Rodi

HET - eersteklas tweedehands kleding in Zaandam

HET met eigenaar Hetty Rappard(r) en Lidwien (l) die de zojuist ingebrachte laarzen past. (Foto: Yvette van der Does)

ZAANDAM - De Westzijde mag met met de komst van kwaliteitswinkels zoals HET en met de herinrichting van de openbare ruimte straks weer 'De fluwelen Westzijde' heten. HET is daar de woonkamer waar eersteklas tweedehands kleding en accessoires gekocht kunnen worden. In de winkel van Hetty Rappard kun je in alle rust kleding passen en een kopje thee drinken.


Hetty heeft met haar collectie in het karakteristieke pandje - ze zit er bijna drie jaar - een groot klantenbestand opgebouwd. In deze winkel komen niet allen jouw vriendinnen. Ook mannen en de moeders van de vriendinnen 'shoppen' bij Hetty. Bij de bestaande collectie nu ook herenconfectie: mooie kostuums van bijvoorbeeld Hugo Boss, schoenen van Floris van Bommel, jassen van Tommy Hilfiger. Een groot deel van de gehele collectie is tijdelijk afgeprijsd met 50% korting.
"Hier komen soms drie generaties tegelijk winkelen", vertelt Hetty. "Moeder met hun dochter en kleindochter. Of de dochter stuurt haar vader langs omdat ze een leuke pantalon heeft zien hangen." HET heeft een heel breed assortiment kwaliteitskleding, dure merken en ook handgemaakte kleding. Alles hangt overzichtelijk en gestoomd in het rek, in deze winkel geen 'fast fashion'.

Wel nieuw

Veel vaste klanten gaan voordat ze de stad in gaan eerste kijken bij Hetty. "Pas als ik het hier niet vind kijk ik verder", vertelt een klant. "En als ik het wel vindt kan ik mijn geluk niet op, dan heb ik zomaar een paar honderd euro uitgespaard! Neem als voorbeeld dit jasje van Mart Visser, die kost 69 euro. Nieuw kostte het jasje een jaar geleden nog 259 euro, tel maar uit mijn winst!"
Vintagekleding van HET in Zaandam is niet alleen mooi, het is ook duurzaam. Hetty heeft klanten die alleen maar bij haar komen winkelen, die kopen zelden iets nieuws. “Maar de kleding die ik verkoop is regelmatig wel ‘nieuw’, want vaak genoeg hangt het prijskaartje er nog aan bij binnenkomst!“, weet Hetty.
Vriendinnen

Met vriendinnen winkelen kan heel gezellig zijn. Hetty weet daar alles van. "Bij mij kunnen vrouwen een vriendinnenavond houden. Ik zorg dan voor hapjes en drankjes. Het is altijd heel leuk en met meer vriendinnen krijg je eerder een uitgesproken kledingadvies!" En als die vijf vriendinnen geen verstand van mode hebben? “Dan grijp ik natuurlijk in!”, lacht Hetty.
Inbreng van merkkleding is altijd mogelijk, wel graag op afspraak. De opbrengst (na verkoop binnen 8 weken) mag ook meteen weer in de winkel worden besteed, hoe leuk is dat!
HET bevindt zich aan Westzijde 136 in Zaandam, 075-6708200. www.hetzaandam.nl

Artikel geplaatst op vrijdag 18 januari 2019 - 12:33