Rodi

Eerste groene asperges bij Bakkums Boetje

Susan Bakkum reikte de eerste groene asperges van het seizoen uit aan Jacques Dekker van Diverzio. (aangeleverde foto)

HEERHUGOWAARD - Bij het Bakkums Boetje werden dinsdagmiddag 18 april de eerste groene asperges van het seizoen gestoken. De smaakvolle groente is de komende tijd volop verkrijgbaar bij het Bakkums Boetje aan de Middenweg 452 in Heerhugowaard.
,,Het is altijd weer spannend wanneer we dit prachtig product kunnen oogsten", vertellen Niels en Susan Bakkum van Bakkums Boetje. ,,Het is een natuurproduct en we zijn afhankelijk van het weer en de temperatuur. We hebben best een warme periode achter de rug en dan groeit zo’n asperge harder dan normaal. Daarom moeten we nu al oogsten, eerder dan gepland." Niels en Susan runnen al jaren samen een mooi tuinbouwbedrijf in Heerhugowaard-Noord, waar ze onder meer diverse soorten kool en aardappelen telen. Sinds een paar jaar zijn daar ook de groene asperges bij gekomen. Susan: ,,Wij geloven in eerlijke en verse producten en merken dat de behoefte bij de consument aan dit soort producten groeit. Vers en gezond is geen hype." Zij wijst nog maar eens op de gezondheidseffecten van kool en asperges. ,,Kijk maar eens op de serieuze websites en lees de onderzoeken naar wat er in asperges zit. Deze groente staat bol van de vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Het lijkt erop dat asperges ook goed zijn voor suikerpatiënten, maar daar moet nog wel meer onderzoek naar worden gedaan."

Duurzaam eten en drinken

De eerste asperges werden aangeboden aan Jacques Dekker, adviseur van Diverzio. Deze organisatie zet zich in voor duurzaam eten en drinken in onder meer ziekenhuizen en instellingen voor ouderen in Noord-Holland Noord. Niels: ,,Ik volg bij Diverzio de masterclasses 'Gezonde korte ketens' en zie dat agri-ondernemers veel kunnen betekenen voor de gezondheidszorg. Met kool en asperges uit eigen streek kunnen we bovendien voedselverspilling in de zorg tegengaan." De catering tijdens de feestelijke bijeenkomst werd verzorgd door Restaurant Stroming, in samenwerking met leerlingen van het Horizon College. Susan: ,,Mooie verbinding tussen ons als teler, restaurant en onderwijs!"
De groene asperges liggen tot ongeveer juni in Bakkums Boetje: gewoon, leuk, lekker.

Artikel geplaatst op woensdag 19 april 2017 - 10:13Reacties (0)


Reageer