Rodi

Oncofit bij Fysiotherapie Bleyendaal
Speciaal trainingsprogramma ‘Fit! tijdens of na kanker’

(Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN ZEE - Wie zware behandelingen tegen kanker moet ondergaan, of ondergaan heeft, denkt vermoedelijk niet als eerste aan het op peil houden van de conditie. Toch is het zinvol om daar bij stil te staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het veel voordelen heeft om tijdens de behandeling tegen kanker een speciaal daarvoor ontwikkeld trainingsprogramma te volgen.


Fysiotherapie Bleyendaal biedt deze trainingstherapie aan tijdens en na de behandeling van kanker. “Het werkt echt heel goed”, vertelt Pauline Bleyendaal. “Tijdens en na de behandeling van kanker is vermoeidheid vaak een groot probleem. De conditie neemt af en mensen voelen zich psychisch ook niet goed. Vanuit het ziekenhuis werd een programma aangeboden, maar daarvoor moest men dan weer terug naar het ziekenhuis om te oefenen. Deze trainingen zijn laagdrempelig en dicht bij huis. Je brengt de kinderen naar school en vijf minuten later ben je aan het sporten. Veel mensen vinden het fijn om zelf aan de slag te kunnen met het herstel en gaan heel gemotiveerd van start. Gaandeweg worden ze enthousiaster omdat ze de verbetering voelen.”

Onder controle
Door bewegen onder professionele begeleiding kunnen vermoeidheidsklachten verminderen en leren de deelnemers beter ervaren wat ze aankunnen. “Zo kunnen we samen de lichamelijke en geestelijke conditie op verantwoorde wijze verbeteren”, legt Pauline uit. “Mensen hebben soms moeite om zelf in te schatten wat wel of niet kan en hoe lang iets volgehouden kan worden. Het voelt dan fijn om daarbij onder controle te zijn, dat geeft zekerheid. In mijn opleiding bij onder andere Onconet heb ik geleerd wat kanker(behandelingen) met het lichaam en de conditie doen en tegen welke beperkingen patiënten aan kunnen lopen. Daardoor is het voor mij goed in te schatten wanneer men er verstandig aan doet om een tandje bij te zetten, of juist gas terug te nemen.”
Voordelen
Mensen die tijdens de behandeling tegen kanker het programma ‘Fit! Tijdens of na kanker’ volgen behouden hun fitheid en spierkracht, hebben minder klachten van misselijkheid, vermoeidheid, of pijn, verdragen de chemotherapie beter en hebben een lager risico op voortijdig stoppen van de behandeling en gaan sneller en meer uren aan het werk na de behandeling. Mensen die na afloop van de behandeling tegen kanker beginnen met trainen hebben sneller herstel van fitheid en spierkracht, hebben sneller herstel van vermoeidheid en kunnen sneller hun dagelijkse activiteiten hervatten.
Programma
Onder leiding van Pauline wordt een persoonlijk op maat gemaakt programma gevolgd, dat bestaat uit een combinatie van kracht- en conditietraining. “Daarnaast geef ik advies hoe mensen thuis op een verantwoorde manier aan hun conditie kunnen werken en zo actief mogelijk blijven. Mensen kunnen starten wanneer ze willen. Heeft u behoefte aan begeleiding bij het fit blijven of worden tijdens of na een kankerbehandeling? Bespreek dit dan met uw arts.”
Elke dinsdag- en vrijdagochtend tussen 10.30 en 11.30 uur wordt getraind in kleine groepjes van maximaal vier personen. Meer informatie is te vinden op www.fysiobleyendaal of telefonisch bij Pauline, tel. 06 23 32 80 06.

Artikel geplaatst op woensdag 03 januari 2018 - 10:05