Rodi

Eerste kinderen ontvangen APK rapport zwemmen

NOORD-SCHARWOUDE - Water, wie is er niet gek op? Spelen in het zwembad, met de boot, eendjes voeren, noem het maar op: water is de aller-leukste speelplek. Helaas brengt dat ook gevaren met zich mee. Het APK zwemmen geeft inzicht in het zwemniveau van een kind. Na de start met leerlingen van groep 7 van de JD van Arkel school is het APK zwemmen nu voor iedereen toegankelijk bij zwembad Duikderdel.


“Hoewel het over het algemeen goed gaat, horen en lezen we toch nog te vaak over verdrinkingen in Nederland, ook onder kinderen die zwemvaardig zijn”, zegt Frans Breeuwer, hoofd zwembad Duikerdel. “Protocollen aanpassen, toezicht verscherpen, een duidelijkere verdeling van verantwoordelijkheden zijn allemaal belangrijke stappen die gezet worden om te voorkomen dat het misgaat. Maar er is nog een belangrijke factor: het zwemniveau. Deze test laat zien wat het zwemniveau is van de kinderen en wordt er een advies op maat gegeven.”

Blijven oefenen

Het behalen van een zwemdiploma is een prachtige prestatie. Om ook de komende jaren nog steeds zo goed te blijven zwemmen, is het wel nodig om regelmatig te oefenen. Uit ervaring blijkt namelijk dat de zwemvaardigheid en conditie snel weer achteruit gaan, zeker als iemand op jonge leeftijd een diploma heeft gehaald. Regelmatig zwemmen om de vaardigheden op peil te houden is dus belangrijk, in sommige situaties zelfs van levensbelang!
Diploma niet voor elke situatie

Tegelijk overschat menigeen de vaardigheden die bij de verschillende zwemdiploma’s horen. Na het B-diploma stoppen ouders de zwemlessen; soms zelfs al na het A-diploma. Dat deze diploma’s lang niet in elke situatie voldoende zwemvaardigheid garanderen, wordt duidelijk uit de normering van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Bij zwemdiploma A beheerst de leerling vaardigheden voor een zwembad zonder attracties. Bij B met attracties en bij C beheerst het kind vaardigheden voor open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten, de zee uitgezonderd. Met alle drie de diploma’s wordt voldaan aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.
APK bij Duikerdel

De leerlingen van groep 7 van de JD van Arkel school mochten als eerste de test ervaren. De kinderen waren enthousiast. Opmerkingen als “Zwemmen met kleding is wel heel zwaar” en “De test met de boot en met de boomstammen was erg leuk”, werden door verschillende kinderen geplaatst. De test wordt vanaf komend schooljaar meegenomen in de schoolzwemlessen die Duikerdel aanbiedt. Ook wordt gestart met particuliere zwemtesten waarvoor belangstellenden zich kunnen inschrijven via de website www.duikerdel.nl. Een mooie kans om goed voorbereid op vakantie te gaan en de zomer te beginnen!

Artikel geplaatst op woensdag 16 mei 2018 - 12:33