Rodi

(Advertorial)
Vrouwelijke schoenmaker blaast traditioneel ambacht nieuw leven in

Marleen Dijkhof in haar schoenmakerij. (Foto: aangeleverd)

NOORD - Een jaar geleden startte Marleen Dijkhof haar eigen schoenmakerij in Noord. Het bleek een groot succes. In de opkomende Van der Pekbuurt waardeert men steeds meer de kleine ondernemer en het persoonlijke contact. Dijkhof zit vol plannen om het haast vergeten ambacht weer actueel te maken. "Mensen weten niet meer wat een schoenmaker kan."


"Kun je deze nog maken? Ik heb ze met Koningsdag gekocht", vraagt een vrouwelijke klant van middelbare leeftijd. Dijkhof pakt een paar suède cowboylaarzen aan en bestudeert ze. “Mooie laarzen! Ik zou de hak in het geheel vervangen.” Het valt op dat haast elk contact begint met de vraag naar de mogelijkheden. Dijkhof: “Soms stellen klanten hele voor de hand liggende vragen. Mensen weten niet meer wat een schoenmaker kan. Dat is zonde. Ze weten bijvoorbeeld niet dat ik ook een portemonnee kan repareren, of een tas. Er wordt te veel weggegooid door dit gebrek aan kennis.”

Meten met twee maten


Het schoenmakersvak zou op zijn retour zijn, maar nu duurzaamheid en recycling steeds meer in het collectief bewustzijn doordringt, ziet Dijkhof volop mogelijkheden. Zo wil ze in de toekomst meer gaan doen met het restylen van oude schoenen. Dijkhof ziet het als haar taak om mensen een beetje op te voeden. “Klanten vinden soms een reparatie te duur. Ze hebben dan 20 euro betaald voor een paar schoenen die ik voor 11,95 moet repareren. Ik zeg dan: het is niet eerlijk om mijn werk te vergelijken met iets wat in massale aantallen in Azië is geproduceerd. Je moet meten met twee maten. En je kunt het ook anders zien: voor 31,95 heb je een paar fantastische schoenen waar je heel lang plezier van hebt.” En zo weet de van oorsprong Westfriese Dijkhof met een eerlijke, nuchtere houding haar klanten te overtuigen. De Schoenmakerette is een eerbetoon aan het oude ambacht, maar staat met beide benen in het nu.
De Schoenmakerette, Van der Pekstraat 54, Amsterdam. Marleen heeft vakantieplannen. Van 1 t/m 19 augustus is de Schoenmakerette gesloten.

Artikel geplaatst op maandag 17 juli 2017 - 11:06Reacties (0)


Reageer