Rodi

AVG versterkt behoefte ondernemers aan cyberverzekering

(Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De nieuwe privacywet, de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), is vorig jaar mei ingegaan. De komst van deze Europese wet versterkt de privacyrechten. Voor ondernemers brengt de AVG ook extra plichten met zich mee. Als ondernemer moet je aantoonbaar 'in control' zijn in het verwerken van persoonsgegevens. Een cyberverzekering draagt bij aan deze nieuwe verplichting. Van 't Riet constateert dan ook in het afgelopen jaar een toenemende vraag naar de cyberverzekering.

Cybercriminelen gaan steeds geavanceerder te werk. Zij steken veel effort in het verkrijgen van persoonsgegevens. Wereldwijd is digitale criminaliteit zelfs winstgevender dan drugshandel. Illegaal verkregen persoonsgegevens (zoals namen, adressen, inloggegevens, creditcardnummers) worden in grote getale te koop aangeboden.

Jij, als ondernemer, bent aansprakelijk

De kans dat je als ondernemer slachtoffer wordt van diefstal of verlies van persoonsgegevens is groot. Als jouw systeem wordt gehackt en klantgegevens worden buitgemaakt, kunnen de klanten hier veel hinder van ondervinden. Zij kunnen bijvoorbeeld de dupe worden van identiteitsfraude, afpersing of een systeeminbraak. Wat nu als jouw klant jou hiervoor aansprakelijk stelt?
Gedupeerde klanten zullen door hen geleden schade willen verhalen op de ondernemer bij wie de gegevens zijn buitgemaakt. Zij zullen hem hiervoor aansprakelijk stellen. Deze aansprakelijkheid is niet gedekt op een AVB (want er is geen sprake van zaak- of letselschade) of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (direct verband met de overeengekomen opdracht ontbreekt).
Cyberverzekering

Een cyberverzekering dekt deze privacy-aansprakelijkheid wel. En bovendien staat er dan een team van deskundigen klaar bij een (mogelijk) beveiligingsincident. Een cyberverzekering draagt bij aan het aantoonbaar 'in control' zijn voor de ondernemer als het gaat om het verwerken van persoonsgegevens en dat is een belangrijk vereiste binnen de AVG.
Meer weten? Neem dan contact op met het team van specialisten voor de zakelijke markt van Van 't Riet. Bel 072-5766300, mail naar info@vanhetriet.nl of kijk op www.vanhetriet.nl.

Artikel geplaatst op donderdag 07 februari 2019 - 12:04