Rodi

Zilversmid uit Nepal in wereldwinkel FAIR-NU

Dambar. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Dambar, een zilversmid uit Nepal, komt donderdag 15 november naar wereldwinkel FAIR-NU. Van 13.00 tot 17.00 uur is hij in de winkel aanwezig om sieraden te verkopen.


Dambar is in een gezin van de laagste kaste geboren in een afgelegen dorp in Nepal. Als klein kind leerde hij van zijn vader, die ijzersmid was, de eerste kneepjes van het smeden. Toen bleek dat Dambar tuberculose had zag het er allemaal somber uit. Gelukkig ontmoette hij de Nederlander Jos Bus die zorgde voor medicijnen. Later bekostigde Bus ook een opleiding tot zilversmid voor Dambar. Omdat het haast onmogelijk was zijn sieraden in Nepal te verkopen, introduceerde Bus de zilverfabriek bij de toeristen. In 1992 werd Dambar met zijn team uitgenodigd door het Nederlandse consulaat om tijdens de vrijmarkt op Koninginnedag zijn sieraden te verkopen. Ook belandde zijn werk in de Wereldwinkels en in 2006 maakte hij met zijn personeel drieduizend vredesduifjes voor de 40MM wandeling in en rond Venhuizen.

Andere wegen

Helaas zijn na de financiële crisis in het westen en de aardbevingen van 2015 in Nepal de opdrachten teruggelopen, zodat Dambar andere wegen moest zoeken. Om zijn werknemers, kastenloze jongeren, aan het werk te houden komt hij jaarlijks naar Nederland om zijn handgemaakte sieraden te verkopen. Dambar vertelt dan over het mooie, maar straatarme Nepal en presenteert zijn uitgebreide collectie zilveren sieraden. Belangstellenden zijn donderdag 15 november welkom bij wereldwinkel FAIR-NU aan de Dorpsstraat 589 in Noord-Scharwoude.
Kijk ook eens op www.fair-nu.nl.

Artikel geplaatst op woensdag 07 november 2018 - 16:45