Rodi

'We voelen ons allemaal wel eens eenzaam!'
Organisaties in gemeente Bergen bundelen krachten om eenzaamheid tegen te gaan

Marleen van der Vliet: 'Belangrijk is zoveel mogelijk eenzaamheid preventief aan te pakken en signaleren.'

GEMEENTE BERGEN - Stichting Welzijn Bergen zet zich samen met andere organisaties in de gemeente Bergen in tegen eenzaamheid. In het kader van de landelijke Week tegen Eenzaamheid - 21 september tot en met 1 oktober - is een aantrekkelijk programma voor jong en oud samengesteld. "Onder de noemer 'Kom erbij' willen wij met de instanties en de inwoners eenzaamheid een halt toeroepen", vertelt Marleen van der Vliet, eenzaamheidscoach bij Stichting Welzijn Bergen.


Eenzaamheid en ouderen worden tegenwoordig in één zucht genoemd. Niet zo gek met - doeltreffende - tv-programma's zoals die van Geer en Goor die de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen aangaan. Maar eenzaamheid komt in alle generaties en lagen van de bevolking voor. "Zo voelt één op de drie jongeren zich eenzaam", weet Marleen van der Vliet aan de hand van een recent landelijk onderzoek. "We voelen ons allemaal wel eens eenzaam", vervolgt ze, "maar dat is anders dan wanneer je een lange tijd eenzaam bent. Mensen die last hebben van eenzaamheid ervaren een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen of hebben minder sociale relaties dan ze wensen. Dat kan gepaard gaan met gevoelens van leegte, verdriet, angst, zinloosheid en lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheid is veelal een verborgen probleem: het is niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen en er wordt weinig over gepraat. Iemand met weinig contacten hoeft overigens niet per se eenzaam te zijn. Terwijl iemand die veel mensen om zich heen heeft, zich toch eenzaam kan voelen. Zo kan een moeder die net een baby heeft gekregen - en volop aandacht krijgt - toch eenzaam zijn, of een kind op een schoolplein; vaak betreffen het situaties waarin een verandering heeft plaatsgevonden, die noemen wij scharniermomenten. Wanneer eenzaamheid langere tijd aanhoudt, circa een jaar, kan er gedragsverandering optreden", benadrukt Van der Vliet. "De gevolgen hiervan kunnen groot zijn en zelfs leiden tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Eenzaamheid verhoogt zelfs de kans op voortijdig overlijden. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij gevolgen eenzaamheid versterken. Belangrijk is zoveel mogelijk eenzaamheid preventief aan te pakken en signaleren, bij anderen maar misschien ook bij onszelf. Eenzaamheid is overigens niet hetzelfde als alleen zijn, het valt wel regelmatig samen."

Activiteiten


Stichting Welzijn Bergen organiseert samen met verschillende instanties, zoals wijkverenigingen, buurthuizen en kerken in de gemeente Bergen allerlei activiteiten om mensen te verbinden om gezamenlijk eenzaamheid tegen te gaan. "Het accent van de campagne ligt op preventief eenzaamheid aanpakken", benadrukt Jeanette Hendriks van Stichting Welzijn Bergen. "Zo start in september in Bergen de cursus Creatief Leven; acht bijeenkomsten voor mensen die zich regelmatig alleen voelen, bijvoorbeeld tijdens feestdagen. Ook voor mensen die bijvoorbeeld opzien tegen situaties als vrienden maken is het een effectieve cursus. Cursisten leren stappen te ondernemen voor een fijner en gelukkiger leven. Maandag 25 september is de aftrap van de Week tegen Eenzaamheid. Die dag is een groepswandeling; bewegen verbindt en je komt letterlijk in beweging. In Egmond aan Zee wordt in samenwerking met de Zonnebloem een lunch georganiseerd. Kortom; er is van alles te doen."


In het Bergens Nieuwsblad en Contact verschijnt 20 september uitgebreide informatie over eenzaamheid en een programma met de activiteiten die in het kader van de Week tegen Eenzaamheid in de gemeente Bergen worden gehouden. Zie ook www.welzijnbergen.nl

Artikel geplaatst op dinsdag 12 september 2017 - 09:39