Rodi

Egmonds RAADhuis voor Jongeren opent deuren

(Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN DEN HOEF - In Egmond aan den Hoef is dinsdag 10 oktober het RAADhuis voor Jongeren gestart. Elke dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur en elke zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur kunnen jongeren binnenlopen voor een luisterend oor, een zinvol gesprek en goede raad. Initiatiefnemers zijn pedagoge Lisa van Nieuwburg-Bedaux, van de Huiswerkwinkel en maatschappelijk werker, Kirsten Petri Groot, voormalig medewerker van Bureau Jeugdzorg Amsterdam.


"We merken bij de Huiswerkwinkel dat jongeren behoefte hebben aan een plek waar ze terechtkunnen met hun verhalen. Ze maken zich los van hun ouders, maar zitten met veel vragen. We willen met het RAADhuis een preventief vangnet zijn en een veilige plek bieden. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk. Indien nodig verwijzen we door." De gesprekken kunnen gaan over alles wat tieners maar bezighoudt: over relaties en liefde, zelfvertrouwen en onzekerheid, pesten, school en werk, seksualiteit, uitgaan, alcoholgebruik, social media, groepsdruk en geld. "Geen onderwerp is te gek. Bovendien is een bezoek aan het RAADhuis voor Jongeren gratis". Het RAADhuis voor Jongeren is ondergebracht in hetzelfde pand als de Huiswerkwinkel: Herenweg 207 in Egmond aan den Hoef.

Vangnet voor jongeren

Naast school en huiswerk speelt er bij tieners op de achtergrond vaak veel meer. "Als je daar ook aandacht voor hebt en dingen bespreekbaar maakt, zit een jongere vaak beter in zijn of haar vel. Alles gaat beter", zo ervaart Lisa bij de Huiswerkwinkel. "Aandacht werkt preventief. De intentie is met het RAADhuis een laagdrempelig vangnet te bieden voor jongeren. Hier kunnen ze hun verhaal doen en hun hart luchten, zonder dat er een indicatie nodig is of dat er wordt gedaan aan dossieropbouw." Kirsten: "Wij bieden een plek waar een moment van rust en aandacht is in deze hectische tijd. Velen hebben het druk: ook ouders en grootouders. Jongeren hebben soms het gevoel tussen wal en schip te vallen. Even een kopje thee, de verhalen aanhoren, de juiste vragen stellen en ze zo kritisch laten nadenken over zaken. We helpen ze graag daarmee. We hopen dan ook dat jongeren niet eindeloos met dingen blijven rondlopen. En natuurlijk, als er sprake is van ernstige problematiek, verwijzen wij door. Maar ze hoeven het niet alleen te doen."
Het RAADhuis voor Jongeren start als pilot. "Mogelijk kunnen we in de toekomst het RAADhuis uitbreiden met meer initiatieven voor onze jongeren."

Artikel geplaatst op donderdag 12 oktober 2017 - 11:20