Rodi

Speuren bij de boer

De boerenfamilie Dol zet de staldeuren wijd open voor belangstellenden. (aangeleverde foto)

URSEM - Boerenfamilie Dol zet zondag 10 september van 10.00 tot 15.00 uur de staldeuren wagenwijd open voor publiek. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen bij de boerderijdieren, de stallen en zien hoe de dieren worden verzorgd. Ook zijn er live-demonstraties van slager Jan Splinter en is er een speurtocht voor jong en oud uitgezet. De speurtocht gaat niet alleen over het boerenerf, maar ook door de Hensbroeker polder.

De speurtocht is een wandeling van circa vijf kilometer over het boerenerf en door de polder Hensbroek met de molen. Belangstellenden kunnen het boerenbedrijf, de dieren en de natuur verkennen. Er zijn dieren, zoals koeien en schapen van boer Dol te bewonderen, maar ook varkens van boer Hardebol uit Middelie. Kinderen mogen ponyrijden en konijnen knuffelen. Slagerij Waterlant’s Weelde – Natuurvlees is aanwezig en laat verschillende lekkernijen proeven. In de slagerij wordt er nog ambachtelijk uitgesneden en uitgebeend. Het product blijft puur, er wordt niets aan toegevoegd. In de worstmakerij worden de lekkerste worsten geproduceerd. Slager Jan Splinter geeft verschillende demonstraties, waaronder het uitbenen van het vlees. Ook vertelt hij waarom hij net een stapje verder gaat dan de meeste slagers als het gaat om afkomst en kwaliteit.
De toegang tot het evenement is gratis. Voor een aantal activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. Er is voldoende parkeergelegenheid rondom te boerderij aan de Uitgang 5 in Ursem.

Boer Dol is één van de boeren van Waterland Coöperatief. Boeren die samen met Waterlant’s Weelde – Natuurvlees in Oosthuizen afspraken gemaakt hebben over dierenwelzijn en het behoud van de lokale natuur. De dieren lopen bijvoorbeeld zoveel mogelijk buiten en het jongvee drinkt minimaal negen maanden bij de moeder. Het zijn boeren met hart voor het vak.

Artikel geplaatst op dinsdag 29 augustus 2017 - 14:49Reacties (0)


Reageer