Rodi

Bekkenfysiotherapie en zwangerschapscursus

Yvonne van de Reep. (Foto: aangeleverd)

DE EGMONDEN - Yvonne van de Reep, werkzaam bij Fysiotherapie Ronde, is master bekkenfysiotherapeut i.o. Vanuit dit vakgebied houdt zij zich bezig met patiënten met klachten in de lage rug, bekken en heupregio en geeft zij de cursus ‘Zwanger, gezond en fit’.


Bekkenfysiotherapie houdt zich bezig met klachten in de lage rug, bekken en heupregio, zowel bij mannen als vrouwen. Klachten die behandeld worden, zijn bijvoorbeeld pijnklachten in de buik, bekkenbodem of rond de geslachtsdelen of klachten veroorzaakt door een verzakking of na een operatie in het bekkengebied. De meest bekende klachten waar de bekkenfysiotherapeut mee kan helpen, zijn plasklachten (verlies van urine, hoge plasfrequentie), het moeilijk uit stellen van de toiletgang, klachten op seksueel gebied of zwangere vrouwen die last hebben van bekkenpijnklachten.
In het eerste bezoek wordt een uitgebreide anamnese afgenomen om zo verbanden te kunnen leggen tussen de ervaren klachten en de mechanismen die hier verantwoordelijk voor zijn. Door uitwendig en/of inwendig onderzoek wordt gekeken waardoor de klachten veroorzaakt worden en welke therapie kan leiden tot vermindering of herstel van de klachten.
De behandeling bestaat uit oefentherapie om de functie van de bekkenbodemspieren te verbeteren eventueel met behulp van inwendige technieken, EMG of elektrostimulatie. Belangrijk is dat de patiënt een actieve rol heeft. Adviezen en oefeningen worden mee gegeven die in de dagelijkse praktijk uitvoerbaar zijn.

Zwangerschapscursus ‘Zwanger, gezond en fit’

Deze cursus wordt georganiseerd i.s.m. de GGD Hollands Noorden. In kleine groepen begeleidt Yvonne in zeven lessen van 75 minuten de zwangere vrouw (en haar partner) en bereidt zij hen voor op een bijzondere periode. Dat gebeurt door middel van oefeningen voor de lage rug en bekken en het geven van informatie over zwangerschap en bevallen.
Meer informatie is te vinden op de website van de GGD Hollands Noorden: https://www.ggdhollandsnoorden.nl/cursussen-en-bijeenkomsten/cursus-zwanger--gezond-en-fit.aspx

Artikel geplaatst op maandag 30 oktober 2017 - 09:47