Rodi

Gratis vijverwater testen bij Tuincentrum Den Helder

DEN HELDER - Het voorjaar is een mooie tijd voor vijverliefhebbers. De waterplanten lopen uit, vissen worden weer actiever: de natuur komt tot leven. In het voorjaar legt men door goed onderhoud bovendien de basis voor een mooi vijverseizoen.


In het voorjaar komt de groei van de waterplanten weer op gang. De planten gaan jonge scheuten vormen. Groeiende zuurstofplanten zijn zeer belangrijk voor de vijver. Tijdens hun groei nemen ze voedingsstoffen op uit het water, waardoor de vijver helder blijft en zweefalgen geen kans krijgen. Het onderhoud in deze tijd van het jaar moet dan ook gericht zijn op het stimuleren van de groei van de zuurstofplanten. Goede zuurstofplanten zijn sterrenkruid, waterpest, fonteinkruid, hoornblad, vederkruid en waterranonkel. Zorg in het voorjaar dus voor voldoende zuurstofplanten. Als de plantengroei niet op tijd op gang komt in het voorjaar, zullen de voedingsstoffen die in het water achterblijven leiden tot zweefalg. De vijver wordt dan groen en troebel.
Zacht water is de grootste bedreiging voor de vijver in het voorjaar. Veel vijvers kampen hiermee na de winter: door regenval is de hardheid van het vijverwater teruggelopen. In zacht water kunnen zuurstofplanten niet goed groeien. Het gevolg is, dat er voedingsstoffen in het water achterblijven en er zweefalgen gaan groeien. Zorg er daarom voor, dat de waterhardheid aan het begin van het groeiseizoen in orde is. De zuurstofplanten kunnen dan een goede start maken en het vijverwater helder houden.

Draadalgen in de vijver bestrijden

Een ander typisch voorjaarsprobleem is draadalg. Draadalgen in een vijver zijn niet alleen erg lelijk, ze schaden bovendien de groei van de waterplanten door deze helemaal te overwoekeren. Draadalgen staan in biologisch opzicht dicht bij de gewone waterplanten, maar stellen lagere eisen aan hun omgeving. Dit betekent, dat draadalgen kunnen groeien in zacht water en bij een lagere watertemperatuur uitschieten dan de echte vijverplanten. Daarom steken ze juist in het voorjaar vaak de kop op. Belangrijk is dus dat de waterwaarden van de vijver op orde zijn zodat algen niet de kans krijgen de vijver te overwoekeren en de water en zuurstofplanten de kans krijgen om te groeien.
Daarom kan men zaterdag 14 en zondag 15 april gratis het vijverwater laten testen! Voorkomen is beter dan genezen. Graag tot ziens bij Tuincentrum Den Helder. Kijk voor meer informatie op www.tuincentrumdenhelder.nl

Artikel geplaatst op vrijdag 13 april 2018 - 08:42