Rodi

'Elk plat dak heeft potentie'
Bukom neemt indrukwekkend zonnepark in gebruik

De 540 zonnepanelen op het dak van Bukom leveren genoeg energie om vijftig huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien. (foto B2B fotografie)

HEERHUGOWAARD – Bukom behoort sinds dinsdagmiddag 30 januari tot de duurzaamste energie-opwekkers van ondernemend Heerhugowaard. Die middag stelde Monique Stam, wethouder Economische Zaken van de gemeente Heerhugowaard, het nieuwe zonnepark van Bukom aan de Newtonstraat/Fahrenheitstraat officieel in gebruik. Directeur Richard Broer hoopt andere ondernemers te inspireren om ook over te gaan op duurzame energie: ,,Elk plat dak op dit industrieterrein heeft potentie."
De cijfers zijn indrukwekkend. Op het dak van Bukom liggen in totaal 540 zonnepanelen, met een piekvermogen van 147.000 Watt. ,,De opbrengst is 130.000 kiloWattuur per jaar”, vertelt Broer trots. ,,Dat staat gelijk aan een jaarverbruik gelijk aan dat van vijftig huishoudens. Daarnaast betekent het voor ons zo’n 60.000 kilogram minder CO2-uitstoot per jaar."
Bukom staat duurzaamheid voor. Het bedrijf houdt zich onder meer bezig met het verwerken van reststromen uit de voedingsindustrie, die verwerkt worden tot brandstoffen voor duurzame energiecentrales. ,,Wij zitten dus al dicht op het vuur, maar we hopen ook een voorbeeld te zijn voor andere ondernemers. De gemeente heeft besloten een zonneweide aan te leggen op De Vaandel, maar waarom zou je een stuk grond gaan gebruiken als je allemaal bedrijfspanden hebt met platte daken, die uitermate geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen?"

Stap voor stap

Broer, die bestuurslid is van Bedrijfskring Heerhugowaard – Bukom-oprichter en -eigenaar Pierre Koomen is voorzitter - roept andere ondernemers op om na te denken hoe zij hun bedrijfsvoering duurzamer kunnen maken en bewuster met energie kunnen omgaan. ,,Daarbij hoef je echt niet over één nacht ijs te gaan. Een berg beklim je ook stap voor stap. Kijk eens waar je op kunt besparen, wat je kunt verduurzamen. Heb je bijvoorbeeld al ledverlichting? En probeer de energie waar je echt niet zonder kunt zo duurzaam mogelijk in te kopen of op te wekken, eventueel gebruik makend van subsidies. Heerhugowaard is goed bezig op het gebied van verduurzaming, daar kan het bedrijfsleven niet bij achterblijven."

Artikel geplaatst op donderdag 01 februari 2018 - 10:36

Foto's