Rodi

Het rendement van infrarood verwarming

SLOOTDORP - Een veel gehoorde vraag van potentiële klanten en oriënterende kopers is: “hoe hoog is het stroomverbruik en met welke kosten moet ik bij een infrarood verwarming rekening houden?”


Wie geïnteresseerd is in het verwarmen of bijverwarmen met infrarood verwarming wil dan ook weten wat het potentiële verbruik is van de nieuwe infrarood verwarming. Bij het verwarmen met stroom kunnen de kosten met een verkeerd gekozen product snel uit de hand lopen, daarom is het belangrijk om vooraf goed voorgelicht te worden over de producten en de werking ervan.
Bij infrarood verwarming is het relatief goed mogelijk om het benodigde vermogen en bijbehorend verbruik vooraf bij toenadering te bepalen om zodoende de periodieke verbruikskosten beter te kunnen inschatten.


Stroomverbruik versus stookkosten

Ten onrechte wordt door veel mensen nog steeds gedacht dat infrarood verwarming hetzelfde is als elektrische verwarming of een onzuinig elektrisch warmtepaneel. Hierdoor ontstaat een verkeerd beeld van infraroodverwarming, namelijk dat “verwarmen met stroom duur is”. Dit is aantoonbaar onjuist wanneer een goed gekozen infrarood verwarming op een goede manier wordt toegepast. Doelmatig ingezet in combinatie met een goede thermostaat en verwarmingsplan zal het verbruik van infrarood verwarming, en daarmee ook de stroomkosten, vaak positiever uitvallen dan die van een traditioneel verwarmingssysteem.
Uiteraard speelt hierbij ook de stroomprijs zelf een rol. Het maakt natuurlijk een verschil voor welke prijs de stroom wordt ingekocht of dat men misschien zelf (een deel van) de energie duurzaam opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen.
Stroomkosten berekenen

De geïnteresseerde consument zoekt vooraf naar testen, ervaringen en prijzen. Een belangrijke rol daarbij speelt het stroomverbruik. Hoe lager de warmtevraag, des te lager het stroomverbruik. Om de stroomkosten te kunnen inschatten is het dus allereerst zinvol om het verbruik van het systeem te bepalen.
Om richtwaarden voor de warmtevraag te krijgen en daarmee de mogelijkheid om het verbruik van de infrarood verwarming ongeveer te kunnen inschatten, zijn verschillende maten en andere factoren met betrekking tot de te verwarmen ruimte van invloed, zoals de oppervlakte van de te verwarmen ruimte en eventueel toegepaste isolatie van ramen en deuren evenals na-isolatie van vloeren en wanden. Ook speelt natuurlijk de gewenste kamer-/comforttemperatuur mee.
Tevens bepaalt de positie van de nieuwe infrarood verwarming mede de verbruikskosten. De warmtestralen mogen niet worden belemmerd door bijvoorbeeld een hoge kast of ander object, anders kan er een ongunstige warmteafgifte ontstaan die het verbruik of comfort negatief beïnvloed.
Indeling

Anders dan bijvoorbeeld centrale verwarming, waarbij eigenlijk alleen de grootte van de ruimte een belangrijke factor is, komt het bij stralingswarmte ook neer op de indeling van de ruimtes waar de infrarood verwarmingspanelen geplaatst worden, alsmede de omgeving en plaats van ophanging, zoals plafond, wand, vrijstaand, et cetera. Hierbij kan het soms zinvoller zijn om meerdere infrarood panelen met een lager wattage aan te brengen in plaats van minder panelen met een hogere wattage. De te verwarmen ruimte wordt hierdoor dan gelijkmatiger voorzien van de stralingswarmte.
Vraag de infraroodspecialist naar de beste indeling voor welk project dan ook en word hierover goed voorgelicht.
De specialist in de buurt: Warmteshop Wieringerwerf, Fazantstraat 17 te Wieringerwerf, 06-57332597. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag: 13.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Artikel geplaatst op woensdag 08 november 2017 - 12:21