Media)

ZAANDAM - De historie van de slagersfamilie Groot gaat terug naar 1875 en de oorsprong ligt in het Westfriese Zwaagdijk. Het was evenwel de opa van het drietal die in 1958 voor het eerst in de Zaanstreek, om precies te zijn aan de Savornin Lohmanstraat, neerstreek. Toos, Piet en Evert Groot, respectievelijk de tante, oom en vader van Jan (58), Arthur (52) en Sander (44), hebben de spreekwoordelijke eer dat ze de basis hebben gelegd. Na de sluiting van de winkel in het hartje van Zaandam openden de broers in 1998, pal tegenover Albert Heijn, een slagerij in winkelcentrum Westerwatering. Twaalf jaar later, in 2010, werd de zaak in winkelcentrum De Saen in Assendelft geopend. Niet geheel toevallig is ook hier grootgrutter AH de overbuurman.


Gevraagd naar grote veranderingen in het slagersvak tussen toen en nu, beantwoordt Jan met: "Als je alleen het assortiment neemt, is er ongelooflijk veel veranderd. Er is zoveel bijgekomen. Maaltijden, salades en specials, zoals wij ze noemen. En er is een beduidend verschil in koopgedrag. Dat is momenteel heel anders dan voorheen. Toen deed men met een pan stoofvlees een halve week, dat is nu wel anders. Alhoewel, het begint enigszins terug te komen, want met name in het najaar en de winter gaan er bij ons kilo's stoofvlees de deur uit", vertelt Jan.
Uitdagend en spannend, zo ervaart Groot dagelijks zijn vak en dat van zijn broers. "Het lijkt alsof elke dag dezelfde is, maar als je met de trends van deze tijd meegaat, blijft het een prachtig en ambachtelijk vak. Wij hebben tevens het grote voordeel dat we lid zijn van de vakgroep Keurslagers. Op die manier kunnen we veel van elkaar leren en daarnaast wordt er veel aangedragen." Trots zijn de Grootjes op het feit dat tradities nog steeds in ere worden gehouden. "Sinds 1979 kopen we al het rundvlees bij een boer in Ter Haar en het varkensvlees bij boer Van Dalen uit Schagen. Zo kopen we producten uit de streek en houden we bovendien het oude ambacht in stand. En dat is vrij uniek."
Ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan trakteren de broers Groot de klanten op enkele aanbiedingen. Zoals een shoppertje (tasje) met een pakket vlees voor 15 euro en vrijdag 8 en zaterdag 9 juni kan er volop genoten worden van proeverijen van eigen producten. Gebr. Groot bevindt zich in Winkelcentrum Westerwatering, Langeweide 99 in Zaandam (tel.: 075-6163583) en Winkelcentrum De Saen, Kaaikhof 25 Assendelft (tel.: 075-6573808). Meer informatie: www.grootzaandam.keurslager.nl.

Artikel geplaatst op maandag 04 juni 2018 - 12:51