Rodi

'Ik voel me als een goede buurvrouw die langskomt'
Home-Start Noord-Kennemerland in Langedijk op zoek naar vrijwilligers

Vrijwilligers komen gedurende een jaar wekelijks een dagdeel bij een gezin. Als luisterend oor, vraagbaak en vertrouwenspersoon voor ouders. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Home-Start Noord-Kennemerland start binnenkort met een nieuwe vrijwilligerstraining. Home-Start is op zoek naar ervaringsdeskundigen, omdat eigen ervaring met opvoeden van kinderen heel waardevol kan zijn voor andere gezinnen die tijdelijk een steuntje in de rug kunnen gebruiken.


Vrijwilligers van Home-Start bieden op vriendschappelijke basis steun en praktische hulp aan gezinnen met kinderen van 0-14 jaar. Vrijwilligers komen gedurende een jaar wekelijks een dagdeel bij een gezin. Als luisterend oor, vraagbaak en vertrouwenspersoon voor ouders. Soms fietsen of voetballen met de kinderen, een andere keer voorlezen of helpen met huiswerk. Door de aanwezigheid van vrijwilligers wordt de druk van de ketel gehaald. In zes bijeenkomsten is de voorbereiding op de inzet als vrijwilliger in een gezin voltooid.


Luisterend oor

Maaike van Home-Start: "In de krant stond een interview met de coördinator en dat verhaal sprak me aan. Daarom heb ik me toen aangemeld als vrijwilliger. Na de training ben ik meteen van start gegaan. Ik zie mezelf als 'een goede buurvrouw die langskomt'. We gaan een stukje lopen, drinken een kopje thee, doen boodschappen. Daarnaast bied ik een luisterend oor; dat geeft de basis voor een vertrouwensband. Als vrijwilliger groei je met een gezin mee. Samen met het gezin probeer ik hun eenzaamheid te doorbreken, contacten te leggen. Ik ben er zowel voor de ouders, maar ook voor de kinderen. Kinderen in de basisschoolleeftijd vinden het vaak fijn als ik tijd voor ze neem. Samen een spelletje doen, kletsen over hoe het gaat op school. Steeds weer ben ik verrast wat je samen kunt bereiken. Leuk dat er nu ook steeds meer mannen Home-Start vrijwilliger zijn. Zij hebben soms net een ander inzicht en zijn daardoor van toegevoegde waarde in het project."

Waardering

Ondersteuning bieden aan gezinnen met kinderen van 0-14 jaar, dan is het programma Home-Start heel passend. Naast waardering krijgt de vrijwilliger ook ondersteuning door het volgen van de training, intervisie, themabijeenkomsten en professionele begeleiding. Wie opvoedingservaring, goed kan luisteren, belangstelling heeft voor anderen en graag een gezin (weer) op weg wil helpen, wordt verzocht zich snel aan te melden. Vanaf 10 oktober gaat de training van start.
Home-Start is onderdeel van Humanitas Noord-Kennemerland. Meer weten? Bel 072-5401800 of kijk op www.home-start.nl.

Artikel geplaatst op woensdag 03 oktober 2018 - 13:58