Rodi

LandGoed Schagerwaard: zorgboerderij en paardenfokkerij
'We bieden kleinschalige zorg met veel individuele aandacht middenin de natuur'

Daniëlle en haar vader Matthieu Wegman op LandGoed Schagerwaard. (Foto: Vincent de Vries/RM)

DIRKSHORN - 'Met je voeten op de grond en je handen in de aarde. De wind in je gezicht en een dier op je schoot. Het maakt je helemaal blij op onze zorgboerderij!' Met deze woorden begroet Daniëlle Wegman haar bezoekers op de website van LandGoed Schagerwaard, hetgeen al sinds 1869 in het bezit is van haar familie. Op een goed moment besloot de familie Wegman dat het voormalige landbouwbedrijf een tweede leven moest krijgen. Het zou vooral een maatschappelijke en sociale functie moeten gaan bekleden.


"Wij hebben gekozen voor de combinatie van een zorgboerderij annex paardenfokkerij. In de zorgboerderij kunnen - voornamelijk maar niet uitsluitend - senioren terecht voor een zinvolle en plezierige dagbesteding. Zij bevinden zich dicht bij de bloemen en planten en tussen de verschillende dieren", zegt Daniëlle Wegman, mede-eigenaar van LandGoed Schagerwaard. "Wij bieden de dagbesteding bewust te midden van de paarden vanwege het feit dat juist paarden het gedrag van mensen positief kunnen beïnvloeden. Het zijn vaak deze dieren die de onbewuste behoeftes van mensen oppikken en hierin kunnen voorzien. Door in de nabijheid van paarden en ook andere dieren te verblijven, krijgt iemand een stukje (fysieke) aandacht en genegenheid." Tevens zal het LandGoed een cursuscentrum zijn waar teambuildings-, management- en communicatietrainingen door middel van paardencoaching ofwel equitherapie worden gegeven. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot pensionstalling waar paarden veel land en ruime boxen ter beschikking hebben.

Echte aandacht


Het ligt in de bedoeling het LandGoed Schagerwaard 30 juli operationeel te hebben. Voor dagbesteding op de zorgboerderij kunnen cliënten zich inmiddels inschrijven. "Wij willen onze cliënten graag de mogelijkheid bieden om zo veel mogelijk naar wens en capaciteit mee te doen op het LandGoed. We beschikken over maatschappelijk betrokken begeleiders die allen middelbaar of hoger opgeleid zijn. Zij beschikken over de kwaliteiten om goed te luisteren en individuele aandacht te geven, daar elke begeleider maximaal vier cliënten onder zijn of haar hoede heeft. De cliënten kunnen te allen tijde gebruik maken van fysio- en bewegingstherapie, verzorgd door praktijk Hoep Zuid."

Paardencoaching/equitherapie


LandGoed Schagerwaard is inmiddels ook gestart met professionele cursussen in teambuilding, communicatie, management en persoonlijkheidstrainingen gecombineerd met paardencoaching c.q. equitherapie, ofwel coaching met paarden. Daarbij richt men zich met name op teams en bedrijven. Er wordt optimaal samengewerkt met professionele trainers, dus deelnemers kunnen ervan uitgaan dat absoluut maatwerk wordt geboden.


Vrijwilligers gezocht


In de schoolvakantie kunnen kinderen genieten van speciale pony- doe-dagen waarin de belevenis met paarden en pony’s centraal staat. "Rijden, poetsen, knuffelen, voltige, estafette, noem het maar op!", gaat een enthousiaste Daniëlle verder. "Het fijne ervan is dat rijervaring hiervoor niet nodig is. Dit combineren we met diverse andere leuke binnen- en buitenactiviteiten zoals: zwemmen, knutselen, sport en spel. Ook is er voor cliënten een leuke interactie mogelijk met kinderen die met pony’s bezig zijn. Wij willen ze graag de mogelijkheid bieden om zo veel mogelijk naar wens en capaciteit mee te doen op het LandGoed. Uiteraard vindt alles plaats onder deskundige begeleiding. Wel zijn we nog op zoek naar vrijwilligers die graag buiten zijn en van dieren houden. Vooral voor het zorgdeel en de verzorging van paarden kunnen we enthousiaste mensen gebruiken!”
De officiële opening van LandGoed Schagerwaard is naar verwachting medio september. Voor informatie en aanmelding: www.landgoedschagerwaard.nl. info@landgoedschagerwaard.nl. Of bel met 06-20140879 (Matthieu Wegman)of 06-82989050 (Daniëlle Wegman).

Artikel geplaatst op dinsdag 12 juni 2018 - 13:48

Foto's