Rodi

‘Ik ben een echte controlefreak ‘
Attack wil vooroordelen over ongediertebestrijding wegnemen

(Foto: Vincent de Vries)

HEERHUGOWAARD – Geen beroep waar meer vooroordelen over bestaan dan de ongediertebestrijder. Maar het beeld dat veel mensen hebben van het vak is volgens Walter Kocken van Attack dierplaagbeheersing behoorlijk achterhaald. “Wij doen absoluut geen vies werk en kruipen ook niet door riolen. De nadruk ligt tegenwoordig veel meer op het voorkomen en beheersen van problemen. We hebben veel meer een adviserende rol. Het ‘lokdoosje neerzetten’ is een uiterste middel geworden. Deze ontwikkeling is niet alleen beter voor mens en milieu, maar ook nog eens veel efficiënter.”


Walter kreeg het ondernemerschap met de paplepel ingegoten. Toen hij vijftien jaar was kreeg hij van zijn vader een kist met 360 eieren, met de boodschap: ga ze maar verkopen en houd nauwkeurig je inkomsten en uitgaven bij. Hiermee bouwde hij een eierenwijk op waarin hij wekelijks vele eieren verkocht. Na deze ‘eierenwijk’ belandde hij via het foodbedrijf van zijn ouders - waar hij verantwoordelijk was voor de kwaliteit - in de eenmanszaak van Dick Zuurbier, een oom van zijn vrouw Irene. “Dick had geen kinderen en vreesde dat zijn bedrijfje in ongediertebestrijding niet overgenomen zou worden. Ik zag het meteen zitten en in 1992 tekenden we het contract.” In het begin wist Walter naar eigen zeggen niet eens het verschil tussen een rat en een muis, maar ‘ome’ Dick bleek een uitstekende en zeer gedreven leermeester. Al moest er wel vernieuwd en gemoderniseerd worden. Er kwam een nieuwe naam (“Met een A, want dan stond je vooraan in de Gouden Gids”), de slaapkamer en garagebox werden ingeruild voor een eigen pand op een industrieterrein en de aanpak werd professioneler: geen mondelinge afspraken meer maar offertes en servicecontracten.


Humaner


“Vanaf het moment dat de supermarkten zich bij ons meldden als klant, ging het balletje serieus rollen. Irene werkte inmiddels ook in het bedrijf en we namen steeds meer mensen aan. Inmiddels hebben we vijftig medewerkers in dienst, rijden er 40 auto’s van ons rond door Nederland en België en hebben we naast ons hoofdkantoor in Heerhugowaard ook een vestiging in Tilburg en Antwerpen. We mogen werken voor gerenommeerde bedrijven in de food, vastgoed, zorg en retail. En ook de particulier weet ons te vinden. ”De focus van Attack ligt op dierplaagbeheersing, houtverduurzaming en vogelwering, maar er is ook een webshop gericht op de consumentenmarkt. Het vak van ongediertebestrijder is in de loop der jaren sterk veranderd: het draait tegenwoordig veel meer om het voorkomen van problemen. De manier van werken is veel humaner, met respect voor mens, dier en milieu. Walter: “Ik ben een dierenliefhebber, half opgegroeid op een boerderij. Ik vind dat je dieren met respect moet behandelen. Dus ook plaagdieren. Met lijm op een strook om muizen te vangen hebben wij nooit gewerkt. Overigens is dat nu ook verboden. Het werken volgens een goed bestrijdingsplan met als uitgangspunt wering en hygiëne is vaak het meest effectief."


Controlefreak


De familie Kocken is verstrengeld met Attack: de volgende generatie – zoons Rick (22) en Daniël (19) – hebben interesse om op termijn in het bedrijf deel te nemen. Ze mogen eerst bewijzen dat ze het niet alleen willen, maar ook kúnnen, vinden Walter en Irene. Want ook voor onze jongens geldt dat ze absoluut de juiste instelling moeten hebben. “We hechten grote waarde aan het nakomen van afspraken, eerlijk zijn. Ik kan er na al die jaren nog altijd van wakker liggen als een klant niet tevreden is. Wat dat betreft ben ik een echte controlefreak."

Artikel geplaatst op zondag 28 oktober 2018 - 11:59

Foto's