Rodi

Edwin Groen showt Eendenverzameling in 2CV-museum

Edwin: “Het is één grote snoepwinkel. Het mooiste museum van Noord-Holland.” (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - Het is volgens eigenaar Edwin Groen een totaal uit de hand gelopen hobby: zijn museum Collection du Citroën in Andijk, waar 308 klassieke auto’s staan te pronken. Het museum is voornamelijk gevuld met Citroën 2CV’s, maar ook andere Citroëns, oude brommers, modellen van Peugeot, Renault en Moretti zijn te bewonderen. "Het mooiste museum van Noord-Holland", glundert de 58-jarige verzamelaar.


Zijn verzameling Citroëns begon in 1995 toen Edwin een 2CV voor zijn dochter kocht. “Maar zij zag zichzelf daar niet in rijden. De liefde voor de Citroën heb ik helaas niet op mijn kinderen kunnen overbrengen.” Die eerste Eend was de start van Edwins snel groeiende verzameling, die op dit moment nog niet helemaal compleet is. "Ik mis er nog vijf. Het liefst wil ik alle typen en uitvoeringen van de 2CV in mijn museum hebben staan. Ik ben gewoon verslaafd aan die Eenden. Ze zijn mooi van lelijkheid en simpelheid!” Met de aanschaf van de 2CV uit 1949, de oudste nog rijdende Eend ter wereld, kreeg Edwin veel media-aandacht. “Die wagen werd door veilinghuis Osenat in Fontainebleau bij Parijs aangeboden. Telefonisch had ik contact met een bekende die in de zaal zat. Uiteindelijk bleven maar twee partijen over. Later kwam ik erachter dat ik tegen de firma Michelin had geboden.” Edwin kocht het exemplaar voor 75.600 euro; volgens sommige mensen een veel te hoog bedrag. “Natuurlijk is het veel geld, maar let wel: over een jaar of vijf is ‘ie minstens de helft meer waard. En ach, ik wilde ‘m gewoon erg graag hebben.” Het museum is volgens Edwin nu al een groot succes. “De afgelopen maanden zijn er duizenden mensen langs geweest en de reacties zijn ontzettend positief. Het museum is overigens niet alleen leuk voor autoliefhebbers; het is volledig ingericht met oude winkeltjes. Dus ook dames zijn van harte welkom”, besluit hij lachend.
Het museum Collection du Citroën aan de Gedeputeerde Laanweg 43 in Andijk is elke laatste zondag van de maand - dus ook zondag 30 september - geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Entree is tien euro per persoon. Meer informatie: www.eendenmuseum.nl.

Artikel geplaatst op vrijdag 28 december 2018 - 14:00