Rodi

Wereldwinkel Heerhugowaard houdt ermee op

HEERHUGOWAARD - Na zeventien jaar sluit Wereldwinkel Heerhugowaard zijn deuren. De cadeauwinkel in fairtradeproducten gaat in zekere zin ten onder aan zijn eigen succes. ,,De reden dat we sluiten is dat de omzet terugloopt", vertelt voorzitter Monique Bosma. ,,Fairtrade food is nu ook te koop bij de supermarkt, dus niet meer exclusief bij de Wereldwinkel." Zaterdag 23 september is de laatste dag dat men iets kan kopen bij de Wereldwinkel aan het Raadhuisplein. Tot die tijd is er opruiming: klanten ontvangen twintig procent korting op alle producten.
Bij de consument groeit de bewustwording dat handelaren een eerlijke prijs voor hun product verdienen, en dat was een belangrijke doelstelling van de Wereldwinkel. Maar dat gaat wel ten koste van de eigen omzet. Monique: ,,We zijn de laatste jaren meer een cadeaushop geworden met veel handwerk van producenten die er een eerlijke prijs voor krijgen. Dus een cadeau met een boodschap. Ook de doppers zijn nu overal te koop. Daarnaast hebben we veel concurrentie, onder meer van webshops. Onze winkel is te klein om een internetshop te beginnen.
De vrijwilligers zijn veelal op leeftijd en er is weinig jonge aanwas. Monique: ,,Tegenwoordig zijn er zo veel mooie initiatieven om je als vrijwilliger voor in te zetten. Het bestuur heeft daarom de knoop doorgehakt: per 1 oktober houdt de Wereldwinkel op te bestaan. Maar we kijken terug op een mooie periode waarin, met steun van sponsors, klanten en vrijwilligers, projecten en producenten gesteund zijn. En daar zijn we dankbaar voor. We gaan het nu allemaal netjes afhandelen en de winkel leegverkopen. Onze huurbaas heeft per 1 oktober nieuwe huurders."

Artikel geplaatst op vrijdag 11 augustus 2017 - 15:37