Rodi

Bakkums Boetje gaat met seizoenen mee

(Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Bij Bakkums Boetje zijn alle producten van het land: de oogst van 2018 is binnen. "Het was een bijzonder jaar vanwege de buitengewone weersomstandigheden: een droog voorjaar gevolgd door een hete zomer. Zelfs de herfst was droog en warm. De totale oogst was daarom minder dan in andere jaren. De kwaliteit en smaak zijn echter goed en eigenlijk is dat het belangrijkste", aldus Niels en Susan Bakkum.


Het oogstseizoen begint altijd in het vroege voorjaar met de komst van de groene asperges, de eerste groente van de vollegrond van Nederlandse bodem, gewoon in Heerhugowaard! Snel daarna zijn er de Eersteling-aardappelen, gevolgd door de eerste koolsoorten waaronder de nieuwe soort: koolsla (vooralsnog exclusief bij Bakkums Boetje te verkrijgen). Vervolgens worden spitskool, platte kool, witte- en rodekool geoogst, maar ook producten van lokale telers zijn te verkrijgen zoals ijsbergsla, rode bieten, peen, uien, appelen, peren, blauwe bessen en aardbeien. Richting de herfst wordt de hoofdoogst binnengehaald, de aardappelen worden machinaal gerooid en opgeslagen in de schuur en ook de 'bewaarkool' wordt handmatig geoogst en opgeslagen in de koelcel. Diverse pompoensoorten zijn verkrijgbaar in het Boetje, evenals prei, groene kool en diverse bonen.

Winterfair en kerstbomen

Niels: "Nu de producten geoogst zijn zitten we natuurlijk niet stil. De Noordender Winterfair komt eraan. Een mooie gelegenheid om zaterdag 24 en zondag 25 november de diverse producten die we in ons assortiment hebben te bekijken, te proeven en te kopen. Er zijn ook diverse andere bedrijven die hun producten tonen. Een week na de winterfair, zaterdag 1 december, hebben we de Nordmann-kerstbomen uit het bos gehaald. Diverse maten zijn er te koop. De hele maand december verwachten we kerstdrukte met de bomen, maar ook met agrarische kerstpakketten die men geheel naar wens kan samenstellen met de producten die in Bakkums Boetje te koop zijn. Denk daarbij aan diverse chutneys, mosterd, jam, sappen en bakmeel. Alles is goed te combineren met ons aanbod aan groenten en fruit. Begin januari beginnen we weer met de tulpen op bol, een beetje voorjaar midden in de winter. Je kunt dus wel zeggen dat we bij Bakkums Boetje met de seizoenen meegaan!"
Bakkums Boetje is te vinden aan de Middenweg 452 in Heerhugowaard. Kijk ook eens op www.bakkumsboetje.nl.

Artikel geplaatst op maandag 19 november 2018 - 09:47