Rodi

'Cacaomaand vol smakelijke activiteiten'

Zondag 28 oktober kunnen mensen tijdens een rondje molen zien hoe van cacaobonen cacaoboter wordt geslagen. (Foto: Stichting Marketing Zaanstreek)

REGIO - Cacaomaand oktober wordt volgens Stichting Marketing Zaanstreek een smakelijk moment om de Zaanstreek te ontdekken. Op Zaansmaken.nl verzamelde de stichting tal van activiteiten rond Zaanse smaken als cacao en chocolade, waaronder familieactiviteiten in de herfstvakantie.


Zaansmaken vertelt het verhaal van de smaken van de Zaanstreek, ooit de provisiekast van Nederland. Het is echter ook een ode aan het 'maken', waar de Zaanstreek bekend om staat. Op Zaansmaken.nl staan de volgens Stichting Marketing Zaanstreek leukste activiteiten verzameld van Zaanse ondernemers en organisaties in oktober, de maand die bekendstaat als Cacaomaand. De Zaanstreek was het historisch hart van de Nederlandse cacao-industrie en nog altijd wordt een groot deel van de wereldwijde cacaobonenoogst hier aan de Zaan verwerkt. Met de Cacaomaand wordt de komst van een nieuwe oogst cacaobonen in oktober gevierd.

Unieke gebeurtenissen

Tussen die Zaansmaken-activiteiten zitten ook heel bijzondere. Oliemolen De Bonte Hen op de Zaanse Schans verandert bijvoorbeeld voor even in Chocolademolen. Zondag 28 oktober kunnen mensen tijdens een rondje molen zien hoe van cacaobonen cacaoboter wordt geslagen. Daarnaast kunnen ze onder andere speciaal voor Zaansmaken georganiseerde workshops volgen en aanmonsteren voor een Chocolate River Tour. Deze laat mensen letterlijk en figuurlijk van de Zaanse cacaohistorie proeven. Een totaaloverzicht van de activiteiten is te vinden op Zaansmaken.nl.
Marketing Zaanstreek wil het met de verzamelde activiteiten extra aantrekkelijk maken om de Zaanstreek te komen ontdekken. Voor bezoekers, maar zeker ook voor de Zaankanters zelf. Marketing Zaanstreek directeur Lex Kruijver: "Veel Zaankanters beseffen niet hoe bijzonder de Zaantreek is. Ik hoop van harte dat Zaansmaken ook hen uitdaagt hun eigen streek verder te ontdekken."
Op Zaansmaken.nl zijn onder andere activiteiten te vinden van CacaoLab Zaans Gedaan, Windmill Cruises, Zaans Museum, Smells like Chocolate, De Zaansche Molen, Hoop op d'Swarte Walvis, Brouwerij Hoop en Lab-44, Hemlab, Dutch Tourism, de Zaanse Schans en Chocoladefabriek De Euforij.

Artikel geplaatst op woensdag 26 september 2018 - 09:09