Rodi

'Leerlingen worden optimaal voorbereid'
Zes kinderopvangorganisaties tekenen overeenkomst

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst van zes kinderopvangorganisaties. V.l.n.r. Marga Hendriks (Kappio), Marjan Terpstra (SKH/Skik), Petra Roorda (ROC), Monique Mul (Stichting Kinderopvang Langedijk), Aad de Wit (ROC), Mascha de Wit (SKRS). (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - De komst va integrale kindcentra (IKC) is een niet meer te keren ontwikkeling in het werkveld kinderopvang, jeugdzorg en onderwijs. Er is steeds meer overeenstemming tussen wetenschappers en politici, dat in de toekomst kinderen en ouders gebaat zijn bij kindcentra, waar wordt gewerkt volgens één pedagogische visie op ontwikkeling en educatie.


In een IKC werken pedagogisch medewerkers en leerkrachten op gelijkwaardige basis samen in één team, onder één leiding en wordt het onderscheid tussen deze twee werelden steeds kleiner. Door een samenwerking tussen verschillende kinderopvangorganisaties is de opleiding pedagogisch medewerker voor het integraal kindcentrum tot stand gekomen. De samenwerkende organisaties zijn: stichting Kinderopvang Hoorn en SKIK Kinderopvang Koggenland, Kappio Kinderopvang, stichting Kinderopvang Langedijk en stichting Kinderopvang Regio Schagen en ROC Kop van Noord-Holland.
Bij deze opleiding worden leerlingen optimaal voorbereid op de ontwikkeling van integrale kindcentra. Bijzonder is dat ze de opleiding volgen via een BOL/BBL-variant: de eerste twee jaar naar school met praktijklessen en stages op de locaties (BOL) . Het laatste jaar zijn ze verzekerd van een leerwerkplek bij een van de kinderopvangcentra (BBL). De leerlingen lopen stage in zowel de kinderopvang als in het basisonderwijs, krijgen praktijklessen op kinderopvang en basisonderwijslocaties en intervisiebijeenkomsten met begeleiders vanuit de praktijk.

Grote voorsprong

De uitvoeringslocatie van de opleiding is bij ROC Kop van Noord-Holland aan de Hofstraat te Schagen. Na het behalen van het diploma kunnen leerlingen waarschijnlijk blijven werken (geen baangarantie, maar wel een grote voorsprong) op de leerwerkplek of doorstromen naar een hbo-opleiding zoals bijvoorbeeld sociaal pedagogisch hulpverlener (SPH).
Belangstelling voor deze opleiding? Neem contact op met de afdeling Welzijn van ROC Kop van Noord-Holland tel. 0223611262 of Marloes Vreugdenhil mail: mvreugdenhil@rockopnh.nl

Artikel geplaatst op woensdag 30 mei 2018 - 09:35