Rodi

De kracht van shiatsu
Maak kennis met shiatsu en Chinese inktkunst tijdens open huis bij Inner-Qi

onderschrift

SCHOORL - Chantal van Scherpenzeel is professioneel shiatsu-therapeut. Ze behandelt haar cliënten in haar nieuwe, stijlvolle praktijk Inner-Qi aan Duinweg 57. Ter kennismaking houdt ze zaterdag 21 april van 12.00 tot 16.00 uur open huis en is in haar shiatsu-studio en het naastgelegen 'Zen in Schoorl' de expositie 'Zen meets Art' te zien. Daar wordt een collectie van haar Chinese inkttekeningen getoond.


Shiatsu is een Japanse manuele behandelmethode die de vitaliteit van het lichaam vergroot, vermoeidheid vermindert en de natuurlijke zelfhelende kracht van het lichaam stimuleert. "De methode is vergelijkbaar met acupunctuur", legt Chantal uit. "Maar in plaats van met naalden wordt met de handen gewerkt. Het doel is lichaam en geest in balans brengen. "Je komt weer in je eigen kracht."
Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk. De methode wordt ook wel acupressuur of drukpuntmassage genoemd. Hierbij worden de energiebanen aangesproken. De holistische achtergrond van shiatsu ligt net als bij acupunctuur in de traditionele Chinese geneeskunde. "Er is niets zweverigs aan. Deze geneeswijze is zo'n drieduizend jaar oud. Met de behaalde resultaten heeft de methode zich allang bewezen."
Toen Chantal zelf ooit via acupunctuur in aanraking kwam met de Chinese geneeskunde, was ze direct verkocht. "Ik had ontzettend veel baat bij de behandelingen. Het werkt ook preventief, voorkomt dus klachten. Maar de behandelmethode shiatsu past, vanwege het soort lichaamscontact, beter bij mij. Aanraken resulteert ook in loslaten van stagnaties en blokkades, om energie weer vrij te laten stromen. De shiatsu-behandelingen van Chantal worden veelal aangevuld met ooracupunctuur. Klachten kunnen bijvoorbeeld stress, slaapproblemen, allergieën en spijsverteringsklachten zijn. Elke cliënt krijgt zodoende bij mij een uitgebreide intake waarbij ook vragen over leefgewoontes, voedingspatroon en emoties aan bod komen. Aan de hand daarvan stel ik een diagnose en maak ik een behandelplan. Indien gewenst geef ik tips over voeding en hoe je het leven zou kunnen benaderen. De reguliere zorg is er, dit biedt een alternatief. Ik ben een voorstander van het gebruikmaken van het beste van beide werelden, de oosterse en westerse geneeskunde."
(In kader)
Shiatsu-praktijk Inner-Qi is aangesloten bij beroepsvereniging Zhong. Behandelingen worden - indien aanvullend verzekerd - bij de meeste zorgverzekeraars vergoed. Shiatsu is geschikt voor man en vrouw, jong en oud.
Chantal van Scherpenzeel startte na haar driejarige opleiding Shiatsu therapie bij Qing-Bai, de Academie voor Chinese Geneeskunde, en de opleiding Westerse Medische Basiskennis, vijf jaar geleden een praktijk in Haarlem. Elk jaar wordt ze bijgeschoold via de beroepsorganisatie. Sinds ze met haar gezin in Schoorl woont ('we wilden wonen in de natuur en van het buitenleven genieten'), behandelt ze haar cliënten in haar nieuwe praktijk in Schoorl.
Shiatsu-praktijk Inner-Qi, Duinweg 57, Schoorl, tel. 06-50293356, e-mail: chantal@inner-qi.nl, www.inner-qi.nl

Artikel geplaatst op donderdag 12 april 2018 - 09:27

Foto's