Rodi

Begeleiding bij oncologische problematiek
bij Fysiotherapie Ronde

(Foto: aangeleverd)

DE EGMONDEN - Trude Weijers, is oedeemfysiotherapeut en tevens geschoold voor het behandelen en begeleiden van patiënten met oncologische problematiek. Deze twee specialisaties kunnen in elkaar overlopen.


Lymf- en oedeemtherapie

Deze vorm van therapie houdt zich bezig met klachten van (lymf)oedeem, een abnormale ophoging van vocht in het lichaam. De patiënt merkt dit door spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en de toename van de omvang van het betreffende lichaamsdeel. De klachten waarmee de oedeemtherapeut kan helpen, variëren van ‘het zwaarder aanvoelen’ van het lichaamsdeel , beperkingen in de dagelijkse bezigheden tot beperking van de beweging. In het eerste bezoek wordt een uitgebreide anamnese afgenomen om de klachten in kaart te brengen en samen de doelen van de behandeling te bepalen.
De behandeling bestaat uit meerder componenten, zoals oefentherapie om het afvoer van vocht te stimuleren. De patiënt krijgt oefeningen waarbij de spieren worden gebruikt als natuurlijke ‘massage’ om het vocht af te voeren. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van manuele lymfdrainage, een speciale massagetechniek, ondersteuning met zwachtels, tape en therapeutische kousen. Ook krijgt men voorlichting en adviezen over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Oedeem kan ook voorkomen bij kanker.
Begeleiding van oncologische patiënten

Trude heeft meerdere cursussen en opleidingen gevolgd specifiek gericht op oncologie. Zij beschikt hierdoor over specifieke kennis over deze problematiek, de medische behandelingen en de korte en de langetermijneffecten ten gevolge van deze behandelingen. Zij is op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen binnen de oncologie. Vanwege haar werk in het Brandwondencentrum in Beverwijk heeft Trude ook specifieke kennis over het behandelen van littekens.
Trude begeleidt en behandelt deze patiënten zowel in individueel als in groepsverband. Verder is zij betrokken geweest bij de opzet van en is zij aangesloten bij het Netwerk Oncologische Zorg. Dit netwerk zet zich in om de nazorg vanuit het ziekenhuis te ondersteunen door fysiotherapeuten, diëtisten en psychologen.
Trude is te vinden op de zorgzoekers van het Onconet (www.onconet.nl) en het Netwerk Oncologische Zorg (www.netwerkoncologischezorg.nl Voor meer informatie en/of om een afspraak te maken met Trude Weijers kan men op werkdagen bellen naar de praktijk in Egmond aan Zee, telefoonnummer 072-5064258.

Artikel geplaatst op dinsdag 20 maart 2018 - 09:58